חוברת למשקיע 1-10-2023

עורך: ד"ר שמואל גולדמן

הודעה:

מי שרוצה לקבל את חוברת למשקיע ועדיין לא שלח לנו דוא"ל, מתבקש לשלוח לנו דוא"ל לכתובת:

lamfund@gmail.com ולכתוב בשורת הנושא "מבקש/ת לקבל את חוברת למשקיע".

החוברת נשלחת לכתובת הדוא"ל ממנה נשלחת הבקשה אלינו.

מי שמבקש להפסיק לקבל את החוברת בדוא"ל מתבקש לשלוח לנו דוא"ל לכתובת: lamfund@gmail.com ולכתוב בשורת הנושא "מבקש/ת להפסיק לקבל את חוברת למשקיע".

הערה: החוברת הקודמת נשלחה ביום 18 בספטמבר 2023.

הערה: כדי לשפר את הראות של גרפים מוצע בתוכנת פידיאף להגדיל את התצוגה ל-200%.








בחוברת זו:

סין – רוסיה – ארועים באוקטובר – דצמבר 2023.

אספקת טילים מארה"ב וגרמניה לאוקראינה – הפצצות רוסיות בגרמניה.

הדרך "למסורת”- מה שקרה במלחמה בווייטנאם.

סין – יבוא נפט מאיראן – תשלום במטבע סיני עבור יבוא נפט רוסי להודו.

ידיעות צופות עתיד.

סין – הכנות למלחמה – הקטנת החזקות באג"ח ארה"ב – קנית זהב.

הדיפלומטיה גועשת בסין – סימן מלחמה?

אלו שהאלים רוצים להשמידם, תחילה הם מטריפים את דעתם.

מדדי מניות – שערי ריבית – זהב.








סין – רוסיה ארועים באוקטובר – דצמבר 2023.

סין- ב-9 באוקטובר 2023 מסתיימים "משחקי אסיה" – ארוע ספורט כמו אולימיפידה של מדינות באסיה – נערך בסין.

ביום 29 בספטמבר 2023 התחילו 7 ימי חג לאומי בסין. שבתון מעבודה.

עדין לא פורסם (?) מועד לתחילת כנס פורום BRI שאמור להערך בסין בחודש אוקטובר 2023. לדברי סין נציגים מיותר ממאה מדינות אמורים להשתתף בו.

“הנציג" הבולט שאמור להשתתף בפורום, הוא מר פוטין נשיא רוסיה, שיפגש עם מר שי נשיא סין. הפעם הקודמת שמר פוטין "השתתף" “בכנס" רב משתתפים בסין, הייתה בזמן אולימפידת החורף בחודש פברואר 2022, כשבועיים לפני תחילת "המבצע הצבאי המיוחד" של רוסיה באוקראינה. גם אז הוא נפגש עם נשיא סין.

סביר להניח שלא יהיה שנוי באופי הפעילות הצבאית של רוסיה באוקראינה, לפני סיום פורום זה. ייתכן בשליש האחרון של חודש אוקטובר 2023.

“הארוע" העיקרי ברוסיה בחודש נובמבר 2023 – כפי שידוע בוודאות כעת – הוא שחודש אחרי כן יהיה חודש דצמבר 2023. כפי שצוין כבר, מר פוטין נשיא רוסיה העריך שעד סוף שנת 2023, צבא אוקראינה ימצה את יכולתו "לתפקד כצבא". זה עשוי/עלול (תלוי במתבונן), לאפשר לצבא רוסיה להעביר את הלחימה לשטחים נוספים באוקראינה – יתכן למערב אוקראינה כולל עיר הבירה קייב.

אם כך, מה "החשיבות" של חודש נובמבר 2023 – ייתכן שכבר המחצית השנייה של חודש אוקטובר 2023?

כתבנו כבר, כי אם וכאשר השלטון ברוסיה יגיע למסקנה, שאין מנוס מכיבושה של כול אוקראינה, אז יהיה הגיוני מבחינתו לשאוף לכך, שבשטחים שיכבשו – בייחוד ממערב לנהר דנייפר, כולל העיר קייב – יהיו מעט תושבים. זאת כיוון שאינו רוצה לכלכל אותם וגם אינו רוצה "לשלוט" בהם. עדיף מבחינתו שהם "ינועו מערבה". 10-15 מיליון מהם.

כדי "להמריץ" אותם לעשות זאת, ראשית, הם צריכים להיווכח שצבא אוקראינה אינו קיים יותר "כצבא מתפקד". לכן, גם השלטון הנוכחי באוקראינה לא יהיה קיים יותר "כשלטון מתפקד".

שנית, שבאזורי מגוריהם לא ישררו תנאים שמאפשרים לקיים שם "חיים נורמלים". זאת בעיקר בגלל העדר מערכת לאספקת חשמל. ביחוד בתקופת החורף.

כדי שאנשים יגיעו למסקנה כזו, זה צריך להיות תהליך הדרגתי, שבו הם מאבדים תקווה לשנוי המצב. במקרה זה, שתחודש אספקת חשמל, כמו שקרה בעבר אחרי הפצצות רוסיות של המערכת ליצור/אספקת חשמל באוקראינה.

אם אכן זו תהיה "התוכנית הרוסית", אז סביר שהצבא הרוסי יתחיל במערכת הפצצות הדרגתיות לחיסול היכולת לספק חשמל בכול האזור ממערב לנהר דיניפר, כולל בעיר קייב.

מתי? סביר שכבר בחודש נובמבר 2023 – המחצית השנייה של חודש אוקטובר 2023.

“הדרגתי" – אבל בצורה כזו שלא תחודש אספקת חשמל באזור מסוים – אחרי כן באזור נוסף וכך הלאה. זאת כדי שתושבים יאבדו תקווה "שהמצב ישתנה".

במקביל תתחיל תנועה איטית של צבא רוסי לשטחים נוספים באוקראינה. “לפתע" “ישוחררו" ישובים כמו אבדיבקה, מרינקה ואוגלדר, שצבא רוסי "כמעט" כבש אותם עוד לפני כשנה. ואז פסק. מדוע? כיוון שכול מקום כזה שמוחזק על ידי צבא אוקראינה, מחייב אותו לרתק לשם יחידות צבאיות ומערך לוגיסטי שנדרש לתחזוק שלהם.

בחודש דצמבר 2023, השלטון בסין יצטרך לקבל החלטה, האם לחכות לתוצאות הבחירות שתערכנה בטייוואן מיד בתחילת ינואר 2024, או לפעול לפני הבחירות שם.

