חוברת למשקיע 29-9-2024

עורך: ד"ר שמואל גולדמן

הודעה:

מי שרוצה לקבל את חוברת למשקיע ועדיין לא שלח לנו דוא"ל, מתבקש לשלוח לנו דוא"ל לכתובת:

lamfund@gmail.com ולכתוב בשורת הנושא "מבקש/ת לקבל את חוברת למשקיע".

החוברת נשלחת לכתובת הדוא"ל ממנה נשלחת הבקשה אלינו.

מי שמבקש להפסיק לקבל את החוברת בדוא"ל מתבקש לשלוח לנו דוא"ל לכתובת: lamfund@gmail.com ולכתוב בשורת הנושא "מבקש/ת להפסיק לקבל את חוברת למשקיע".

הערה: החוברת הקודמת נשלחה ביום 15 בספטמבר 2024.

הערה: כדי לשפר את הראות של גרפים מוצע בתוכנת פידיאף להגדיל את התצוגה ל-200%








תוכן החוברת:

ישראל: בדרום מודל פשיטות. בצפון מודל הפצצות.

גוש היורו – לבנק המרכזי יש תחזית – האם אלוקים "יצחק"?

“הקרב" על הגמוניה פיננסית – הדולר.

ישראל – לא כול מלחמה מסתיימת בהסכם.

תחזיות למחיר זהב.

מדדי מניות – שערי ריבית – שערי חליפין – זהב.







ישראל: בדרום מודל פשיטות. בצפון מודל הפצצות.

בדרום מטרת המלחמה היא חיסול יכולות של ארגון חמאס. “לחיסול" נדרשים אמצעים מיוחדים. במקרה זה "חרבות" (ברזל).

בצפון המטרה היא "גריעת יכולות". גם לכך נדרשים אמצעים מיוחדים. במקרה זה "חיצים". מדוע "חיצים"? נדרשים כישורים כמו שהיו לוילהלם טל: לקלוע בחץ לתפוח שמונח על הראש של..

דהיינו יכולת לקלוע בול…

בדרום כדי להבטיח שימשיך להתקיים מצב של "חיסול", מפעילים/יפעילו "פשיטות".

כיצד יבטיחו בצפון שיתקיים מצב של "גריעה"?

בדרום אפשר לעלות על כלי רכב ובתוך 10 דקות להיות ביעד שבו קיים חשש לחידוש "יכולות". לא כך בצפון.

אם כך כיצד יבטיחו שבצפון יתקיים מצב של "גריעה"?

ככול הנראה על ידי הפצצות. היכן? בכול מקום בלבנון שבו יהיה חשש לחידוש "יכולות".

דהיינו לא עוד טאבו (“איסור") על הפצצות בשטחה של לבנון.

אולם הרי יהיה "הסכם", ואז לא יהיה צורך בהפצצות. כמו שיש הסכם בשטחי יהודה ושומרון ואין צורך שם בפשיטות, כמו שלא יהיה צורך בפשיטות ברצועת עזה. אפשר להוסיף הנחות אלו להמנון "התקווה".

מה יקרה בעולם האמיתי?

צה"ל "מצעיר" את שכבת המנהיגים/מפקדים של חיזבאללה. הוא גם משמיד אמצעי לחימה "מיושנים" שלו – מפנה מקום לאמצעי לחימה "חדשים". זו אינה הערה צינית. כך יקרה.

אמצעי לחימה "חדש", הם כתבמים נושאי חומר נפץ. בלחימה באוקראינה לא ניתן לעבור ברכב כלשהו בשטח פתוח. זאת בגלל חשש לתקיפה על ידי "רחפנים". לכן, מתקינים על "כלי רכב" (טנקים, נושאי גייסות) מתקן "גריל" לספיגת תקיפה כזו. כמו כן הרוסים כדי להעביר קבוצת חיילים בשטח פתוח, רוכבים על אופנועים מהירים – כך שרחפן לא יוכל להדביק אותם.

מה הסכנה שעלולה להתפתח מלבנון? במקום ירי של טילים נגד טנקים, תקיפות על ידי רחפנים "מתאבדים". אפשר "להסתיר" אותם ואת המפעילים שלהם, “בחדרים" בבתים סמוך לגבול עם ישראל. אלא אם יתקיים שם "אזור מת", כמו בגבול בין צפון קוריאה לדרום קוריאה. משהו כמו "הפרימטר" בגבול עם רצועת עזה.

עם מי יעשו "הסכם" על קיום אזור כזה בגבול עם לבנון? כמו שיעשו "הסכם" על קיום "פרימטר" בגבול עם רצועת עזה. כלומר, עם צה"ל!

אם לא יהיה טאבו (“איסור") על הפצצות של ישראל בשטחה של לבנון, אז גם לא יהיה טאבו על שיגור טילים/רקטות לשטחה של ישראל. מהיכן? מכול מקום בשטחה של לבנון. לא הרבה. מספיק מעט, כדי לשבש אורח חיים "נורמלי". סוג של "התשה". לא יהיה בזה "חידוש". אפשר לשאול את תושבי "עוטף עזה".

מסקנה? מי שאינו שולט בשטח, אינו יכול למנוע תקיפות שתבוצענה משטח זה.

תהיה הרתעה? שוב?!

מסקנה? יידרש שבלבנון יתקיים משטר שמונע תקיפות משם לשטחה של ישראל. כמו שקיים בסוריה. כמו שקיים בירדן. כמו שקיים במצרים.

כול השאר, אלו דיבורים. “ותקוות".







גוש היורו – לבנק המרכזי יש תחזית – האם אלוקים "יצחק"?

הבנק המרכזי של גוש היורו הוריד את הריבית היומית ברבע אחוז לרמה של 3.5%. נזכיר שבתקופה 2015-2022, הריבית היומית בגוש היורו הייתה למעשה אפס/שלילית.

הורדת הריבית היא בהתאם לתחזית לשעור אינפלציה בגוש היורו – כלומר "ממוצע" במדינות שנכללות בו -2.5% בשנת 2024, 2.2% בשנת 2025 , 1.9% בשנת 2026.

לעומת תחזיות אופטימיות אלו של העסקנים הפוליטיים שעומדים בראש הבנק המרכזי של גוש היורו, “התחזיות" מתוצאות בחירות שנערכו במדינות בגוש היורו כמו גם מסקרי בחירות במדינות אלו, מורות שמדינות אלו נמצאות בדרכן "לחור שחור" פוליטי.

סימנים לכך היו בבחירות לבתי נבחרים שנערכו בהולנד ובצרפת. סימנים לכך יש מתוצאות בחירות "מקומיות" שנערכו לאחרונה בצ’כיה (אינה בגוש היורו) ובגרמניה. סימנים לכך יש מסקרי בחירות לבית הנבחרים, שאמורות להערך בגרמניה עד חודש אוקטובר 2025.

“הסימנים" הם ירידה משמעותית, עד כדי מפלה, בכוחן של "המפלגות המסורתיות" שמזה שנים רבות שולטות במדינות אלו. לעומת זאת עלייה בכוחן של "מפלגות קיצוניות" מימין ומשמאל.

אם נסתמך על דברים שאמר בשעתו "מומחה לבחירות": “זה הכול הכלכלה", הלו הוא הנשיא לשעבר קלינטון, שהביס בבחירות לנשיאות בארה"ב נשיא מכהן – מר בוש (“האבא"), ייתכן שאלוקים מתכוון "לצחוק" בגוש היורו.

שהרי תבוסה בבחירות של "מפלגות שלטון" מסורתיות, מראה "שהבוחרים" אינם מרוצים מהמצב הכלכלי שלהם. “הסברים" כמו "מהגרים" הם רק "סיפור כסוי" לאי שביעות רצון מהמצב הכלכלי של חלק גדול מציבור "הבוחרים". ידוע הוא "שלשבעים" לא אכפת "מבעית מהגרים", כול עוד הם "שבעים".

לפי ניסיון היסטורי, “השיטה" של פוליטיקאים בשלטון, לטפל באי שביעות רצון של "בוחרים" היא על ידי מה שידוע בעם "כהדפסת כסף". זה נעשה על ידי "בנק מרכזי" שכידוע הוא "עצמאי".

איננו יודעים מה מלמדים בימינו בפקולטות לכלכלה, אך לפי הגיון כלכלי רב שנים, כאשר בנק מרכזי מגדיל את "כמות הכסף" – כדי לרצות פוליטיקאים בשלטון – קורים שני דברים: עולה שעור האינפלציה וגם עולה שער הריבית ו/או מחירו של מטבע זר. דהיינו פיחות של המטבע. אם לא לעומת מטבע אחר שגם הוא בתהליך של “הדפסה”, אז לעומת מחירו של זהב.

