השפעת מדיניות ממשלות על עסקים.
מלחמת הצ'יפים בין "המערב" לסין, היא חלק ממלחמה על הגמוניה עסקית בתחום הדיגיטל: תכנון ויצור צ'יפים, מערכות הפעלה לאמצעי מחשוב, שרותים באמצעים דיגיטלים, ציוד תקשורת לרשתות סלולריות ועוד. אנחנו מתארים כמה "עימותים" כאלו במאמרים אחרים באתר – בעיקר בחלק של מלחמה על הגמוניה כלכלית – וההשפעה האפשרית על חברות "מובילות" בתחומים שונים.
מזה תקופה ארוכה, חברות לייצור צ'יפים בסין מגדילות את כושר התפוקה של צ'יפים בסין. כעת השלטון בסין פועל כדי שיהיו בסין צרכנים לצ'יפים אלו. זאת כחלק מהכנה לעימות צבאי/כלכלי עם ארה"ב. באלו צרכנים מדובר כעת ואלו צרכנים "יצורפו למועדון" ככול שיגדל בסין כושר התפוקה של צ'יפים. אלו חברות אמריקאיות ואחרות תושפענה בתהליך שכזה.
חברות טסלה ואפל בסין – מחיר ליתיום – הביקוש לרכב חשמלי.
חוברת למשקיע 4-2-2024.
מדווח שהשלטונות בסין מטילים מגבלות על השימוש במכוניות מתוצרת טסלה באזורים מסוימים – בייחוד "בכנסים" בערים גדולות. בייחוד בארועים "ממשלתיים". ברור שגם בבסיסי צבא וגם בשדות תעופה מסוימים. כמו כן נאסר לנסוע ברכבים כאלו בכבישים מסוימים.
בדומה למגבלות בסין על השימוש ברכבים של טסלה, השלטונות בסין גם מטילים מגבלות על השימוש בטלפונים סלולרים של חברת אפל בעבודה "במתקנים ממשלתיים".
מחיר אורניום – קזחסטן – יצור חשמל בארה"ב – בצרפת.
חוברת למשקיע 7-1-2024.
אחרי פירוקה של ברית המועצות – 1991 – רוסיה הפכה לספק עיקרי של אורניום לכורים גרעיניים בארה"ב. מקור לאספקה זו היה אורניום – שעבר תהליכי עיבוד – “מפירוק" של עשרות אלפי פצצות אטום. “מקור" זה הלך והדלדל עם השנים.
בעולם נורמלי שבו יש תנועות סחר חופשיות שנקבעות לפי שיקולים כלכליים, אין סיכון בתלות בשרשרת אספקה מסוימת, אלא במקרי קיצון, כמו שהיה בתקופת קוביד19.
אולם לא כך הוא בעולם "שמנוהל" על ידי פוליטיקאים "במודל של סנקציות".
כפי שאפשר לראות בגרף למעלה, "משהו" קרה לקראת סוף שנת 2021 – תחילת שנת 2022, “שהזניק" את המחיר למעלה – מרמה של 25-23 דולרים לפאונד (=כ-0.4 ק"ג) לכ-90 דולרים בתחילת 2024.
סנקציות שהוטלו על ידי "המערב" אחרי תחילת הלחימה באוקראינה בתחילת 2022, אמורות להביא לשיתוק תעופה אזרחית ברוסיה. קיוו/מקווים שיודח השלטון הנוכחי ברוסיה. אולם קורה ברוסיה תהליך של הפסקת איוולת כלכלית שנמשכה מאז תקופת "ההפרטה" של נכסי המדינה ברוסיה. אז למעשה הופסק יצור מטוסים אזרחים ברוסיה. חברות תעופה רוסיות נאלצו להשתמש במטוסים מתוצרת זרה – בעיקר בואינג ואירבוס. אולם לא רק "להשתמש", אלא גם לקבל מימון זר לרכישה/חכירה של מטוסים מתוצרת זרה. זו הייתה איוולת כלכלית. כעת פועלים ברוסיה לשנות מצב זה. לכך ולפעולות דומות בסין, תהיה השלכה על הפעילות של חברות כבואינג ואירבוס, שנהנות מהגמוניה בסקטור של יצור מטוסים אזרחים.