כתבנו כבר שאין לתוצאות הבחירות בטייוואן, משמעות מעשית לגבי השלטון בסין. הם אינם יכולים לסמוך על הצהרות פוליטיקאים לפני בחירות. דווקא אם יוחלף השלטון הנוכחי בטייוואן, שמצהיר שהוא שואף לעצמאות מדינית של טייוואן, זה יכול להמריץ את סין לפעול צבאית נגד טייוואן.

מדוע?

כיוון שאז "מקבלי החלטות בטייוואן", יצטרכו לקבל בעצמם "החלטות הגיוניות" ולא "המלצות" מארה"ב, כמו שקרה/קורה באוקראינה. זאת כדי למנוע את חורבנה של טייוואן.

מועד מתאים לכך הוא כאשר יהיה ברור "לכולם", אפילו לקוראי עיתונים בבריטניה, שרוסיה כובשת את כול אוקראינה ואז מנהיגי "המערב" יוצגו "ככלי ריק" באירופה ובאסיה. אלא אם הם יחליטו לשלוח צבא להילחם ברוסיה ובסין באותה עת. זאת בשנת בחירות בארה"ב.

מכאן "החשיבות" של חודש נובמבר 2023. ייתכן שבו תתברר "התוכנית הרוסית" להמשך הלחימה באוקראינה.

עוד שני "ארועים" שייתכן שיתנו איתות על "תוכנית רוסית – סינית".

ראשית, מר סוליבן, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב, ערך במלטה "פגישה סודית" עם שר החוץ של סין. הסינים לא פרסמו שום הודעה לגבי פגישה זו. ארה"ב פרסמה הודעה שבה נאמר… בלה בלה. אולם יותר חשוב ממהודעה הרשמית של ארה"ב, היו דעות שהפגישה "תסלול דרך לפגישה של נשיא ארה"ב עם נשיא סין". ייתכן בחודש דצמבר 2023 בכנס בסן פרנסיסקו שדן "באזור אסיה – פסיפיק". כמו גם שאולי "תחודש התקשורת בין ראשי צבא ארה"ב לראשי צבא סין".

מיד אחרי הפגישה במלטה, שר החוץ של סין נסע למוסקבה, שם נפגש עם שר החוץ של רוסיה, עם היועץ לביטחון לאומי של רוסיה וגם עם נשיא רוסיה. סין הזדרזה לפרסם הודעות על פגישות אלו. מרכיב עיקרי בהודעות של סין הוא, שלסין יש מדיניות חוץ עצמאית שאינה "כפופה לצרכים של מדינות אחרות".

רמז: לדרישות של ארה"ב לנתק קשרי מסחר עם רוסיה, בייחוד אם וכאשר תתחלנה להתפרסם תמונות של מיליוני פליטים מאוקראינה "שנעים מערבה". זו "בעיה" של ארה"ב. לא של סין.

שנית, כלי תקשורת "במערב" פרסמו ידיעות על "העלמותו" של שר ההגנה של סין מאז תחילת חודש אוקטובר 2023. “לא נראה בציבור". שמועות שהוא נחקר בחשד לשחיתות. כאמור בכלי תקשורת "במערב". דממה בסין.

ידוע שמר שנגפו – נתון לסנקציות של ארה"ב בגלל "קשריו עם רוסיה" – סרב להיפגש/לדבר עם שר ההגנה של ארה"ב. אולם מאז חודש מרץ 2023 כבר היה פעמיים במוסקבה.

האם החליטו להדיחו? או בגלל שבסין עדין לא קבלו החלטה לגבי פעולה צבאית נגד טייוואן – החליטו להכניסו "להקפאה", כמו שעשו ברוסיה לגבי גנרלים "שאין להם סבלנות" לחכות להחלטה לגבי המשך הפעילות הצבאית באוקראינה.

ברור שאנחנו איננו יודעים. אולם סביר שמר פוטין נשיא רוסיה יודע במה מדובר. לכן, אם אכן יסע לסין בחודש אוקטובר 2023 להיפגש עם נשיא סין, ייתכן שזה יהיה סימן שאין לדאוג לעתידו של שר ההגנה של סין. לפחות לא בהקשר לגבי כוונותיה של סין לגבי המשך קשריה עם רוסיה.

חיזוק לכך יהיה, אם לא תתקיים פגישה של נשיא סין עם נשיא ארה"ב בשלושת החודשים הקרובים. אילו סין רצתה בכך, זה יכול היה לקרות כאשר נשיא ארה"ב היה לפני זמן קצר בווייטנאם, שם הוכרז על הגברת שיתוף הפעולה בין ארה"ב לווייטנאם. סימן לכוונותיה של ארה"ב באזור זה. אז על מה יש לדבר בפגישה כזו?!

אחרי ברור עם מקורות יודעי דבר בוותיקן: נותרו רק כשלושה חודשים עד סוף שנת 2023.

אז נראה. כבר בקרוב.

ראו עוד בחוברת זו: הדיפלומטיה גועשת בסין – סימן למלחמה?

מה לגבי שוקי הון? שם סומכים על "המסורת" של פוליטיקאים בארה"ב – "עשינו כול מה שאפשר”. הלאה.

אבל… החלטה אחת של ארה"ב וגרמניה, עלולה "לגלגל" את הלחימה באוקראינה למדינות סמוכות, כולל ובעיקר לגרמניה. כאמור בקטע הבא. תרחיש כזה, נחשב "למקרה קיצון" במודלים לפיהם פועלים בשוקי הון. אולם בעוד שהבנק המרכזי של ארה"ב עד כה "הציל" אותם מהתוצאות של "מקרה קיצון" בשוקי ההון, במקרה כזה, הוא לא יוכל "להציל אותם".








אספקת טילים מארה"ב וגרמניה לאוקראינה – הפצצות רוסיות בגרמניה.

בשבועות האחרונים יש התייחסויות רבות לאפשרות "להקפאת הלחימה באוקראינה". זאת בצורה של פרשנויות לפגישות/שיחות של מנהיגים "במערב" עם מר זלנסקי נשיא אוקראינה ומאמרים שמתפרסמים בעיתונות "במערב". אלו דנים באפשרות שתיפסק הלחימה באוקראינה "בקוי החזית" הנוכחיים ותתחלנה "שיחות" בין אוקראינה ורוסיה.