חיזוק לאפשרות שאלוקים "יצחק" בגוש היורו, יהיה כאשר רוסיה תהיה בתהליך לכבוש את כול שטחה של אוקראינה וזה ילווה בתנועה של 10-15 מיליון מתושביה לפולין ומשם לגרמניה. מה "שיעודד" את התבוסה של "מפלגות שלטון" מסורתיות. זאת בגלל נטל כלכלי על השלטון בגרמניה.

אם כבר מזכירים "נטל כלכלי", יש לציין כי מלבד חברת פולקסווגן שכבר הודיעה על "צמצומים" וסגירת מפעלים בגרמניה, גם חברות רכב גרמניות אחרות הודיעו על קשיים בעסקיהן. חברות BMW ומרצדס.

יש תחזיות של בנק מרכזי ויש "צחוק" של אלוקים.

מחיר זהב ביורו – לאונקיה. מחיר אחרון בגרף למטה: 2362 יורו לאונקיה.

מקור: goldprice.org

הערה: רגע רגע, יאמרו "מומחים". במדינות בגוש היורו, פוליטיקאים בשלטון אינם יכולים "להדפיס" יורו. את זה יכול לעשות "רק" הבנק המרכזי של גוש היורו שמנוהל על ידי "אנשי מקצוע עצמאיים". אם כך הנאמר למעלה הם דברי הבל.

בנק מרכזי במדינה בגוש היורו, אינו יכול "להדפיס" יורו. ייתכן שהוא יכול לעשות זאת על ידי שנוי בהוראות נזילות שחלות על בנקים מסחריים. זה יכול לאפשר להם להגדיל מתן הלוואות ביורו, פעולה שלמעשה מגדילה את כמות היורו "במערכת".

אולם אנו דנים כאן "בצורך" של פוליטיקאים להגדיל את הוצאות הממשלה כדי "לרצות בוחרים". לא בנכונות של מנהלי בנקים להגדיל מתן הלוואות.

היא יכולה להגדיל הכנסות ממיסים שמוטלים על "בוחרים". כך לממן גידול בהוצאות שלה. אולם זו אינה "שיטה" אהודה על פוליטיקאים שנמצאים בדרך "לחור שחור" פוליטי.

לכן, הם יעדיפו להגדיל את חובות הממשלה, דהיינו להגדיל נטילת הלוואות מהציבור – כולל מבנקים. למשל גידול בהנפקה של אג"ח לטווח קצר/ארוך.

אם כך יקרה במדינה כגרמניה בה לממשלה יש "דרוג אשראי גבוה", תוסטנה השקעות – בעיקר במתן הלוואות – למתן הלוואות לממשלת גרמניה.

התוצאה תהיה עלייה בשער הריבית שצריכים לשלם "לווים אחרים". סביר שגם בשער הריבית שתאלץ לשלם ממשלת גרמניה.

“לווים אחרים" כוללים לווים בסקטור פרטי – בגרמניה ובמדינות אחרות בגוש היורו.

כמו כן ממשלות במדינות אחרות בגוש היורו. גם כאלו להן יש דרוג אשראי נמוך (בהרבה) ממה שיש לממשלת גרמניה.

התוצאה תהיה עלייה בשער הריבית שחל על החובות של ממשלות אלו וגם בפער בין הריבית שהן משלמות לריבית שמשלמת ממשלת גרמניה.

נזכיר, החובות של כולן נקובים במטבע אחד – ביורו.

תרחיש כזה יצור "כאב ראש" גדול לבנק המרכזי של גוש היורו.

ראשית, הוא "יאבד שליטה" על שער הריבית ביורו. ריבית לטווח קצר וריבית לטווח ארוך.

שנית, “לווים בשולים" – דהיינו עם "איכות אשראי נמוכה", עלולים להיקלע לקשיים לעמוד בהחזרי חובות. לווים בסקטור הפרטי – גם ובעיקר לבנקים מסחריים – וגם ממשלות – כמו למשל איטליה וספרד. כמו שכבר קרה בעבר הקרוב.

מה יעשה הבנק המרכזי של גוש היורו? מה שעשה בעבר. “ידפיס" יורו "ככול שיידרש" כדי "לייצב את המערכת הפיננסית".

כלומר, פוליטיקאים במדינה כמו גרמניה, יכולים למעשה "להכריח" את הבנק המרכזי של גוש היורו "להדפיס" יורו. הרבה יורו.

רגע, יאמרו "מומחים". הרי יש "התחייבות" של מדינות בגוש היורו שהגרעון בתקציב ממשלה לא יחרוג משעור מסוים מהתוצר הלאומי. אז יש "התחייבות". אין לה שום משמעות לעומת יצר ההישרדות של פוליטיקאים בשלטון.

“משמעת תקציבית", אפשר לכפות רק על "החלשים". (כמו שנהוג בהחזר חובות לבנקים).

אי אפשר לעשות זאת לגבי "החזקים" – דהיינו מדינות גדולות שבהן 40-80 מיליון תושבים.

בייחוד כאשר כבר יש להן חובות גדולים מאד.

“הסימנים" מבחירות שכבר נערכו ומסקרי בחירות שתערכנה "בקרוב", מראים שאי שביעות רצון בוחרים, היא תופעה שקיימת גם במדינות "חזקות" בגוש היורו. לכן, השעון מתקתק לבנק המרכזי של גוש היורו.

אפילו מר דרגי שעמד בראש הבנק המרכזי של גוש היורו ובראש ממשלת איטליה, כבר מתריע על הצורך "להגדיל הוצאות" במדינות השוק המשותף/גוש היורו. זאת כדי להוציא את מדינות השוק המשותף, שחלקן גם בגוש היורו, “מדשדוש כלכלי".

אם כך, תרחיש שבו אלוקים "יצחק" בגוש היורו, יכול לקרות כבר "בקרוב". מתי? רק אלוקים יודע. אולי גם כמה כלכלנים. אבל אין לסמוך על כך.

כאשר יקרה "תרחיש בלהות" כזה, אין להתפלא אם זה יגרום "לתגובת שרשרת" – בשוק המשותף ובארגון נאטו. כיוון שאלו "הסכמים פוליטיים"! אם ישמט הבסיס הכלכלי להמשך קיומו של גוש היורו, ישמט גם הבסיס הכלכלי להמשך קיומו של השוק המשותף, במתכונת הנוכחית שלו. גם לקיומו של ארגון נאטו במתכונת הנוכחית שלו.

“כרגיל", ייתכן כי מה שיראה "שתרחיש הזוי שכזה" עומד לקרות – “בקרוב" – יהיה המשך לעלייה "בלתי מוסברת" במחיר זהב. מחיר בדולרים, מחיר ביורו, מחיר בינים ואפילו שומו שמים, מחיר בשקלים.







הקרב" על הגמוניה פיננסית – הדולר.

קרן המטבע הבינלאומית (“הקרן") היא למעשה חלק מהממשל בארה"ב. היא אומנם "מאוכלסת" “בבעלי מקצוע" ממדינות שונות בעולם, אולם זאת למעשה "כחממה" לטיפוחם של אנשים, שבבוא היום יהיו שלוחיו של הממשל בארה"ב "במדינות חסות" שלה.

“התפקיד" שלה הוא "להנפיק עצות ודולרים" לממשלות – בייחוד במדינות שנמצאות "במצוקה כלכלית/פיננסית". לצורך זה "מומחים" מטעמה, נוהגים לבקר במדינות, כדי לגבש "חוות דעת" על המצב הכלכלי בהן.

לאחרונה פורסם שאנשי קרן המטבע הבינלאומית מתכוונים לבקר ב.. תחזיקו חזק – ברוסיה!!!

כן, אותה רוסיה שמבצעת "פשעי מלחמה" באוקראינה, מהווה חלק "מציר הרשע" ונשלטת על ידי רודן שנהג לרכב בחזה חשוף על סוס.

ביקור כזה בזמן שהממשל בארה"ב דן בבקשת נשיא אוקראינה לאפשר לו להפציץ "עמוק בשטחה של רוסיה"? נקווה שקרן המטבע הבינלאומית תיידע את צבא אוקראינה על מועד ומקום ביקורה ברוסיה. אחרת הם עלולים להפוך "לתוצאה אגבית" של המלחמה לשמירת הדמוקרטיה.

