סין – ארה"ב – "עתיד ורוד".

מחוברת למשקיע 26-11-2023.

הערה: בסוף המאמר עדכון דצמבר 2023.

תקציר: בחודש נובמבר 2023 נפגשו נשיאי ארה"ב וסין בסן פרנסיסקו בארה"ב. קדמה לפגישה זו תקופה ארוכה, שבה נפגשו בארה"ב ובסין "בכירים" מהשלטון בסין ומהממשל בארה"ב. "פגישות נחמדות" אלו נועדו להראות שנמשכים יחסים/קשרים בין ארה"ב וסין. בתחום הכלכלי וגם בתחום הצבאי. מהי "העסקה" שלכאורה "הוסכמה" בפגישה זו? האם זו "ידיעה צופת עתיד" לגבי השלב הבא של הלחימה של רוסיה באוקראינה?!



המאמר:

כך טוענים באתר גלובלטייימס – “השופר" של המפלגה הקומוניסטית בסין – כלומר של השלטונות בסין. לטענתם הייתה פגישה מוצלחת בארה"ב בין נשיאי ארה"ב וסין, הוחלט על חידוש "המגעים הבטחוניים". גם הייתה פגישה בין נשיא סין וראש ממשלת יפן. אם כך עתיד ורוד צפוי "לאזור" וגם לכלל העולם.

ידיעה חשובה בזמן פגישת הפסגה בסן פרנסיסקו בין נשיאי ארה"ב וסין, הייתה מטייוואן. דווח ששתי מפלגות האופוזיציה KMT – TPP בטייוואן, החליטו – עקרונית – על "רשימה משותפת" בבחירות לבית הנבחרים בטייוואן – בינואר 2024 – ועל מועמד מוסכם לנשיאות – אחד מראשי שתי מפלגות אלו לנשיא והשני לסגן נשיא. עדיין (21-11-23) אין הסכמה בענין זה. הן מתקוטטות לגבי פרשנות סטטיסטית של פירוש מדגמים, מי מהן "מובילה" ולפי זה אמור להיקבע מי ממנהיגי המפלגות יהיה המועמד לנשיאות. עד מועד חוברת זו

(26-11-23) הם צריכים להחליט – זאת בגלל דרישות החוק לגבי רשימות מועמדים בבחירות בטייוואן. אם תגענה להחלטה חיובית בענין זה, ייתכן שמועמד שלהן יזכה בבחירות לנשיאות. זאת לפי מדגמי בחירות כעת.

—–

26-11-23 עדכון: לא הושג הסכם על הצגת מועמד משותף בבחירות – שתי מפלגות אלו "תרוצנה" בנפרד. מגדיל את הסכוי של DPP לזכות בבחירות. יצור "כאב ראש" לשלטון בסין.

——

כידוע מפלגת השלטון בטייוואן בשמונה השנים האחרונות – DPP – מצהירה שטייוואן היא מדינה עצמאית וכך תשאר. זאת בניגוד למדיניות הרשמית של השלטון בסין, שטייוואן היא "חלק מסין". נזכיר שהשלטון בסין טוען שטייוואן תהפוך להיות "חלק מסין" “בדרכי שלום ו/או במלחמה".

האופציה של "מלחמה" היא "בעייתית", כיוון שבארה"ב – בייחוד בקונגרס – יש לכאורה הכרה, שלארה"ב יש "מחויבות" “להגן על טייוואן".

סביר שארה"ב אינה יכולה למנוע מסין לכבוש את טייוואן. אולם היא יכולה לגרום לסין נזקים גדולים בפעילות מלחמתית וגם ובעיקר בסנקציות כלכליות. סנקציות כלכליות ביחד עם השוק המשותף, יפן, דרום קוריאה – תגרומנה לסין נזקים עצומים. בייחוד אם גם ימנעו מסין לייבא נפט – חסימת מצר מלקה.

זהו תרחיש אימים עבור "שני הצדדים". ברור, שלא ארה"ב ולא סין רוצים בו.

אבל יש "קושי קטן" במניעת תרחיש אימים שכזה. זה יקרה אם וכאשר רוסיה תחליט לסיים את "פרויקט אוקראינה", על ידי כיבושה של כול אוקראינה. זאת כדי לשלול אפשרות שיהיה לה צבא ושישארו בה "נאצים". אלא אם רוסיה תבחר ללכת בדרכה של ממשלת ישראל "בניהול סכסוכים" עם "השלטון ברצועת עזה". כלומר, לשגות באשליות לגבי הסכמים עם השלטון שיהיה באוקראינה – במה שנותר מהשטח של אוקראינה.

כיבוש כול שטחה של אוקראינה, יגרום למשבר "הומניטרי" ענק, שבו מיליונים ינוסו מאוקראינה. אז סביר, “שבמערב" ידרשו להטיל "סנקציות משניות" על כול מי שסוחר עם רוסיה – בעיקר סין. זהו "טרוף" כלכלי שיגרום לנזקים כלכליים עצומים בסין וגם "במערב".

אם יהיה מצב שבו כבר מוטלות "סנקציות משניות" על סין, אז סביר שלא יהיו בסין אלו שיטענו, שאין לכבוש את טייוואן, בגלל חשש מסנקציות. שהרי ממילא כבר מוטלות עליה סנקציות.