נדגיש: אלו פרסומים "במערב". רוסיה אומרת שהיא תמיד מוכנה "לשיחות" אבל לא תהיה "הפסקת אש". אפשר לדבר גם כאשר ממשיכים להילחם. כך קרה במלחמה בקוריאה ובמלחמה בווייטנאם. אולם זו אינה מטרת אלו "שמפיצים שמועות" אלו. הם רוצים שתיפסק הלחימה.

אולם אם הרוסים מתעקשים שלא תהיה הפסקת אש, אז על מה כול "הבלה בלה"? כיצד מביאים את הרוסים להסכים להפסקת אש?

לפני שנתייחס לכך, נציין שהמלחמה למעשה בין רוסיה "והמערב", היא גם/בעיקר בתחום הכלכלי. תקוות "המערב" היא שבמלחמה ארוכה – כך אומרים כעת "ארוכה" – תקרוס כלכלת רוסיה כמו שקרסה כלכלת ברית המועצות. אז יוחלף השלטון הנוכחי ברוסיה…

לא ראינו שאלו שמציעים "הקפאה צבאית", מתייחסים בכלל לביטול הסנקציות שמוטלות על רוסיה. שהרי המשכן, פרושו המשך "המלחמה הכלכלית" ברוסיה. לא תהיה "הקפאה"

במלחמה הכלכלית ברוסיה.

אז למה שרוסיה תסכים "להקפאה צבאית"?

שתי אפשרויות. ראשית, "המצב הצבאי" של רוסיה הוא כה רע, שהיא מייחלת "להקפאה". אבל אם כך, אז מדוע שאוקראינה תייחל "להקפאה"?!

שנית, “המערב" יגרום לכך שהמצב הצבאי של רוסיה יהיה בכי רע, ואז היא תייחל "להקפאה".

כיצד?

למשל על ידי כך שארה"ב וגרמניה תספקנה לאוקראינה טילים שיכולים להגיע לטווח של כ-300 ק"מ.

תאמרו כבר יש לה טילים כאלו – מבריטניה ומצרפת – אז מה החידוש?

“החידוש" הוא שאת הטילים מבריטניה צריך לשגר ממטוסים שהוכשרו לשיגור טילים כאלו. לאוקראינה יש מספר קטן יחסית של מטוסים כאלו. רוסיה מתמידה להשמיד אותם וגם לפגוע ביכולת להפעיל מטוסים אלו משדות תעופה.

לעומת זאת הטילים שייתכן שיסופקו מארה"ב ומגרמניה, ניתן לשגר אותם ממשגרים ניידים על הקרקע. אלו יכולים לנוע "ולהסתתר" למעשה באינסוף מקומות. כמו המשגרים של טילי הימרס (למעשה אלו גם יכולים לשגר טילים אלו.)

אולם בעוד שהטווח של טילי היימרס הוא 70-80 ק"מ, טילים אלו יכולים להגיע לטווח של 300 ק"מ. לכן, למעשה "מאינסוף" נקודות שיגור לאורך חזית של כאלף ק"מ וממרחקים של אפילו 50-100 ק"מ מקוי החזית, אפשר יהיה לפגוע במטרות רוסיות שנמצאות במרחק של עד 300 ק"מ מקוי החזית.

לפי קוי החזית הנוכחיים, המשמעות היא פגיעה במטרות עד למרחק של כמאתיים ק"מ מקו הגבול "הקודם" של רוסיה עם אוקראינה. זה "כעת". “מחר" יספקו טילים שיכולים לפגוע במטרות במרחק של 400 ק"מ מקו הגבול "הקודם" של רוסיה עם אוקראינה.

מדווח שטילים כאלו שיסופקו מארה"ב, לא ישאו ראש נפץ "יחיד", אלא מעין אוסף של "פצצות מצרר". לאלו יש יכולת מעטה להשמיד מבנים וכדומה. כמו כן ייתכן שגם טווח השיגור שלהם קטן יותר.

שתי הערות: ראשית, הצבא הרוסי אינו יכול לסמוך על "הבטחות" לגבי סוג הטילים שארה"ב תספק לאוקראינה. לכך יש השלכות בהערכות של מרכזים לוגיסטים וצבאיים "בעורף הרוסי".

שנית, סביר שאחרי שארה"ב תודיע בפומבי, שהיא מספקת לאוקראינה טילים כאלו, גרמניה תספק לה טילי טורס. כך היה אחרי הודעת ארה"ב על אספקת טנקים לאוקראינה – גם גרמניה התחילה לספק לה טנקים. כמו כן אין שום ביטחון שטילים שיסופקו מגרמניה לא ישאו ראש נפץ "יחיד".

מה לזה "ולהקפאה"? כך "ישכנעו" את רוסיה להסכים "להקפאה צבאית". כיוון שאחרת "המלחמה תגיע לציבור ברוסיה" והוא ידיח את הנשיא פוטין.

אבל "התוכנית" הזו עלולה לגרום לכך, שרוסיה תתחיל להפציץ במדינות סמוכות לאוקראינה – פולין ורומניה וגם בגרמניה.

למה לא? מה יעשה "המערב" בתגובה להפצצות כאלו? יפציץ ברוסיה? הרי ממילא אוקראינה כבר מפציצה ברוסיה באמצעות טילים שמסופקים על ידי ארה"ב וגרמניה! אז למה שרוסיה לא תפציץ בגרמניה? כי אז "המערב" יגדיל את ההפצצות ברוסיה? אז רוסיה תגדיל את ההפצצות בגרמניה, וייתכן גם בדנמרק. שהרי זו מספקת מטוסים לאוקראינה.

מדוע "הלחץ" על השלטון בארה"ב לספק טילים כאלו?

כי אם יתברר "שמתפוגג צבא אוקראינה" – יהיו כאלו שיאשימו את השלטון בארה"ב שלא סיפק לה את "מה שנדרש כדי לנצח במלחמה עם רוסיה".

לכן, למרות "המסורת" – החלטה אחת של ארה"ב – וגרמניה – ונמצא עצמנו "במקרה קיצון".








הדרך "למסורת”מה שקרה במלחמה בווייטנאם.

בטבלה למטה – מספר החללים של צבא ארה"ב בזמן המלחמה בוויטנאם – לפי שנים.

סה"ב כ-57 אלף חיילים (כולל בתאונות).

19651,928
19666,350
196711,363
196816,899
196911,780
19706,173
19712,414
1972759

שימו לב שבשנת 1968, כאשר המספר היה כ-17 אלפים, נשיא ארה"ב, מר ג’ונסון המנוח מהמפלגה הדמוקרטית, נאלץ להודיע שלא יתמודד בבחירות לנשיאות בנובמבר 1968. נבחר מר ניקסון מהמפלגה הרפובליקאית.