דווח שביקור זה נעשה כדי לשמר "קשרים בין הקרן לרוסיה – הבנק המרכזי ברוסיה". דווח "שהקרן" הציעה/בקשה שמפגש יערך מחוץ לרוסיה – אולי מחשש שטיל אמריקאי יפגע בהם – אולם הרוסים התעקשו שמפגש יערך – כמקובל – בשטחה של המדינה "המארחת".

נזכיר כי עדיין ארה"ב ומדינות השוק המשותף ומדינות נלוות אליהן, “מקפיאות" את נכסי הבנק המרכזי של רוסיה במוסדות פיננסיים בארה"ב ובמדינות מחוץ לרוסיה. האם אנשי הקרן אינם חוששים שהרוסים "יקפיאו" אותם ברוסיה באשמה שהם מרגלים?

מה יכולה להיות המטרה של ביקור כזה? לראות מופע בבולשוי?

לדון בהסרת סנקציות כלכליות שמוטלות על רוסיה, כחלק מהסכם "להקפאת המלחמה" באוקראינה?

מה "מטריד" את אנשי קרן המטבע הבינלאומית? המצב הכלכלי ברוסיה? אשת הברזל שעומדת בראש הבנק המרכזי של רוסיה מקיימת כעת שער ריבית של 19%, כאשר שעור האינפלציה השנתי המדווח נמוך מעשרה אחוזים.

האם יאמרו שחייבים לקצץ בהוצאות הממשלה ברוסיה , בייחוד בתקציב הביטחון?!

איננו יודעים מדוע הם מתעקשים לקיים ביקור שכזה. נעיר פה, שהידיעה על הביקור גרמה לביקורת על הקרן מצד מדינות שמסייעות לאוקראינה במלחמתה ברוסיה.

נושא אפשרי שייתכן "מטריד" מאד את אנשי הקרן, הוא יצירה של מערכת תשלומים בינלאומית "שתתחרה" במערכת הקיימת שבה הדולר של ארה"ב משמש לביצוע סחר/השקעות בין מדינות.

המערכת הקיימת למעשה נתונה לשליטה של הממשל בארה"ב. זאת בגלל שעסקות בדולר ארה"ב חייבות למעשה להתבצע באמצעות בנק אמריקאי. אם הממשל בארה"ב אוסר על בנקים אמריקאיים "לסחור" עם בנקים במדינות "עויינות לארה"ב" – במישרין או בעקיפין – הוא למעשה מונע בצוע עסקות שמצריכות שימוש בדולר של ארה"ב. למשל, סנקציות שהוטלו על רוסיה, למעשה מאז שנת 2014. סנקציות כאלו יכולות למנוע בצוע עסקות "עם רוסיה", לא רק על ידי תושבי ארה"ב, אלא גם על ידי תושבי מדינות אחרות.

מזה תקופה ארוכה מדווח שמדינות שהן חלק מארגון BRICS , "שהבסיס" לו הן רוסיה, סין, הודו, ברזיל, דנות באפשרות להקים מערכת תשלומים שאינה משתמשת בדולר ארה"ב לבצוע עסקות בין מדינות שחברות בארגון. זה יכול להיות במטבעות של המדינות שסוחרות ביניהן, או "ביצירה" של "מטבע חדש". משהו דומה "לזכות משיכה" בקרן המטבע הבינלאומית.

מוזכר שזה אמור להיות נושא מרכזי בכנס של ארגון זה, בקזאן ברוסיה בחודש אוקטובר 2024.

אם וכאשר יוחלט על הסדר כזה, הוא יכול להוות תחליף לקרן המטבע הבינלאומית. זאת על ידי מתן אשראים למדינות במצוקה שחברות בארגון זה. כמובן שזה עלול לפגוע "בשליטה פיננסית" של הממשל בארה"ב במערכת הסחר בעולם.

אולי הביקור נועד ללמוד עד כמה יש היתכנות "מידית" להסכם כזה?!

הצעה של הנשיא טרמפ לשימור ההגמוניה הפיננסית של הממשל בארה"ב.

קיומה של מערכת תשלומים חדשה – לא דולרית – תפגע בהגמוניה הפיננסית של הממשל בארה"ב. לכך תהיינה השלכות פוליטיות.

אולם מלבד זאת, עלולה להיווצר בעיה כלכלית/פיננסית לפעילות הכלכלית בארה"ב.

מזה שנים רבות, השימוש בדולר אפשר/מאפשר לארה"ב לקיים גרעון גדול בסחר החוץ שלה. זאת בגלל שספקי מוצרים/שרותים לארה"ב מוכנים לקבל תשלום בדולרים. כמו כן יש נכונות של זרים להחזיק יתרות חיסכון בנכסים פיננסיים – נכסי חוב – שנקובים בדולר.

אם תהיה מערכת תשלומים אחרת, עלול להיווצר מצב שבו ספקי מוצרים לארה"ב, ידרשו תשלום במטבע אחר – דהיינו לא בדולר! זאת בגלל שיהיה ביקוש/שימוש נרחב "במטבע אחר". גם נכונות להחזיק יתרות חיסכון בנכסים פיננסיים – נכסי חוב – שאינם נקובים בדולר.

תרחיש כזה יפגע ביכולת של הממשל בארה"ב לקיים גרעון גדול בתקציב של ממשלת ארה"ב! שהרי הממשל מתממן גם על ידי יצירת נכסי חוב שנקובים בדולר. זה עלול לגרום לעלייה גדולה בשער הריבית בארה"ב ולתופעה של חדלות פרעון בסקטור הפרטי! כמובן גם לפיחות גדול בשער החליפין של הדולר. אם לא לעומת מטבעות אחרים שסובלים "מהדפסת כסף", אז לעומת מחיר זהב. גם לעומת "מטבע חדש" שיווצר במערכת תשלומים חדשה.

לנשיא לשעבר טרמפ – מועמד כעת בבחירות לנשיאות בארה"ב, יש הצעה כיצד למנוע תרחיש כזה.

הוא יטיל מכס גבוה על ייבוא מוצרים מכול מדינה שיצואנים שלה, יסרבו לקבל תשלום בדולרים! כלומר, “אתה רוצה למכור משהו לארה"ב, תהיה חייב לקבל תשלום בדולרים, אחרת נטיל מכס כה גבוה על ייבוא, שלא יהיו קונים למוצר שלך".

למעשה הוא אומר, תמכרו לנו ותקבלו "כלום". כלומר, נכס פיננסי שאין לו ביקוש מחוץ לארה"ב.

כיוון שארה"ב, עד כה, מהווה שוק גדול מאד לקניית מוצרים/שרותים ממדינות זרות, הוא למעשה אומר " לא יהיה לכם למי למכור את המוצרים/שרותים שלכם".

יפה. אבל מהיכן תושבי ארה"ב יוכלו לקנות מוצרים בסכום של אלפי ביליוני דולרים?!

מה יקרה לרמת המחירים בארה"ב?!

התוכנית/איום הזה יכולה להשפיע על יצואנים "קטנים" לארה"ב, שיש להם תחליף מחוץ לארה"ב. היא אינה יכולה להשפיע על מדינות שמייצאות במאות ביליוני דולרים בשנה! היא תגרום להסטת ייצוא לארה"ב "לאוסף" של מדינות אחרות. לכן, יש חשיבות לשאלה אלו מדינות תשתתפנה במערכת תשלומים כזו. אם גם יצואניות נפט גדולות תשתתפנה בה, אז ארה"ב/השוק המשותף לא יוכלו למצוא תחליף לייבוא מהן.

מה יעשה יצואן לארה"ב שכפו עליו לקבל תשלום בדולרים והוא רוצה לקנות במישרין/בעקיפין מוצרים ממדינה שנכללת במערכת תשלומים חדשה?

יאלץ למכור דולרים תמורת "מטבע חדש". כלומר, יגרום לירידה בשער החליפין של הדולר, אלא אם יהיה "ביקוש פיננסי" להחזקת דולרים. היכן ביקוש? במדינות שמשתמשות "במטבע חדש". כדי שיקרה כך, זה יצריך שנוי בשער החליפין של הדולר. אם תימשך "הדפסה אינסופית" של דולרים, זה יגרום לפיחות אינסופי בשער החליפין של הדולר.

כרגיל, מה שיראה שכך עומד לקרות, תהיה "עלייה אינסופית" במחירו של זהב בדולרים.

מלבד ביקור בבולשוי, איננו רואים מה "יפיקו" אנשי הקרן מביקור במוסקבה. שיהנו.

