הקטנת החזקות באג"ח ממשלת ארה"ב – קנית זהב.

חוברת למשקיע 23-12-2023.

הערה: בסוף המאמר עדכון אוגוסט 2023.



המאמר:

כחלק מ"הכנות למלחמה", הבנק המרכזי של רוסיה במשך תקופה ארוכה הקטין את ההחזקות (הישירות?) שלו באג"ח של ממשלת ארה"ב. מסכום של כמאה וחמישים ביליון דולרים לסכום זניח של כמה ביליוני דולרים. כמו כן במשך תקופה ארוכה נהג לקנות זהב באופן קבוע. מהלך נוסף שבוצע על ידי בנקים מסחרים ברוסיה, היה להקטין את החובות שלהם "לזרים" (כנגד חובות אלו היו לבנק המרכזי של רוסיה נכסים במט"ח). נתייחס בנפרד "להקפאת נכסים" של הבנק המרכזי של רוסיה על ידי "המערב".

לפי דיווחים אחרונים, מזה זמן, הבנק המרכזי של סין מקטין את ההחזקות (הישירות) שלו באג"ח של ממשלת ארה"ב. כעת פחות מאלף ביליון דולרים. כמו כן יש "שמועות" שהוא הגדיל את ההחזקות שלו בזהב – לפי "שמועה" אחרונה קנה 300 טון זהב ברבעון הקודם. (כ-9 מיליון אונקיות – שווי נוכחי כ-16 ביליון דולרים.)

הסיבה? חשש מ"הקפאות/החרמות" בידי "המערב".

מדי פעם מופיעים מאמרים שדנים "בתרחיש אימים" שבו סין תמכור "בבת אחת" את ההחזקות שלה באג"ח של ממשלת ארה"ב. אין הרבה "שכל" במאמרים אלו, בייחוד לגבי האפשרות של "בבת אחת".

כאשר הבנק המרכזי של סין מוכר אג"ח של ממשלת ארה"ב (או מקבל כספי פדיון שלה), הוא מקבל "דולרים" שהם למעשה במישרין או בעקיפין פיקדון בבנק אמריקאי. כלומר, פעולה זו אינה מבטלת את הסיכון "מהקפאה/החרמה". לכול היותר היא מאפשרת "לפזר את הסיכון" על ידי כך שהדולרים שמתקבלים מושקעים באג"ח של עסקים/מדינות אחרות ו/או פיקדונות בבנקים שונים ברחבי העולם. אולם כול אלו עדיין חשופים לסיכון של "הקפאה/החרמה".

ביטול הסיכון הזה אפשרי רק על ידי השקעה/קניה בנכסים ראליים. בעיקר כאלו שנמצאים פיסית בסין או במדינות "ידידותיות" שיוכלו לספק לסין מוצרים ( מחברות שפעילות במדינות אלו).

בסין עצמה אפשר להגדיל החזקות במלאים אסטרטגים של מוצרים שמייבאים מהם כמויות גדולות ושאפשר לאחסן אותם לתקופה ארוכה. (לא מומלץ סופגניות).

למשל, מלאי של נפט גולמי. זה מצריך הכנה של מקומות אחסון. זה מצריך השקעות. זה לא נעשה "בבת אחת". זה נעשה בהדרגה ואז גם קניית נפט לצורך זה נעשית בהדרגה.

כך גם לגבי מלאים של עפרות נחושת, עפרות ברזל וייתכן גם תבואות.

בעוד שאפשר "להסתיר" קניות זהב וכמות מוחזקת של זהב בידי השלטון בסין, קשה/בלתי אפשרי לעשות זאת לגבי אג"ח ממשלת ארה"ב, בייחוד אלו שמוחזקות במישרין באמצעות הבנק המרכזי של ארה"ב.

לכן, מה שחשוב היא "המגמה" בהחזקת אג"ח ממשלת ארה"ב (ו/או פיקדונות בדולרים – ביורו – בינים יפנים). סביר "שמגמת הקטנת החזקות" אלו תהיה חלק מהכנות למלחמה.








עדכון אוגוסט 2023.

נמשכת מגמה רצופה של ירידה ביתרות אג"ח ממשלת ארה"ב שמוחזקות על ידי סין בבנק המרכזי של ארה"ב. כעת כ-850 ביליון דולרים. "השיא" היה כ-1300 ביליון דולרים. נמשכת קנית זהב – לפי דיווחים רשמיים – בכמות שנתית של 200-250 מיליון טונות.