כלומר, כבר אחרי שלוש שנים שבהן הייתה עלייה מתמדת במספר החללים של צבא ארה"ב, היה לזה מחיר פוליטי כבד. נזכיר: אז היה גיוס חובה בארה"ב.

מה יקרה אם יהיה עימות צבאי בין ארה"ב לרוסיה וסין באותה עת, וכבר בשלושת החודשים הראשונים, מספר החללים לצבא ארה"ב יהיה כמספרם בשנים 1967-1968?

מה יהיה במקרה כזה הנושא בבחירות בנובמבר 2024 בארה"ב?

ברור מדוע המפלגה הדמוקרטית אינה רוצה שימשך עימות צבאי באוקראינה, שעלול להפוך לעימות עם צבא ארה"ב – אלא אם שוב תתקיים "המסורת” כמו שהייתה בווייטנאם ובאפגניסטן! בפעם זו באוקראינה וייתכן גם בטייוואן. ברור מה יטיחו במקרה כזה בממשל הדמוקרטי של הנשיא ביידן. בשנת בחירות!

נזכיר: שנת הבחירות בארה"ב, מתחילה בעוד 3 חודשים.

בהקשר זה: יש שמועה שמר רוברט קנדי – בנו של רוברט קנדי המנוח שנרצח על ידי סירחן סירחן ואחינו של ג’ון קנדי, נשיא ארה"ב המנוח שנרצח על ידי אוסוולד, יודיע שהוא יתמודד כמועמד עצמאי בבחירות לנשיאות בארה"ב בנובמבר 2024. עד כה אמר שיתמודד בבחירות המוקדמות במפלגה הדמוקרטית. מול מר ביידן הנשיא המכהן בארה"ב.

רבים מתייחסחים אליו בביטול. כך גם נהגו כלפי מר טרמפ כאשר הודיע שיתמודד בבחירות לנשיאות ארה"ב. כך גם כלפי מר פרו שהתמודד בבחירות לנשיאות כמועמד עצמאי, כאשר מר בוש (האבא) ניסה לזכות בתקופת כהונה שנייה כנשיא ארה"ב. מר פרו קיבל 19 מיליון קולות "וחרב" למר בוש את הבחירות. “הנושא" של מר פרו היה "איזון תקציב הממשלה". אם אכן מר קנדי יצליח להתמודד כמועמד עצמאי בבחירות, ייתכן שהנושא שלו יהיה "הפסקת הוצאת מאות בליוני דולרים על סיוע לאוקראינה" ובוודאי "הפסקת השתתפות חיילי ארה"ב במלחמה ברוסיה/בסין". אם כך יהיה.

דודו, נשיא ארה"ב המנוח ג’ון קנדי, בשנת 1963, נשא את " נאום השלום" המפורסם שלו באוניברסיטה האמריקאית. בו הדגיש כי אסור להילחם במעצמה גרעינית, אז ברית המועצות, אלא להתקיים לצידה בהסדרי שלום. אחרת, ארה"ב במלחמה גרעינית, תושמד בתוך 24 שעות. נזכיר, בשנת 1962 הוא הגיע להסכם עם ברית המועצות, שהוציאה מקובה את הטילים שהציבה בה. היו ימים שהיו מנהיגים…למטה קישור לנאום (באנגלית):








סין – יבוא נפט מאיראן – תשלום במטבע סיני עבור יבוא נפט רוסי להודו.

ממשיכה לגדול הכמות המיובאת של נפט לסין מאיראן. כעת כ-1.5 מיליון חביות ביום.

מקור: קפלר – בלומברג.

במחיר 85 דולרים לחבית, בכמות זו מדובר בהכנסה לאיראן של כ-45 ביליון דולרים בשנה. למה "מקבלי החלטות" בארה"ב, סבורים שסכום של 6 ביליון דולרים בפקדונות של איראן, שהם "שחררו מהקפאה" בבנקים בדרום קוריאה, "ישכנע" את איראן שלא לקיים קשרים עם רוסיה? אשרי המאמין.

כתבנו כבר, שיצוא מסין לאיראן בסכום של 45 ביליון דולרים בשנה, מאפשר לסין להקטין יצוא מוצרים בסכום כזה לארה"ב/לגרמניה. דהיינו להקטין הצורך של סין בדולרים/יורו כדי לממן יבוא נפט.

כתבנו על הקושי שנוצר לרוסיה להשתמש בסכומים ברופיות הודיות, שהיא מקבלת עבור יצוא נפט להודו. הקושי הוא בגלל שיבואנים הודים אינם יכולים לשלם לרוסיה בדולרים/יורו, שהם מקבלים עבור מכירת תזקיקי נפט – בעיקר לאירופה.

אם התשלום עבור יבוא נפט מרוסיה להודו – כעת בסכום שנתי שווה ערך לסכום של 40-50 ביליון דולרים, ישולם במטבע סיני – זה עשוי "לפתור" את הבעיה שקיימת בגלל חוסר אפשרות של הודו, להגדיל יצוא לרוסיה בסכום כזה.

יבואן הודי ימכור דולרים/יורו בסין תמורת מטבע סיני, שישמש לתשלום שלו לרוסיה. סין תוכל להגדיל יצוא לרוסיה שתשלם עבורו במטבע סיני. זה אפשרי בסדרי הגודל של סחר החוץ של סין. הדולרים שסין תקבל – מהודו – ישמשו לממן יבוא עפרות ברזל מאוסטרליה/יבוא גז נוזלי מקטר וכדומה. כלומר יקטן הצורך של סין לקבל תמורות יצוא בדולרים/יורו, כדי לשלם עבור יבוא סחורות כאלו. היא למעשה תגדיל יצוא לרוסיה וכך בעקיפין תוכל לממן יבוא לסין בדולרים/יורו. זו עוד אפשרות להקטנת הצורך של סין ליצא מוצרים לארה"ב/מדינות השוק המשותף. כלומר, הקטנת לחץ כלכלי שלהן על סין "שתשתף פעולה".

מטילי הסנקציות ממשיכים באיוולת כלכלית.

ממשלת בלגיה רוצה למנוע יבוא מרוסיה, במישרין/בעקיפין, של יהלומים גולמיים ומלוטשים לבלגיה, שבה קיים מרכז גדול לסחר ביהלומים. מדובר בסכום של כ-16 ביליון דולרים בשנה.