הדיון למעלה במערכת תשלומים חדשה, אינו דיון בסמינר אקדמי. הוא תולדה של מלחמה – המלחמה באוקראינה!

נזכיר: גם מערכת התשלומים שנהוגה כיום – שמבוססת על הדולר של ארה"ב – היא תוצר של מלחמה – מלחמת העולם השנייה! הוסכם עליה אחרי סיום מלחמת העולם השנייה!

למעשה גם "סיומה" של מערכת התשלומים שהייתה נהוגה עד למלחמת העולם הראשונה, הייתה תולדה של מלחמה – מלחמת העולם הראשונה. אחריה הלירה שטרלינג של בריטניה, הפסיקה להיות "בסיס" למערכת התשלומים בעולם!

לכן, הדיון למעלה אינו דיון אקדמי – הוא צורך שנוצר כתוצאה ממלחמה שבה מעורבת מעצמה גרעינית. למעשה מלחמה עקיפה, עד כה, בין שתי מעצמות גרעיניות.

לכן, ככול שאנו מתקרבים לשלב מכריע במלחמה זו, הולך וגדל הצורך לקבל החלטות לגבי מערכת תשלומים חליפה לזו שמבוססת על הדולר של ארה"ב.

כמובן שאלו שטענו/ממשיכים לטעון שרוסיה תובס במלחמה זו, אינם רואים צורך בשנוי למערכת התשלומים הנוכחית. אולם אם יתברר, כבר בחודשים הקרובים, ייתכן עוד לפני סוף שנת 2024, שרוסיה ניצחה במלחמה, בייחוד אם זה יתבטא בכיבוש כול שטחה של אוקראינה, אז יעלה צורך לגבש מערכת תשלומים חליפית.

זאת כיוון שאז המאבק על הגמוניה פיננסית בעולם, יתבטא "בחלוקת" העולם לשני מחנות. מצד אחד, אלו שסרים למרותה של ארה"ב ומכאן הם חלק ממערכת תשלומים שבה הדולר מהווה בסיס לעסקות סחר והשקעות. מאידך, אלו שאינם מוכנים לסור למרותה של ארה"ב ולכן יהיה להם צורך במערכת תשלומים חליפה לזו שקיימת כיום ומבוססת על הדולר של ארה"ב.

זה יהיה ענין של צורך! לקבל החלטות פוליטיות שיש להן השלכות כלכליות ניכרות.

כתבנו כבר על כך, שהעתוי למאבק זה והחלטות אלו בהנהגות של מדינות שונות, יהיה כאשר יתברר שהובס השלטון הנוכחי באוקראינה. לכן, ידיעות על כיבוש בידי הרוסים של ישובים בעלי שמות "מוזרים", בייחוד אוגלדר (וולודר), צ’בי יאר ואחרי כן סלבינסק וקרמטורסק "וכקינוח" פוקרובסק, תהיה להן משמעות כלכלית ניכרת. זה יכפה על מנהיגי מדינות שנחשבות "ידידותיות" לרוסיה, בייחוד על סין, להחליט האם הן "מתקפלות" בפני איום מצדה של ארה"ב להטיל סנקצתיות משניות על כול מי שימשיך לסחור עם רוסיה – איום על הפעילות של הסקטור הפיננסי – בנקים בהן, או שהן נוטלות חלק במערכת תשלומים חליפה לדולר. לא יהיה ניתן להמשיך לשבת על הגדר – לרקוד בשתי חתונות.

הצורך בקבלת החלטות על ידי שלטונות הולך וגדל בגלל שעצם האיום מצדה של ארה"ב כבר יוצר התנהלות בסקטור הפיננסי – בנקים – שמגביל/מונע סחר עם רוסיה. כך בייחוד בסין וגם בהודו. גם בטורקיה. ועוד.

לכן, זה אינו דיון בסמינר אקדמי. זהו צורך שנוצר בגלל מלחמה!

ייתכן שבגלל זה משלחת של קרן המטבע הבינלאומית מתעקשת לבקר ברוסיה – לשיחות עם אנשי הבנק המרכזי של רוסיה. אולי אפשר יהיה להגיע להסכם לסיום המלחמה והסרת סנקציות כלכליות שמוטלות על רוסיה. לאינטרסנטים כלכליים ברוסיה, בסין וגם בארה"ב יש תמריץ גדול שכך יקרה. אחרת…

חברת Huawei מסין הייתה בין הראשונות שהממשל בארה"ב הטיל עליה סנקציות במטרה "לדכא" את הפעילות שלה.

זה התחיל, בין השאר, באיסור להשתמש במערכת הפעלה אנדרויד בטלפונים (חדשים) שלה. אחרי כן זה כלל גם איסור לייצר עבורה צ’יפים, מה שגרם לה למעשה להפסיק לייצר טלפונים סלולרים איכותיים, שהתחרו בהיצע של טלפונים מהחברות אפל וסמסונג.

החברה הגיבה על סנקציות אלו, תחילה בפיתוח מערכת הפעלה שלה Harmony לשימוש בטלפונים סלולרים וגם במכשירים אחרים. כמו כן עסקה ביחד עם חברות בסין לייצור צ’יפים, לפתח יכולת ייצור של צ’יפים "מתקדמים". זה אפשר לה בשנת 2024 לייצר שוב טלפונים "איכותיים" שמתחרים בטלפונים של חברת אפל וחברת סמסונג.

טלפונים אלו, שמשווקים בסין, משתמשים במערכת הפעלה שפיתחה החברה. גם בטלפונים שמיוצרים על ידי חברת Honor שבעבר הייתה חלק מהחברה (ייצור טלפונים "פחות איכותיים"), התחילו להתקין את מערכת ההפעלה שפיתחה החברה.

פה מתחילה להיווצר "בעיה".

ככול שגדלות המכירות של טלפונים כאלו, כעת חלק המכירות שלהם בסין מתקרב ל-30% מהשוק לטלפונים חדשים, גדל הצורך בהתאמה של אפליקציות נפוצות למערכת ההפעלה של החברה. דהיינו יש צורך להתאים אפליקציות לשימוש במערכת הפעלה זו ולא רק במערכות הפעלה של חברות גוגל – אנדרויד ואפל.

ברור שלאלו שמנהלים/בעלים של אפליקציות נפוצות, אין "חשק" רב לעשות זאת. הממשל של ארה"ב, עד כה, לא הטיל עליהם סנקציות. (מלבד איומים על החברה שמתפעלת את טיק טוק). הן יכולות "לחיות" עם מערכות הפעלה "זרות", דהיינו שלא "מתוצרת מקומית".

אולם אם הן אינן מתאימות אפליקציות למערכת הפעלה סינית זה עלול ליצור התנגשות עם העדפות של צרכנים בסין לרכוש טלפונים שמשתמשים במערכת הפעלה סינית. אלו לא יוכלו להשתמש באפליקציות שלהן. או יתקשו לעשות זאת.

כמו כן זה ימשיך לחשוף צרכנים בסין, להחלטות של הממשל בארה"ב להטיל סנקציות שתמנענה שימוש במערכות הפעלה אמריקאיות.

עד כה השלטון בסין לא חייב, בגלוי, חברות כאלו להתאים את האפליקציות שלהן לשימוש במערכת הפעלה סינית. פשוט לא הייתה בנמצא כזו שאפשר "לסמוך עליה".

מה שקרה הוא שמעט מחברות אלו פתחו התאמה מליאה למערכת ההפעלה Harmony. אחרות פתחו רק גרסות ביטא של אפליקציות כאלו. כלומר גרסות נסיוניות.

אולם ככול שגדלות המכירות של טלפונים כאלו גדל הלחץ עליהן לפתח גירסה מליאה לשימוש במערכת הפעלה זו.

כמו כן מתקרב הרגע שבו השלטון בסין, כמו שקצב תקופה להחלפת מערכות הפעלה זרות באמצעי מחשוב במערכת השלטון בסין ובשאר פעילויות "אסטרטגיות", במערכת הפעלה סינית, כך יורה לגבי טלפונים שנמכרים בסין!

זה יכריח אותם להתאים אפליקציות לשימוש במערכת הפעלה סינית.

“רגע" כזה סביר שיהיה אם נגיע בקרוב להטלת סנקציות משניות על מי שסוחר עם רוסיה.

כאמור למעלה.

יש כבר סימנים שחברות שמפעילות אפליקציות נפוצות בסין, “מתכוננות" על ידי התאמתן לשימוש במערכת הפעלה זו.