לחברות "מערביות" – בעיקר מיפן ומאירופה – הייתה/יש הגמוניה ביצור כלי רכב. גם בסין. מצב זה משתנה ככול שגדל חלקן של מכוניות חשמליות במכירות של כלי רכב. זאת בגלל שלחברות אלו אין יתרון טכנולוגי/כלכלי ביצור של כלי רכב חשמלי על פני חברות סיניות. כפי שקרה בעבר בסקטור זה וכפי שקורה כעת בסקטורים אחרים שבהם "המערב" מאבד יתרון טכנולוגי/כלכלי לעומת מדינות אחרות – בעיקר לעומת סין – סביר שיתחיל מאבק על הגמוניה בסקטור זה. "כרגיל" מאופין בסנקציות "וחרמות" משני הצדדים.
בשנים האחרונות הייתה עלייה גדולה במחירי רכב חדש. כדי לאפשר "צריכה" של רכב חדש, ניתן אשראי. כמו כן האריכו את התקופה לפירעון אשראי כזה. אולם יש "מחסום מכני/כלכלי" באפשרות להאריך את התקופה לפירעון הלוואות כאלו. גדל הסיכון במתן הלוואות כאלו. לכן, מוצתה היכולת להעלות מחירים של רכב חדש. ממשלות מנסות "לעזור" על ידי סבסוד בקנית רכב חשמלי. אולם בגלל מגבלות תקציביות של ממשלות, אי אפשר להמשיך בכך לאורך זמן. התוצאה? יצטרכו להוריד מחירים או "להדרדר לתהום".
תחזית לגידול בתפוקת נפט בארה"ב – plug number?
חוברת למשקיע 2-1-2023. עדכון אוגוסט 2023.
מדוע "חשוב" לרשות אנרגיה בארה"ב "לחזות" המשך בגידול תפוקת נפט בארה"ב? כיצד התבדות "תחזית" כזו, תפגע "במטילי סנקציות" במדינות השוק המשותף. עדכון אוגוסט 2023 על ההתפתחויות מתחילת 2023.
תפוקת נפט וגז בארה"ב – שני "מחנות". מדוע אפשרית ירידה בתפוקת נפט/גז בארה"ב.
חוברת למשקיע 17-2-2023.
בארה"ב יש שני "מחנות" עם תחזיות שונות לגבי גידול בתפוקת נפט/גז בארה"ב. נראה שההבדל בתחזיות נובע מהפוזיציה העסקית של "החזאים". אלו שזקוקים לגידול בתפוקה כדי להצדיק השקעות שהם עושים בחברות שלהם. "ואחרים". מהם השיקולים העסקיים של אלו שצריכים לקבל החלטות שתגרומנה לגידול בתפוקת נפט בארה"ב. כיצד המדיניות של שלטון "ירוק" בארה"ב כמו גם מדיניות הסנקציות על רוסיה של "השוק המשותף", למעשה מקטינות את ההיצע האפקטיבי של נפט. התוצאה: מחיר "שמסרב" לרדת, גם בתקופה של האטה כלכלית "במערב".
כיצד מנהלי חברות גדולות להפקת נפט בארה"ב, מצד אחד נמנעים מלעורר את "חמת" המשקיעים במניות שלהם – שתגרום לירידה במחירי המניות שלהם, ומאידך את "חמת" פוליטיקאים שיאשימו אותם במחירי בנזין גבוהים בארה"ב, בעוד הם מוציאים עשרות בליוני דולרים בשנה לרכישת עצמית של מניות החברות שלהם? מודיעים על "מודל חדש" להפקת נפט – בזכות "טכנולגיה" שהם פיתחו. מתי? בעוד 2-3 שנים. העיקר שיניחו להם כעת – יוכלו להמשיך ברכישה עצמית של מניות.