אם כך מנין יגיעו יהלומים בסכום כזה לבלגיה? מיצור סינטטי של יהלומים? אולי.

או שהמסחר יעבור למשל לדובאי – משם לליטוש בהודו ומשם בדרכים עלומות למדינות של מטילי סנקציות.

מישהו באמת סבור שלקוני תכשיטים אכפת אם יהלום הגיע מרוסיה?

חברה רוסית שיש לה חלק גדול ביצוא יהלומים מרוסיה, הודיעה כי בגלל ירידה בביקוש ליהלומים/גידול בהיצע סינטטי של יהלומים, היא תשהה אספקה של יהלומים, כדי "לייצב מחירים". גם בהודו מוצע כעת להפסיק את היבוא של יהלומים גולמיים (לליטוש), כדי "לאזן את השוק". כלומר, יתכן שהלהיטות של בלגיה למנוע יבוא יהלומים מרוסיה, נובעת בגלל חולשה בשוק ולא בגלל "תמיכה במאבק עבור דמוקרטיה". אולם ברור כי כמו במקרה של "הגבלת יצוא נפט מרוסיה", היכן שיש ביקוש תימצא הדרך לספק אותו.

כיצד יאכפו בבלגיה איסור על יבוא יהלומים רוסים?

על ידי "הצהרות" “שהיבוא אינו כולל יהלומים רוסים".

“הצהרות"? כבר יש לנו תקדים שבו מטילי סנקציות דורשים "הצהרות" לגבי קניית "סחורה" מרוסיה.

מדובר באיסור שהוטל על חברות ביטוח "מערביות" – בעיקר בלונדון – לבטח הובלת נפט מרוסיה באוניות, אם שולם עבורו מחיר גבוה מ-60 דולרים לחבית. כך תקטן ההכנסה של האיש בקרמלין והוא לא יוכל לממן את המלחמות שלו. כיצד יאכפו זאת? קונה הנפט יצטרך "להצהיר" על כך בפני חברת הביטוח.

מה קרה מאז הוכרז על תוכנית זו – שאומרים שהיא פרי תבונתה של שרת האוצר של ארה"ב – לשעבר עמדה בראש הבנק המרכזי של ארה"ב?

נוצרו שני ציים של מכליות: צי אחד של מיכליות הוא של אלו שעוסקות בהובלת נפט – מרוסיה ומאיראן – ואינן טורחות בכלל "להצהיר" – כלומר יבואן הנפט אינו "מצהיר".

זאת בגלל שבכלל אינו נזקק לשירות של חברות ביטוח "מערביות". מכליות אלו עוסקות בלעדית בהובלת נפט מאיראן ומרוסיה. בעיקר לסין. הן אינן פוקדות נמלים של מדינות שמשתפות פעולה עם מטילי הסנקציות.

כיוון שיצוא נפט ומוצרי נפט מרוסיה במכליות מגיע ליותר מ-4.5 מליון חביות ביום, ויצוא נפט מאיראן כבר כעת מגיע לכ-1.5 מיליון חביות ביום, אז יש פרנסה בשפע לבעלי מיכליות אלו. אינם זקוקים להכנסות "מהמערב". דווח שנוצר "מאגר" של מיכליות כאלו – גם על ידי קניית מיכליות "ישנות" שמתקרב "מועד פקיעת תוקף" שלהן.

הצי השני של מיכליות הוא של "המצהירים". כול עוד מחירו של נפט רוסי מסוג אורל היה נמוך מ-60 דולרים, לא הייתה בעיה "להצהיר". אולם גם כעת כאשר מחירו מתקרב ל-80 דולרים, נמשך יצוא נפט מסוג אורל ממערב רוסיה.

הכיצד? זה לפי שיטת אוכל לציפורים.

אדם עוכב במכס ונמצאו אצלו קופסאות קפה. שאלו "מה זה"? ענה "אוכל לציפורים". שאלו "ציפורים אוכלות קפה?”. ענה "ירצו יאכלו, לא ירצו לא יאכלו".

כעת כשמחירו של נפט רוסי מסוג אורל 78 דולרים לחבית, “מצהיר" מציג לחברת ביטוח מסמך "שמאשר" שהוא שילם עבור הנפט 59 דולרים. שואלים אותו "הכיצד?” הוא אומר "ככה זה. אתם רוצים להאמין, תאמינו. לא רוצים להאמין, אני אפנה לחברת בטוח אחרת ברחוב הסמוך". אין מה לדאוג. הם "מאמינים". ומה עושים מטילי הסנקציות? כלום. זה לא התפקיד שלהם "לאכוף סנקציות". הם רק "מטילים".

לפי המוצא האתני של רבים מאלו שעוסקים במסחר ביהלומים בבלגיה ובמדינות אחרות – סביר להניח, שלא יהיה להם שום קושי להאמין "להצהרות" שיהלום "אינו רוסי".

מה בכול זאת מראה ההתעסקות באיוולת זו? שלמטילי הסנקציות – כבר אין על מה להטיל סנקציות. אלא אם תהיה להן פגיעה משמעותית בעסקים במדינות של מטילי סנקציות. אז מטילים גם סנקציות שלמעשה לא אוכפים אותן.

הערה: לכאורה קונה נפט שמצהיר ששילם 59 דולרים עבור חבית נפט, כאשר מחירו 78 דולרים, עלול לקבל פצוי מחברת ביטוח רק לפי 59 דולרים לחבית. במיכלית שמובילה מיליון חביות, ההפרש עלול להגיע ל- 19 מיליון דולרים. סכום נכבד. יש לזה כמה "סידורים". ראשית, אפשר לעשות ביטוח נוסף אצל חברה "לא מערבית". שנית, מוכר הנפט – רוסיה – עושה "ביטוח עצמי". כלומר דורש תשלום מראש לפי 59 דולרים לחבית ואת היתרה אחרי שהנפט מגיע ליעדו. לא הגיע? לא משלמים.

הערה: כתבנו בעבר שכלי תקשורת שמפיצים תעמולה בצורת "ידיעות", נאלצים לבסוף לדווח את המציאות לקוראים/צופים שלהם. אחרת הם יאבדו קוראים/צופים וזה רע לעסקים. דוגמה לכך הם שני עיתונים מובילים בבריטניה, שלאחרונה "הסבירו" לקוראים שלהם מדוע נכשל "המודל" להגבלת יצוא נפט מרוסיה, אלא אם זה נעשה במחיר נמוך

מ-60 דולרים לחבית. מדוע "נאלצים"? כיוון שאפילו קוראים שלהם מודעים לכך שנמשך יצוא נפט מרוסיה במכליות, כאשר מחירו כעת כ-78 דולרים לחבית. אז צריך "להסביר" זאת.