כך לא רק שיהיה "מטבע חדש", אלא גם מערכת הפעלה חדשה עם מגוון אפליקציות נפוצות. תחילה בסין ואחרי כן גם במדינות אחרות. בייחוד באלו שישתמשו "במטבע חדש".

ברזיל נמנית על "המייסדים" של ארגון BRICS. היא יצואנית גדולה של תבואות ונפט. לכן, “משתמשת" הרבה בדולר של ארה"ב. נכון גם לגבי סין.

היא בדומה לסין, חשופה לאיום מצדה של ארה"ב להטלת סנקציות משניות, בייחוד על הסקטור הפיננסי. זאת כאשר שלטונות יצטרכו להחליט "האם אתם בעדינו (ארה"ב) או בעד אויבינו".

בדומה לסין, גם השלטון הנוכחי בברזיל "רוקד על שתי חתונות". גם רוצה להיות חלק מארגון BRICS וגם רוצה להיות "ביחסים טובים" עם הממשל בארה"ב.

מה מפריע? המשך המלחמה באוקראינה. שהיא למעשה מלחמה בין רוסיה וארה"ב.

לכן, אין להתפלא על כך שגם נשיא ברזיל "מכין" כעת – לדבריו ביחד עם סין – “תוכנית שלום" לעימות באוקראינה. דהיינו להפסקת המלחמה שם.

גם לנשיא רוסיה פוטין יש תוכנית כזו. הוא הציג אותה כבר לפני כשלושה חודשים. היא מצריכה שליטה רוסית על כול המחוזות שסופחו לרוסיה. לצורך זה, צבא אוקראינה יצטרך לסגת מישובים שהוא מחזיק במחוזות אלו.

לפי "שמועות" “התוכנית" של ברזיל תכלול "הפסקת אש". אחרי כן תתחלנה "שיחות" להשגת הסכם.

יש בעיה "קטנה" עם הצעה זו. שלטונות רוסיה חזרו והודיעו שהם לא יסכימו "להפסקת אש" כדי לנהל משא ומתן עם אוקראינה – למעשה עם ארה"ב. כלומר, הלחימה תימשך תוך כדי "ניהול שיחות".

אבל אם תימשך הלחימה ותביא להתמוטטות השלטון הנוכחי באוקראינה, זה עלול להביא לרגע שבו שלטונות, גם בברזיל, יצטרכו להחליט "האם אתם בעדינו או בעד אויבינו". מזה חוששים בברזיל!

אז מנסים להשיג הסכמה "לתוכנית שלום". השעון מתקתק.

אלא אם…מר טרמפ ייבחר לנשיא.

הוא חוזר וטוען שהוא "יסיים את המלחמה באוקראינה בתוך יום אחד". כיצד? סוד ששמור אצלו. כלומר, גם הוא סבור שיש לסיים את המלחמה באוקראינה. אולם אינו אומר שזה יקרה עם תבוסה של רוסיה. כאמור למעלה, הוא כן אומר שסנקציות כלכליות/פיננסיות "מזיקות לדולר".

אם כך "כולם" רוצים שתסתיים המלחמה באוקראינה. יש "תוכניות" כיצד להשיג זאת. האם אלוקים "יצחק"?

כתבנו על "קו אדום" של השלטונות ברוסיה לגבי תרחיש שבו ישוגרו טילים (על ידי אוקראינה) “לעומק שטחה של רוסיה".

“האדום" אינו רק בגלל שעלולים להיגרם נזקים צבאיים/אזרחיים ברוסיה.

“האדום" הוא גם ובעיקר בגלל שהכלת תרחיש כזה תשבש את דוקטרינת (תורת) ההרתעה הגרעינית של רוסיה.

כאשר הרוסים מזהים "נחיל" טילים שמתקרב לעומק שטחה של רוסיה, הם אינם יכולים לדעת האם טילים אלו נושאים ראש נפץ גרעיני או ראש נפץ "רגיל". נזכור שזמן התגובה שלהם מוגבל ל-20-30 דקות כאשר טילים כאלו משוגרים ממרחק של 10,000 ק"מ ולדקות ספורות כאשר הם משוגרים ממרחק של פחות מחמש מאות ק"מ.

הרוסים – לדבריהם – יצאו למלחמה באוקראינה, כיוון שאינם מוכנים להשלים עם מצב שבו בשטחה של אוקראינה יהיו טילים שיכולים לפגוע "עמוק בשטחה" של רוסיה. מצב שיתאפשר אם אוקראינה תהיה בארגון נאטו. כך הם טוענים.

כעת, כאשר הממשל בארה"ב דן באפשרות שאוקראינה תוכל לשגר טילים "לעומק שטחה של רוסיה – טילים שיסופקו על ידי ארה"ב – הנשיא פוטין והשלטון ברוסיה הודיעו על "עדכון דוקטרינת השימוש בנשק גרעיני" על ידי רוסיה.

למעשה, הם מודיעים שאם יזהו טילים ו/או שאר "מעופפים" בדרכם לפגוע "עמוק בשטחה של רוסיה", הם יגיבו כאילו מדובר בטילים שנושאים נשק גרעיני! כלומר, ישגרו טילים עם נשק גרעיני "לשטח האויב".

מיהו האויב? מי שמספק טילים למדינה שמשטחה הם משוגרים. כלומר, ארה"ב!

נניח שארה"ב תספק טילים ללטביה שתשגר אותם לעומק שטחה של רוסיה. האם רוסיה תפציץ רק בשטחה של לטביה? ברור שלא. הם יפציצו בשטחה של ארה"ב ובכול מקום שממנו פועל צבאה של ארה"ב.

אחרת אין משמעות לדוקטרינת הרתעה גרעינית!

למעשה אין מדובר "בעדכון" של דוקטרינת השימוש בנשק גרעיני על ידי רוסיה. הם פשוט אומרים: תשגרו טילים לתקוף אותנו, אנחנו נניח שמדובר בשימוש בנשק גרעיני. שיהיה לכם בהצלחה.

החידוש "בעדכון" הוא שהם כוללים גם את שטחה של מדינת בלרוס כאזור שכלול בהרתעה גרעינית שלהם. נציין שכבר מוצבים בשטחה של בלרוס כלי נשק גרעיניים וטילים לטווח "בינוני" שיכולים לשאת ראש קרב גרעיני.

להלן דברי מר מדבדב, נשיא לשעבר של רוסיה וחבר בכיר במועצה לביטחון לאומי של רוסיה:

The Russian President outlined the approaches to the new edition of the Fundamentals of State Policy in the Field of Nuclear Deterrence. The main changes are as follow

Aggression against Russia by a state that does not possess nuclear weapons, but with the support or participation of a country with nuclear weapons, will be considered a joint attack. Everyone understands which countries we are talking about

Equivalent nuclear protection will be established for Belarus as our closest ally. To the "delight" of Poland and numerous NATO pygmies

A massive launch and crossing of our border by air and space weapons of destruction of the enemy, including aircraft, missiles and UAVs, under certain conditions may become the basis for the use of nuclear weapons. A reason to think not only for the rotten neo-Nazi regime, but also for all the enemies of Russia who are pushing the world towards a nuclear catastrophe

It is clear that each situation that gives grounds to resort to nuclear protection must be assessed in conjunction with other factors, and the decision to use nuclear weapons will be made by the Supreme Commander-in-Chief. However, the very change in the regulatory conditions for the use of the nuclear component by our country can cool the ardor of those opponents who have not yet lost their sense of self-preservation. Well, for the thick-headed, only the Roman maxim will remain: caelo tonantem credidimus Jovem Regnare

כמובן "שמומחים" לרוסיה ימשיכו לטעון "שפוטין וחבורתו" “מבלפים".

אם ינסו ויתברר שטעו, אז אלוקים לא "יצחק", הוא "יתפוצץ מצחוק".

כמשמעות הציטוט הלטיני בסוף הפסקה למעלה: כאשר הרעם "מתגלגל" בשמים זה סימן לשלטונו של יופיטר.

הרוסים יכולים "להעביר" את ההחלטה לשלטונות "המערב". למשל, טילים משוגרים כדי לפגוע במערכות הגנה אווירית ברוסיה. הרוסים משגרים טילים כדי לפגוע בבסיס אמריקאי ליירוט טילים ברומניה ו/או בפולין(בבנייה). או באוניות אמריקאיות ליד חופי ספרד שנושאות טילים להגנה אווירית.

הנה "רעיון" לאפליקצית משחק מלחמה. לאן הרוסים ישגרו טילים כתגובה לשיגור טילים לשטחה של רוסיה. לאן ארה"ב בתגובה תשגר טילים. המשחק נמשך עד "שנגמר" החשמל בקיר ו/או הסולר בגנרטור.