במקרה כזה, לממשל בארה"ב תהיה בחירה בין שתי רעות חולות: להפקיר את טייוואן, כפי שסביר שיעשו – מבחינה צבאית – לאוקראינה – כאשר ימנעו מעימות צבאי ישיר עם רוסיה, או להיכנס לעימות צבאי ישיר עם סין. עימות שבו צבא אמריקאי יספוג אבדות גדולות מאד – באזור, דהיינו גם ביפן וגם בדרום קוריאה.

לכן, סביר שמטרת הפגישה בין נשיא סין ונשיא ארה"ב, היא להגיע להסכם: סין לא תכבוש את טייוואן כאשר צבא רוסי יכבוש את כול אוקראינה – ניצול "הזדמנות" – וארה"ב לא תטיל "סנקציות משניות" על סין.

הידיעה מטייוואן לגבי "רשימה משותפת" של שתי מפלגות האופוזיציה – אם תהיה כזו – , מחזקת את "ההגיון הפוליטי" של "הבטחה סינית" להימנע מכיבוש טייוואן "בקרוב". שהרי אם הן תזכנה בבחירות בטייוואן, אפשר יהיה להתחיל במשא ומתן על "איחוד בדרכי שלום" של טייוואן עם סין. אם בו בזמן שלטון חדש בטייוואן, ימנע מעסקות נשק גדולות עם ארה"ב ומפיתוח טילים לטווח ארוך, צוללות ושאר ירקות, אפשר יהיה לנהל משא ומתן עד קץ הדורות. זה מה שפוליטיקאים רוצים – להימנע מהחלטות קשות- לפחות "בקרוב".

חיזוק לכך, שהמטרה העיקרית של השלטון בסין היא למנוע "סנקציות משניות", היה בארוע שבו נשיא סין, בסן פרנסיסקו, נאם בכנס שבו נכחה העילית של המגזר העסקי בארה"ב. אלו קבלו אותו במחיאות כפיים סוערות. והמבין יבין.

מדוע הדגש הוא על מניעת "סנקציות משניות"? הרי ארה"ב ומדינות נלוות אליה ממשיכות בסנקציות "במלחמת הצ’יפים" עם סין וגם מחריפות סנקציות אלו. לאחרונה גם יפן שראש הממשלה שלה נפגש עם נשיא סין, החריפה את הסנקציות שהיא מטילה על סין – איסור לייצא מוצרים לסין. כך גם בהולנד, שבה אסרו על חברת ASML למכור סוגי ציוד לייצור צ’יפים, שעד כה היה מותר למכור לסין. אולם החברה אומרת כי היא רשאית לספק הזמנות קיימות מסין עד סוף שנת 2023.

הסנקציות שמוטלות על חברות בסין, בעיקר "במלחמת הצ’יפים", הן כבר "היסטוריה". חלקן כבר הוטלו לפני שנים ועסקים בסין הכינו/מכינים עצמם "להחרפת סנקציות" כאלו.

ניתן לקרוא את המשך המאמר בחוברת למשקיע 26-11-2023.







עדכון 6-12-2023

משלחת של "בכירים" מהשוק המשותף אמורה להיפגש בימים אלו בסין עם נשיא סין.

דווח שהמטרה/תקווה של פגישה זו היא, לשכנע את נשיא סין להפסיק יחסי מסחר עם רוסיה. בייחוד במוצרים שהשוק המשותף אסר על מכירתם לרוסיה. הטעון הוא שיש חברות בסין, שמייבאות מוצרים כאלו ממדינות השוק המשותף ומוכרות אותם לרוסיה.

למעשה מדובר "בסנקציות משניות". כלומר, בעוד ארה"ב לכאורה תמנע "מסנקציות משניות", שלוחיה בשוק המשותף יעשו זאת אלא אם…

דווח כי אם סין לא תענה לבקשה/דרישה זו של בכירי השוק המשותף, הם "יפרסמו" שמות של חברות בסין שעוסקות בסחר עם רוסיה. איזו "בושה". אולי גם יטילו עליהן סנקציות.

נציין, שהחלטות כאלו על ידי בכירי השוק המשותף, מצריכות הסכמה של מדינות שחברות בשוק המשותף. ספק אם הסקטור העסקי במדינות כמו גרמניה "יתלהב מהצעה כזו".

סביר שנשיא סין יתאפק שלא לצחוק במעמד "הבכירים" של השוק המשותף, שהרי "כולם" יודעים שהם שלוחיה של ארה"ב.

ייתכן, שמטרה/תקווה זו של בכירי השוק המשותף, מראה שהם נואשו מלהשיג "שינוי בשלטון ברוסיה" על ידי הסנקציות שהוטלו עליה.

כמו כן, וזה העיקר, זו יכולה להיות "ידיעה צופת עתיד" על כך, שבקרוב יתחיל שלב נוסף בלחימה באוקראינה – שלב שמזכיר ארגון נאטו כבר אמר שיביא "ידיעות רעות מאוקראינה".

אז מה נשאר להם לעשות? לנסות להטיל "סנקציות משניות". לפחות לאיים בכך.