דוגמה אחרת, הן ההופעות של גנרל בכיר מאד (לשעבר) בצבא ארה"ב ובממסד הבטחוני של ארה"ב, שמרבה להופיע ברשת טלביזיה אמריקאית, שטוענת שהיא משדרת "חדשות".

לפני תחילת "מתקפת הנגד" המפורסמת של צבא אוקראינה – בחודש יוני 2023, הוא כבכיר צבאי שלעבר, הסביר לצופים, כיצד חטיבות הצבא של אוקראינה, שאומנו וצוידו על ידי "המערב", תבקענה את מערכי ההגנה הרוסים וינועו עד ים אזוב וכך ינתקו את "הגשר היבשתי" של רוסיה לחצי האי קרים. הוא תאר כיצד תחילה ינועו יחידות לטיהור מוקשים ואחרי כן כוחות שריון מוגנים על יחידות להגנה אווירית ואחרי כן יחידות של חיילים רגלים "ובא לאוקראינה גואל”. כך, הוא טען, אוקראינה תנצח את הצבא הרוסי.

אז באה מתקפת הנגד של צבא אוקראינה, השריון שלהם הושמד במה שהרוסים מכנים "כיכר ברדלי" – כלי רכב משורין של צבא ארה"ב. ההפתעה הגדולה ביותר הייתה שחיילים רוסים לא נסו בבהלה מפני יחידות צבא שאומנו וצוידו על ידי מיטב המומחים הצבאיים של "המערב". זאת בגלל שהרוסים הם כידוע אוסף של שיכורים עם מוחות אטומים ולכן אינם מבינים שהם צריכים לנוס בבהלה, כאשר יחידות עילית של צבא כזה מתקרבות אליהם.

כיוון שאפילו הצופים ברשת טלביזיה זו, המוחות שלהם אינם אטומים והם מודעים לתוצאות של "מתקפת הנגד" של צבא אוקראינה, צריך למצוא הסבר חדש, איך צבא אוקראינה יביס את הצבא הרוסי. אחרת, הם יפסיקו לצפות ברשת טלביזיה זו וזה רע לעסקים.

כעת לאותו גנרל יש "הסבר" חדש כיצד צבא אוקראינה יביס את הצבא הרוסי. לדבריו, לחיילי אוקראינה יש תמריץ (מוטיבציה) להילחם, כיוון שהם מגינים על מולדתם. לעומת זאת החיילים הרוסים אינם יודעים עבור מה הם נלחמים. קדימה לניצחון צבא אוקראינה.

כמובן שאלו שמראיינים/מראיינות את אותו גנרל, אינם שואלים/שואלות אותו שאלות פשוטות.

ראשית, כיצד הוא יודע "שחיילים רוסים אינם יודעים עבור מה הם נלחמים"? הוא שמע זאת משרותי המודיעין הבריטיים, או משרותי מודיעין שידעו להתריע מראש על המתקפה של אלקאידה בארה"ב?

שנית, לפי אותו היגיון, הצבא הגרמני היה אמור במלחמת העולם השנייה, להביס את הצבא האמריקאי אחרי שזה פלש ליבשת אירופה. שהרי הגרמנים "הגנו על מולדתם". ייתכן שאותו גנרל היה עונה לשאלה כזו, שלחיילים אמריקאים היה תמריץ להילחם, כיוון שהם נלחמו בנאצים.

בום גדול. פה הוא היה עולה על מוקש. הרי זה מה שהשלטון ברוסיה אומר כעת לציבור ולצבא ברוסיה: שהם נלחמים בנאצים כדי להגן על המולדת שלהם! אז למה שלא יהיה להם תמריץ להילחם?! הנה ההופעה בפרלמנט של קנדה – ראו בהמשך חוברת זו – ממחישה להם, שהם אכן נלחמים בנאצים.

הסירו דאגה מלבכם. אין שואלים אותו שאלות "מביכות”. אז הוא ממשיך להופיע שם ולהסביר כיצד… כמובן עם "ההתאמות" הנדרשות, כדי שהצופים לא יפסיקו לצפות ברשת זו. זה יהיה רע לעסקים.

והנה למטה "הודעה" משנת 2001 במגזין נחשב בארה"ב, שקוראיו נחשבים לעלית האינטליגנטית של האוכלוסיה:

נזכיר: פורסם בסמוך לתחילת כהונתו של מר פוטין כנשיא רוסיה. עד כה, הם לא פרסמו "הסבר". אז מה אם עברו 22 שנים מאז? עדין אפשר להמשיך לטעון זאת. כול זמן שיש כאלו שקוראים את המגזין הזה. זה סימן שיש ביקוש "לסחורה" הזו.

אנחנו "חוסכים" מכם שלל כתבות עם כותרות כמו: Vladimir Putin … Kaput

יש הרבה בנוסח זה.

בכול מקרה, אלו שמחברים כתבות כאלו, אינם שוטים. שהרי עד כה, “הנבואות" שלהם לא התגשמו וכידוע: מאז שחרב בית המקדש נבואה ניתנה לשוטים.

אז הנה לכם הוכחה שאנו שוטים: אחרי חודש אוקטובר יגיע חודש נובמבר ואחריו חודש דצמבר שבסופו תסתיים שנת 2023. אלא אם לפני כן, המנהיגים "הנבונים" ישמידו את האנושות. אבל במקרה כזה, לא יהיה לנו עבור מי לפרסם "הסבר". אם כך, אנחנו נשארים עם "נבואה" זו.








ידיעות צופות עתיד.

נדגיש כי כמעט כול "ידיעה" ניתנת "לפרשנות" לפי מה שנוח "למפרש". לכן, “הפרשנות" לידיעות שמפורטות למטה, היא רק אפשרות אחת. כול אחד רשאי להתייחס לידיעות אלו כמו שנוח לו "לפרש אותן".

קרנות לשיקום אוקראינה.

26-9-2023.

דווח שבזמן שמר זלנסקי נשיא אוקראינה היה לאחרונה בארה"ב – בעצרת האו"ם – הוא נפגש עם כמה מבכירי שוק ההון בארה"ב. זאת כדי לדון בהקמת קרן למימון "השיקום של אוקראינה".

כמו כן דווח שקרן של משפחת קלינטון – לשעבר נשיא ומועמדת לנשיאות ארה"ב – מתכוונת להקים קרן "לשיקום אוקראינה".