ישראל – לא כול מלחמה מסתיימת בהסכם.

מרבים לשמוע "מפרשנים" “ומומחים מטעם עצמם", את המשפט "כול מלחמה מסתיימת בהסכם".

ברור שחלק "מפרשנים" אלו אינם אלא "שופר" של "גורמים" מדיניים/צבאיים, שמעבירים באמצעותם, תעמולה שמטרתה לשרת מדיניות שלהם.

כיוון שלא ראינו, עד כה, מגישים/מגישות שחולקים על "עובדה" כאמור למעלה, מצאנו לנכון להתייחס "לעובדה" זו – דהיינו לתעמולה זו.

נקדים ונאמר שאמירת "עובדה" זו, אינה מעידה בהכרח על הבורות של "השופר" שבאמצעותו היא "משודרת לציבור". היא יכולה להעיד על הבורות של "הגורם" ו/או על כך שהוא פשוט משקר כחלק מתעמולה שהוא מפיץ לציבור.

לעניין. האם כול מלחמה הסתיימה בהסכם?

הדוגמה הבולטת לפני כ-80 שנים היא מלחמת העולם השנייה! מלחמה עצימה אפילו לעומת מה שקורה באזורנו.

כדי שיהיה "הסכם" צריך לנהל שיחות עם "האויב". בחודש ינואר 1943 נערכה ועידה במרוקו בהשתתפות נשיא ארה"ב, ראש ממשלת בריטניה ומנהיגי "צרפת החופשית" (מנהיג ברית המועצות לא נכח, הוא היה עסוק בחיסול הארמיה הששית של הצבא הגרמני בסטלינגרד).

הם פרסמו הצהרה שנודעה "כהצהרת קזבלנקה". נאמר בה שלא יערך מו"מ עם גרמניה הנאצית ועם יפן והמלחמה תמשך עד לכניעה ללא תנאי של גרמניה הנאצית ושל יפן.

אין שיחות. יש מלחמה עד שהיא מסתיימת בכניעה ללא תנאי של האויב. כך היה.

לא היה הסכם! היו טקסי כניעה בגרמניה וביפן.

הלאה.

במלחמה של ארה"ב בווייטנאם, היה לכאורה הסכם עם צפון ווייטנאם (שמר קיסינג’ר קבל פרס נובל לשלום עבורו), אבל המלחמה לא הסתיימה. היא הסתיימה, אחרי שצבא ארה"ב נסוג מוויטנאם וצבאה של צפון ווייטנאם השתלט על כול שטחה של דרום ווייטנאם. בלי הסכם.

הלאה.

במלחמה של ארה"ב באפגניסטן, הנשיא ביידן הורה לצבא לצאת מאפגניסטן והופה הטאליבן השתלטו על המדינה. בלי הסכם.

הלאה.

כאשר צבא ארה"ב פלש לעירק (הנשיא בוש הבן), הוא כבש את עירק. לא היה הסכם. המלחמה נמשכה נגד "תנועת התנגדות", עד שזו "דעכה".

הלאה.

מלחמת השחרור ומלחמת ששת הימים (ישראל נגד צבאות ערב) נפסקו "בהסכם להפסקת אש". המלחמה לא הסתיימה. היו הפוגות.

מה שמפיצים כתעמולה כאילו "כול מלחמה מסתיימת בהסכם", אינו נכון.

יש מלחמות שמסתיימות ללא הסכם.

יש מלחמות שאינן מסתיימות, אבל יש "הסכם להפסקת אש" – דהיינו להפוגה. עד חידוש האש!

שיהיה בהצלחה.

נשיא ארה"ב, ראש ממשלת בריטניה ושני גנרלים מנהיגי "צרפת החופשית" “בוועידת קזבלנקה”, ינואר 1943. הם לא היו מוכנים לנהל מו"מ עם אלו שעסקו בהשמדת יהודים.

לעומתם בשכונה שלנו, יש יהודים שנוהגים לנהל מו"מ עם אלו שרוצים בהשמדתם. הם קוראים לזה "ניהול הסכסוך". עובדה.







תחזיות למחיר זהב.

כמובן שמדובר בניחושים. אלו מתרבים ככול שנמשכת מגמת עלייה במחיר של "משהו". אם שק שמכיל 20 ק"ג בטטות ייסחר בבורסה ומחירו יעלה במשך 1-2 שנים, לפחות ב-20 אחוזים בשנה, תצוצנה "תחזיות", מבוססות על "נימוקים הגיוניים", לגבי מחירו בעוד זמן מסוים.

הסיבה לזה היא פשוטה. "המשקיע הסביר" – בטוי חביב על עוטי גלימות שחורות – אמור לבסס החלטות השקעה שלו על קבלת החלטות "הגיוניות". שהרי אין זה סביר "שהמשקיע הסביר", סתם כך יחליט לפתע לקנות "משהו" רק בגלל שמחירו עולה ועולה ואין לו מושג קלוש "מה יש בשק" שהוא קונה.

אז מספקים לו "סיבות" להחלטה שלו "לקנות משהו".

כתבנו בחוברת קודמת על הענין "שלפתע" מגלות חברות ברוקרים גדולות – בייחוד בארה"ב – בהשקעה בזהב. כמובן שהן מספקות "סיבות" לכך. הזכרנו "סיבות" כאלו בחוברת קודמת.

דוגמה נוספת "לסיבות" כאלו מוצגת בטבלה למטה. “התחזית" למחיר זהב ולמחיר מתכת כסף מבוססת על הנחות לגבי שער הריבית היומי שיקבע על ידי הבנק המרכזי של ארה"ב, לעומת הרמה שממנה הוא התחיל בסדרה של הורדות ריבית. (לאחרונה 5.25%).

בצד שמאל של הטבלה שער הריבית היומי שיקבע, אם ייקבע, על ידי הבנק המרכזי של ארה"ב. באמצע מה יהיה אז מחיר של אונקיית זהב. בצד ימין מה יהיה אז המחיר של אונקיית כסף.

(כעת שער הריבית הוא 4.75%, מחיר זהב כ-2650 דולר ומחיר אונקיית כסף כ-31 דולרים.)

התחזית/ניחוש מבוססים על "ניסיון העבר" בשנויים שהיו במחירי מתכות אלו "כתגובה" לשנויים בשער הריבית היומי (בסדרה של הורדות ריבית.)

לפני שנמשיך נציין כי בחוברת קודמת כתבנו שכדי "להצדיק" תשואה של 3.6-3.8% שבה נסחרות כעת אג"ח ממשלת ארה"ב לפדיון 10 שנים, “יידרש" ששער הריבית היומי ירד לפחות לרמה של כ-3%.

כעת אחרי שהבנק המרכזי של ארה"ב התחיל ככול הנראה בסדרה של הורדות ריבית, בהורדה בשעור של 0.5%, “יעד" של כ-3% עד סוף שנת 2025, אינו נראה "דמיוני".

מה זה אומר לגבי מחיר זהב ברמות אפשריות אלו של שער הריבית היומי? הניחוש שמובא למעלה, אולי "צודק" לגבי "המגמה", אבל אין הרבה משמעות לגבי "הרמה" – דהיינו המחיר. מה שמובא בטבלה למעלה, הוא, אם בכלל, ממצא סטטיסטי. זה עשוי "להצדיק" החלטת השקעה עבור ספקולנטים שפועלים לטווח קצר – בייחוד קרנות גידור. אבל אין לזה ערך עבור משקיעים לטווח ארוך – לגבי רמת המחיר שתהיה לזהב.

למשל, אחרי שבשנת 2008 הבנק המרכזי הוריד את שער הריבית מרמה של כ-5% לרמה אפסית, מחירה של אונקיית זהב עלה כ-100% – לרמה של כ-1800 דולרים, לפני שחזר וירד לרמה של כ-1100 דולרים. “אבל" זה היה כאשר הוא הוריד את שער הריבית לרמה אפסית והתמיד בכך עד סוף שנת 2016.

מדוע אלו "ניחושים"? בייחוד לגבי רמת המחיר?

מדוע אי אפשר לדעת מה תהיה הטמפרטורה בעוד שלושה שבועות?

כיוון "שזה תלוי בהרבה גורמים שאינם ידועים כעת". אפשר לחזות/לנחש על סמך ניסיון העבר – ממצא סטטיסטי. אבל לא ניתן כעת לדעת בוודאות.