ידיעות אלו מעוררות תמיהה לנוכח העובדה, שכעת ברי סמכא בארה"ב ובאירופה מצהירים, שהמלחמה באוקראינה תימשך תקופה ארוכה. השערה אחת הינה שתימשך 7 שנים.

אם כך מה הטעם לדון כעת "בשיקום אוקראינה"? הרי אפילו לא ידוע כעת מה ידרש לצורך זה! אלא אם המטרה העיקרית של "הדנים", אינה "השיקום", אלא "הקרן" – דהיינו הכסף שיאסף "בקרן" ושהם יוכלו לנהל אותו.

בכול זאת, מדוע כעת? הרי זו תהיה מלחמה ארוכה?!

הפרשנות שלנו: כי אם בעוד תקופה קצרה יחסית, יתברר שרוסיה כבשה/תכבוש את כול אוקראינה, אז לא ניתן יהיה לאסוף כסף "לקרן" כזו! לכן, הזמן לעשות זאת הוא כעת.

אם כך, יתכן שידיעה זו צופה שכבר בקרוב השלטון ברוסיה יחליט לכבוש את כול אוקראינה.

הפסקת סיוע לפליטים מאוקראינה בפולין – "סגירת" גבול בין גרמניה לפולין.

26-9-2023.

ממשלת פולין הודיעה שהחל מתחילת שנת 2024, יופסק הסיוע שניתן לפליטים מאוקראינה ששוהים בפולין. מדובר ב-1.5 מיליון אנשים. יתכן יותר מכך.

באמצע חודש אוקטובר 2023 אמורות להערך בפולין בחירות לפרלמנט. יתכן שהודעה זו, כמו הודעה שפולין תפסיק לספק נשק (משל עצמה) לאוקראינה והמשך האיסור למכור בפולין תבואות שמיובאות מאוקראינה, הן חלק "ממסע בחירות" של מפלגת השלטון בפולין. זו עד כה הפגינה תמיכה נמרצת במלחמה שמנהלת אוקראינה ברוסיה. המטרה היא להפיג חששות של בוחרים/בוחרות בפולין, מהסתבכות של פולין במלחמה באוקראינה.

מה אמורים לעשות המוני פליטים מאוקראינה שכעת נמצאים בפולין? רבים מהם אלו נשים עם ילדים. הגברים לא הורשו לצאת מאוקראינה. לחזור לאוקראינה? לעבור לגרמניה?

אולי החשש העיקרי של ממשלת פולין הוא ממליוני פליטים מאוקראינה, שיעברו לתחומה אם יתברר שרוסיה מתכוונת לכבוש את כול אוקראינה? היא מודיעה: “לא תקבלו כלום בפולין". “תמשיכו לגרמניה".

לפתע ממשלת גרמניה גילתה שממשלת פולין מאפשרת הנפקת ויזות שמאפשרות כניסה לפולין – “לכול דיכפין" תמורת תשלום מתאים. כידוע, מפולין אפשר למעשה לנוע לכול מדינה שהיא בשוק המשותף. הקרובה ביותר היא גרמניה.

התחילו לצוץ ידיעות/הצעות בגרמניה, על הצורך "להקפיד" בבדיקת אלו שרוצים לעבור מפולין (וצ’כיה) לגרמניה. "תרוץ נוח" למנוע תנועה של המוני פליטים מאוקראינה לגרמניה!

אם כך ייתכן שבפולין ובגרמניה חוששים מכך שרוסיה בקרוב, תחליט לכבוש את כול אוקראינה.

נוסיף כי בביקורו של נשיא גרמניה באיטליה, הוא הצהיר שגרמניה אינה יכולה להמשיך לקלוט "פליטים". הכוונה היא לאלו "שנוחתים" בחופי איטליה – מאפריקה. אמר שאיטליה צריכה "להסתדר בעצמה".

שמחה וששון – 8-10 טנקי אברמס אמריקאיים כבר נמצאים באוקראינה.

26-9-2023.

שאר הטנקים מסוג זה – עד 31 “שהובטחו" לספק לצבא אוקראינה, יגיעו "בקרוב".

בקישור למטה ניתן לקרוא (באנגלית) כיצד "מומחים" מתארים את היכולות של טנקים אלו להשמיד טנקים רוסים:

https://www.businessinsider.com/abrams-tank-built-to-kill-tanks-destroy-soviet-russian-armor-2023-9

איננו "מומחים" לטנקים, אפילו לא לעגלות סופרמרקט. אולם אנו מתפלאים על מה שאומרים "מומחים" במאמר זה.

מהמעט שידוע לנו על קרבות "שריון בשריון" – של טנקים, אלו נערכים כאשר טנקים נמצאים במרחק של עד כ-5 ק"מ זה מזה. זהו לערך הטווח המירבי של תותחי טנקים.

אנחנו ניתן 10 שקיות במבה לכול מי שיאתר טנק "מתפקד" של צבא אוקראינה במרחק של עד 5 ק"מ מקוי החזית הנוכחיים באוקראינה.

אחרי הלקח (המר) מהניסיון להתקדם עם שריון בחודש יוני 2023, צבא אוקראינה כמעט שאינו משתמש בטנקים "בקטטות" המקומיות, שהוא מנהל עם הרוסים לאורך כאלף ק"מ של חזית. היכן שהוא מנסה לעשות שימוש כזה, מתברר שזהו "שימוש חד פעמי".

אם כך, כיצד יבוא לבטוי "היתרון" “שמומחים" טוענים שיש לטנקים אמריקאיים על פני טנקים רוסים? אלא אם הם "יתקרבו" לקווי החזית, כפי שעשו בחודש יוני 2023?! סביר להניח שהרוסים מחכים שהם ינסו לעשות זאת. אפילו מומחה לעגלות סופרמרקט, יאמר לכם, שאין די במספר כזה של טנקים, כדי להבקיע קווי הגנה מבוצרים, בייחוד כאשר השמיים מעל "מלאים" ברחפנים "מתאבדים" ובמסוקי תקיפה, שיכולים לפגוע בטנקים אפילו ממרחק של כ-8 ק"מ.

או לחילופין כאשר טנקים רוסים "יתקרבו" אליהם, במתקפה שיערוך צבא רוסיה. במקרה כזה, כיצד 10 או 31 טנקים אמריקאיים יוכלו להיות בדיוק במקום, שבו תערך מתקפה רוסית היכן שהוא, לאורך חזית של 1000 ק"מ?!