הכוונה היא לתקופות בהן הייתה "לפתע" עלייה גדולה במחיר זהב מעל "תקרה" למחירו שהתקיימה במשך תקופה ארוכה.

נתחיל בעליית מחירו מכ-20 דולרים לאונקייה לכ-35 דולרים לאונקייה.

בחודש אפריל 1933 נשיא ארה"ב רוזבלט בצו נשיאותי אסר על תושבי ארה"ב להחזיק בזהב (מלבד החרגות) ואילץ אותם למכור זהב לממשלה במחיר של כ-20 דולרים לאונקייה.

בשנת 1935 הממשל בארה"ב שינה בחקיקה את מחיר אונקיית זהב ל-35 דולרים. מחיר זה שימש לצורך הסדרת תשלומים בינלאומיים.

ידוע הרקע הכלכלי ששרר בעולם החל מהתמוטטות הבורסות באוקטובר 1929. קריסת בנקים, אבטלה המונית, ירידה בפעילות כלכלית.

מבחינה מוניטרית, בתקופה זו למעשה עבר מהעולם משימוש "בבסיס זהב" במערכת המוניטרית. דהיינו ממשלות הפסיקו לכבד התחייבות שלהן "להחליף" “כסף" שלהן בכמות קבועה של זהב. (אז לפי מחיר של כ-20 דולרים לאונקייה.) בלטה בכך בריטניה, שהמטבע שלה לירה שטרלינג, היה מטבע עיקרי לביצוע עסקות בינלאומיות.

מעבר לשלל סיבות כלכליות, סיבה פשוטה להפסקת ההתחייבות של ממשלות "להחליף" “כסף" שלהן בכמות קבועה של זהב, היא שפשוט לא הייתה להן אפשרות לעשות זאת. כלומר, היה "יותר מדי" “כסף" שלהן במערכת המוניטרית, לעומת כמות זהב ברשותן.

הן לא יכלו "לספק" זהב לתושבים שלהן וגם לא לתושבי מדינות אחרות, כנגד כמות "הכסף" שלהן. בארה"ב אסרו על תושבים להחזיק בזהב, ואחרי כן העלו את מחיר הזהב

ל-35 דולרים בהסדרי תשלומים בינלאומיים.

סיכום: בסופו של יום, מחיר הזהב עלה פשוט בגלל שלממשלות לא הייתה יכולת לספק כמות זהב במחיר קבוע (כ-20 דולרים לאונקייה). למה לא הייתה להן יכולת? יש שלל סיבות לזה. הסיבה "הפשוטה" היא, שהיה "יותר מדי" “כסף" לעומת כמות זמינה של זהב.

הלאה.

אחרי מלחמת העולם השנייה, ממשלת ארה"ב התחייבה "להחליף" דולרים שברשות בנקים מרכזיים זרים, בזהב במחיר קבוע – 35 דולרים לאונקייה.

בשנת 1971 נשיא ארה"ב ניקסון ביטל התחייבות זו. מדוע? שוב בגלל סיבה פשוטה. ממשלת ארה"ב לא יכלה להמשיך לקיים התחייבות זו לנוכח כמות הדולרים שבידי זרים. כלומר, היו "יותר מדי" דולרים שאפשר היה "להחליף" אותם בזהב במחיר קבוע של 35 דולרים. מדוע? יש לזה שלל סיבות.

מחיר הזהב עלה תחילה לתחום 100-200 דולרים לאונקייה. אחרי כן לקראת 1980 הגיע לתחום 600-800 דולרים לאונקייה. (משם ירד לתחום 300-400 דולרים לאונקיה).

סיכום: שוב, “יותר מדי" “כסף" לעומת כמות זהב בידי השלטון. במקרה זה השלטון בארה"ב.

למעשה אחרי 1971, לשום שלטון של מדינה גדולה לא הייתה התחייבות למכור זהב במחיר קבוע – לא לתושבי המדינה ולא לתושבים זרים.

הלאה.

אחרי המשבר הפיננסי בארה"ב (ובמדינות אחרות) החל בשנת 2008, מחיר הזהב עלה עד לרמה של כ-1800 דולרים לאונקייה. בשנת 2011. אחרי כן ירד עד לרמה של כ-1100 דולרים. כלומר, מחירו עלה מעל "תקרה" של כ-800 דולרים לאונקייה, שהתקיימה מאז שנת 1980.

נזכיר: מחירו נקבע "בשוק חופשי". לא הייתה התחייבות למכור זהב במחיר קבוע.

מדוע עלה מחירו מעל "תקרה" שהתקיימה במשך שנים רבות?

התשובה מצויה במאזן הבנק המרכזי של ארה"ב – כלומר בכמות "הכסף" – דולרים – במערכת המוניטרית.

עד שנת 2008 הבנק המרכזי של ארה"ב החזיק בשטרי אוצר של ממשלת ארה"ב בסכום של כ-800 ביליון דולרים. כמו כן "היתרות החופשיות" – “רזרבות חופשיות" במערכת הבנקאות בארה"ב היו אפסיות. אין הגיון עסקי לבנק מסחרי להחזיק "ברזרבה" מעבר למה שנדרש בתקנות.

עם תחילת המשבר הפיננסי בשנת 2008-2007 הבנק המרכזי של ארה"ב התחיל במדיניות של "הקלה מוניטרית" – “הדפסת כסף" בלשון העם. זאת "ככול שיידרש" כדי לקבוע שער ריבית אפסי.

תוצאה: בסוף שנת 2011 הבנק המרכזי החזיק בניירות ערך בסכום של 2623 ביליון דולרים. סכום "רזרבות חופשיות" הגיע ל-1534 ביליון דולרים.

מאז סכומים אלו המשיכו לגדול.

סיכום: שוב נוצר מצב שבו יש "יותר מדי" “כסף". זה מתבטא "ברזרבות חופשיות".

אומנם אין התחייבות "להחליף" “כסף" בזהב במחיר קבוע, אבל כמו בתקופות קודמות יש רצון "להחליף" “כסף" בזהב. אם אין מי שיספק זהב במחיר קבוע, אז מחירו עולה כך שאפשר למלא "רצון" זה.

הלאה.

הפעם הבאה שמחיר זהב עלה מעל "תקרה" שהתקיימה במשך תקופה ממושכת, הייתה החל משנת 2024. מדוע? כיוון, ששוב, נוצר מצב שבו יש "יותר מדי" “כסף". זאת אחרי פעולות הבנק המרכזי בארה"ב (ובמדינות אחרות) עם תחילת מגפת קוביד19.

נכון להיום, הבנק המרכזי בארה"ב מחזיק ניירות ערך בסכום של 6680 ביליון דולרים. סכום "רזרבות חופשיות" 3169 ביליון דולרים.

מדוע "ההתפרצות" למעלה מתחילת 2024 ולא לפני כן, מיד עם תחילת הגידול בכמות “הכסף”? ראשית, כיוון שבמשך כשנה אחת הבנק המרכזי הצליח "לפתות" מחזיקים בדולרים, להחזיק אותם בפקדונות אצלו ולקבל ריבית בשעור של יותר מ-5% לשנה. ככול שגדלה ההערכה שהוא לא יתמיד במדיניות זו, דהיינו יתחיל בסדרה של הורדות ריבית, גדלה הנכונות "להחליף" “כסף" בזהב.

שנית, נדרש שתעבור תקופה מסוימת שבה משקים יתאוששו מהירידה ברמת פעילות כלכלית שהייתה אחרי תחילת מגפת קוביד19 בשנת 2020.

שלישית, חל שנוי בהעדפות ציבור לגבי החזקת "כסף" – בייחוד דולרים ויורו – אחרי הטלת סנקציות פיננסיות – הקפאה של נכסי הבנק המרכזי של רוסיה בשנת 2022. כלומר, עבור כמות נתונה של "כסף" במערכת המוניטרית, יש ירידה בנכונות להחזיק "בכסף" ועלייה בנכונות להחזיק בזהב. זהו תהליך הדרגתי וממושך.

“ההצטברות" של סיבות אלו הביאה "לשבירת התקרה" במחיר זהב, בתחילת 2024. נכון לעכשיו.

סיכום: שוב נוצר מצב שבו יש "יותר מדי" “כסף". כיוון שבו בזמן אי אפשר "לפתות" מחזיקים בדולרים להמשיך להחזיק "בכסף" באמצעות ריבית "גבוהה", מחיר הזהב חזר לעלות מעל "תקרה" קודמת. כמו שכמות "הכסף" עלתה מעל "תקרה" קודמת.

הפסקה – הערה: מדוע אי אפשר להמשיך לקיים שער ריבית "גבוה"?

“מומחים" יאמרו שאין צורך בכך, שהרי קטן שיעור האינפלציה. יהיו גם שיאמרו בגלל שמתחיל מיתון בפעילות כלכלית. אלו השערות.

מה שקרוב לוודאי היא עובדה: המשך קיומו של שער ריבית גבוה יגרום לחדלות פירעון בסקטור הפרטי וגם בחובות של ממשלת ארה"ב! כבר כיום עלות תשלומי ריבית על חובותיה עלתה מעל 1000 ביליון דולרים בשנה. בדרך "לחור שחור" כלכלי.

כיצד חדלות פירעון של ממשלת ארה"ב? על ידי שעור אינפלציה שיפתיע את אלו שמחזיקים "בכסף" שלה. זה עלול להיות תהליך שיימשך כמה שנים. כמה? איש אינו יודע כעת.

אם זהו תרחיש שאליו מתכוננים מחזיקים בזהב, לא ניתן כעת לחזות/לנחש מה יהיה מחירו בכול שער ריבית (נמוך ממה שקיים כעת), שינסה לקבוע הבנק המרכזי של ארה"ב.

לכן, העיקר הוא מהי המגמה – עם אפשרות לתנודות גדולות במחיר בתוך מגמה עולה.

עד מתי היא תימשך? עד שלא יהיה "יותר מדי" “כסף" במערכת המוניטרית.

כיצד זה יכול לקרות? בלי נדר, נדון בנפרד.

יהיה המשך.







מדדי מניות – שערי ריבית – שערי חליפין – זהב.

מחיר זהב – 2658 (2578) דולרים לאונקיה.

מדד דאו גונס תעשייתי – 42313 (41394)

מדד נאסדק – 18119 ( 17683)

תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב 10 שנים – 3.75% ( 3.65%.)

שער ריבית יומי ארה"ב 4.75%

מחיר נפט קל ארה"ב – 68 ( 69) דולר לחבית. ברנט באירופה – 72 (72) דולר.

תשואה ראלית אג"ח צמוד מדד ממשלת ארה"ב 10 שנים – 1.59% (1.57%)

בסוגריים – הנתונים ביום 15 בספטמבר 2024.

שער חליפין ינים לדולר – 142.

מחיר זהב עלייה 3%. מדד דאו- עלייה 2%. מדד נאסדק – עלייה 2.4%. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב – עלייה בתשואה 0.2% אחוז. תשואת אג”ח צמוד מדד ממשלת ארה”ב – יציב. מחיר נפט בארה"ב יציב, באירופה יציב.

תחום תנודות במחיר זהב – 2580 עד 2670 דולרים לאונקיה.

גרפים אפשר לראות באתר חוברת למשקיע

גרף של מחיר הזהב.

בשעה טובה נבחר מנהיג חדש למפלגת השלטון ביפן – שר ההגנה בממשלה. אמור להתמנות לתפקיד ראש הממשלה. שער החליפין של הין שירד עד לכ-145 ינים לדולר, התחזק לכ-142 ינים לדולר. מדד ניקאי 39830, מתקרב לשיא אחרון שלו – כ-42000 – למרות ששער החליפין של הין היפני גם הוא קרוב לשיא האחרון שלו – כ-140 – אחרי שהתחזק מרמה של כ-161 ינים לדולר.

האם עלייה במדד ניקאי שוב מקדימה החלשות של הין היפני, שתבוא במקביל לעלייה בתשואה שבה תסחרנה אג"ח ממשלת ארה"ב לפדיון 10 שנים?

נציין, שאם אכן תרד הריבית היומית בדולר – לכ-3%, זה יקל על מימון להחזקות ספוקליטיבות בנכסים דולריים – בייחוד במדדי מניות. מימון שעד לאחרונה בא גם – במידה רבה – מהלוואות בריבית אפסית בינים יפנים, בזמן של מגמה ממושכת של פיחות בשער החליפין של הין היפני.

כתבנו על כך שחילופי ראש ממשלה ביפן, יכולים להיות סימן להקדמת הבחירות ביפן, בגלל "קשיים כלכליים", שמביאים לירידה בתמיכה במפלגת השלטון. בתרחיש כזה, הבנק המרכזי ביפן ידבר על העלאות ריבית – לפי הצורך – אבל רק ידבר. לכן, אם תתחדש ירידה במחירי אג"ח בארה"ב – עלייה בתשואה בה הן נסחרות – גם כאשר הבנק המרכזי ימשיך להוריד את שער הריבית היומי, זה יכול להביא שוב לפיחות בשער החליפין של הין היפני – “ולהתערבויות" בתקופת בחירות.

האם זו המשמעות של עליות במדד ניקאי?

סימן? המשך עלייה במחיר זהב, שתקדים חידוש עליות במחירי סחורות, כולל במחיר נפט.

.

ממשיכים לעלות לשיאים חדשים, כאשר הבנק המרכזי בארה"ב, רק התחיל, ככול הנראה, בסדרה של הורדות ריבית.

בו בזמן נראה שמחירי סחורות הפסיקו לרדת! גם כאלו שרק לאחרונה נעלמה "הבועה" שנוצרה במחירים שלהן אחרי תחילת קוביד19 בשנת 2020 ו/או אחרי תחילת המלחמה באוקראינה בשנת 2022.

שתי "הפתעות": ראשית, מחירי אג"ח דולריות לטווח ארוך, יתחילו לרדת – עלייה בתשואות – גם אם הבנק המרכזי בארה"ב ימשיך להוריד את שער הריבית היומי ff.

שנית, מחירי סחורות יתחילו "לזחול" למעלה. מדווח שבסין הבנק המרכזי וגם הממשלה מתכוונים להפעיל "חבילת סיוע" גדולה כדי להבטיח ששעור צמיחה כלכלית לא יפחת

מ-5%. האם מחירה של מתכת נחושת כבר צופה זאת?

"ההפתעה" השלישית תהיה כאשר מדדי מניות יפסיקו לעלות. גם כאשר הבנק המרכזי ימשיך להוריד את הריבית היומית.

מחיר פאונד נחושת בדולרים.

באיזו מהירות חוזר לעלות!

נזכיר: חודש אוקטובר הוא חודש מועד לפורענות: מלחמות "מפתיעות", ירידות במדדי מניות. כמו גם עלייה במחירי מטריות.

—————————————————————-

בתקווה לימים טובים – למשפחות הנרצחים/חללים, לחטופים/שבויים, לחיילים, לתושבים, לפצועים שמחלימים, למפונים מבתיהם, למפוטרים.

מנהיגים כושלים יחלפו/יודחו. לעומת זאת זה מה שתמיד ישאר.

חג שמח. שנה טובה. תכלה שנה וקללתה, תחל שנה וברכתה.


תנאי שימוש וגלוי נאות

  1. פרסום זה שייך לד"ר שמואל גולדמן ת.ד. 39312 ת"א 61392 טל. 03-6424743. המאמרים נכתבו על ידי ד"ר שמואל גולדמן והם משקפים את דעת הכותב בלבד, בזמן כתיבתם.
  2. אין לראות במאמרים אלו משום הצעה לפעולת השקעה כלשהי או כמתן חוות דעת על הכדאיות של השקעה כלשהי ואין הם מהווים תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
  3. הדעות המובאות בפרסום זה, ניתנות לשנוי בכל עת ללא מתן הודעה כלשהי.
  4. פעולות השקעה שנעשות על ידי ד"ר גולדמן, יכולות להיות בניגוד למשתמע מפרסום זה.
  5. המידע שמופיע בפרסום זה, שאוב ממקורות שנחשבים כמהימנים, אולם אין הכותב אחראי על נכונות המידע או שלמותו.
  6. כל שימוש שנעשה בפרסום זה, נעשה שלא על דעת הכותב והוא נעשה באחריות המשתמש בלבד.
  7. לפי העניין בסופו של כל מאמר ניתן גלוי לעניין האישי שיש או אין לכותב בזמן כתיבתו, במישרין או בעקיפין, בניירות ערך ובנכסים פיננסיים שמוזכרים בו. נתונים אלו יכולים להשתנות לאחר מועד הכתיבה.
  8. אין להעתיק בכל צורה שהיא ואין לפרסם או להפיץ בכל צורה שהיא, כל מאמר או חלק ממאמר, שמופיע בפרסום זה, בלי לקבל מראש ובכתב את הסכמתו של ד"ר שמואל גולדמן.


ראו גם תנאי שימוש וגלוי נאות לאתר זה.