אז מה צופה ידיעה זו? אלא אם "המערב", דהיינו ארה"ב, תסתכן בעימות צבאי ישיר עם צבא רוסי, אז "הקטטה" הנוכחית באוקראינה, מתקרבת לשלב המסיים שלה. כתבנו למעלה בחוברת זו – כיצד אספקת טילים מארה"ב וגרמניה לצבא אוקראינה, עלולה להביא לעימות צבאי ישיר עם צבא רוסי. זאת במתקפות טילים ברחבי אירופה.

מהו השלב המסיים? אמר זאת יושב ראש הפרלמנט הרוסי: או שהשלטון באוקראינה יכנע "ללא תנאי", או שאוקראינה תחדל להתקיים כמדינה. תבחרו.

טייוואן "חונכת" צוללת ראשונה שיוצרה בטייוואן.

26-9-2023.

בבקשה:

דווח שעוד 7 כאלו "בדרך".

מה המטרה? להרתיע את סין מלתקוף את טייוואן. טייוואן שוכנת במרחק של כ-150 ק"מ מחוף סין. כלומר, בטווח טילים ורחפנים "לטווח קצר". כיצד צוללת כזו תמנע מסין להפציץ את טייוואן?!

הכוונה היא "להרתיע" – כול מודל ההגנה של טייוואן באמצעות כלי נשק שונים – מארה"ב ומתוצרת עצמית – מבוסס על "הרתעה". כלומר, אם סין תתקוף, טייוואן תוכל לגרום בסין לנזקים כה גדולים, שזה "ירתיע" את השלטון בסין מלתקוף אותה.

האיוולת "שבמודל" כזה היא, שבלי שימוש בנשק גרעיני – שיהיה בידי טייוואן – היא תוכל לגרום לנזקים בסין, שסין תוכל להתאושש מהם. אולם טייוואן לא תוכל להתאושש מהחורבן שסין תגרום בה.

מה שידיעה זו "צופה", כמו ידיעות על יצור "המוני רחפנים" בטייוואן ויצור בטייוואן של טילים לטווח עד 2000 ק"מ, שהשלטון בסין יצטרך לקבל החלטות לגבי טייוואן, לפני שזו בעצמה ובעזרת ארה"ב, תגדיל מאד את יכולתה לגרום לנזקים גדולים בסין. מבחינת ארה"ב, להקריב את טייוואן כדי "להחליש את סין", זה כמו להקריב את אוקראינה כדי "להחליש את רוסיה". ידיעה כזו כמו ידיעות אחרות מסוג זה, תזרז את ההכרעה במאבק שמתחולל כעת בסין בקרב "מקבלי החלטות". ראו עוד בחוברת זו: "פעילות דיפלומטית גועשת בסין – לפני מלחמה”.








סין – הכנות למלחמה – הקטנת החזקות באג"ח ארה"ב – קנית זהב.

בחודש יולי 2023, נמשכה זה החודש התשיעי ברציפות, קנית זהב על יד הבנק המרכזי של סין. מתחילת 2023 דיווח על קנית 188 טונות זהב. סך החזקות הן 2136 טונות. זה מה שהוא מדווח. כמה זהב מוחזק בצורות שונות בסין – ממשלה וציבור – אין דיווח. החזקות בזהב מהוות כ-4 אחוזים מיתרות מט"ח – מדווחות – של סין.

בחודש יולי נמשכה הקטנת החזקות באג"ח ממשלת ארה"ב בידי סין. ביולי 23 הוחזקו – באמצעות הבנק המרכזי של ארה"ב – אג"ח בסכום של כ-820 בליון דולרים. ירידה של

כ-500 בליון דולרים "מהשיא".

נזכיר שהתנהלות דומה – קנית זהב ולמעשה חיסול החזקות אג"ח ממשלת ארה"ב – הייתה לבנק המרכזי של רוסיה עד לתחילת הלחימה באוקראינה. רוב הנכסים של הבנק המרכזי של רוסיה "שהוקפאו", הן אג"ח זרות שמוחזקות באמצעות מסלקות בינלאומיות. עד כה מדינות השוק המשותף נמנעו "מלהחרים" אותן. סביר שהן חוששות מפעולה שתתפרש כמלחמה ישירה ברוסיה.

השלטון בסין מחזיק בנכסים פיננסיים בסכומים גדולים מאד "במערב". אולם כנגד זה, לחברות "מערביות" יש השקעות גדולות מאד בסין. זאת על ידי החזקת מניות סחירות של חברות סיניות ועל ידי השקעות "ישירות" בעסקים בסין. כמו כן פעילות עסקית גדולה מאד בסין במישרין ובאמצעות "קבלנים". לכן, “החרמת" נכסים פיננסיים של השלטון בסין, שמוחזקים "במערב", תגרום "להחרמת" השקעות של חברות "מערביות" בסין. כלומר, “חרקירי" שיבוצע על ידי "המערב".

באתר גלובל טיימס בסין – שופר של השלטון בסין – פורסם מאמר שדן במצב החובות של ממשלת ארה"ב. להלן הפסקאות האחרונות במאמר: ההדגשה שלנו.

China is a significant creditor of the US. The US' containment of China, particularly through creating military tensions in China's neighborhood, as well as the overall restriction on Chinese manufacturing and its impact on the livelihoods of the Chinese people, has heightened China's worry about the US reneging on its debts.

The hardworking Chinese people, who are about to enjoy a wonderful holiday, know that they work hard for the well-being of their families. If their hard-earned money were to be used to prop up an empire's hegemonic and brutal actions, as well as an unsympathetic political struggle, and then they were to be paid back in the form of "printed money," they would definitely say "no."

We believe that hard-working people around the world would share the will of the Chinese people.

כיצד ארה"ב לא תכבד חובות שלה (לסין)? על ידי "הקפאה". כמו שעשו/עושים לרוסיה. כמו שעשו/עושים לאיראן… אולם כאמור למעלה, בניגוד לרוסיה ולאיראן, לסין יש אפשרות "להקפיא" הרבה מאד נכסים של "המערב".

האמור במאמר לגבי "חשש" שחובות של ממשלת ארה"ב יכובדו על ידי "כסף מודפס", זו היתממות. הרי ברור שרק כך הם יכובדו. הכוונה האמיתית היא, להצדיק שנוי בהתנהלות של השלטון בסין – הבנק המרכזי של סין – שימנע הגדלת חשיפה – ישירה – לחובות של ממשלת ארה"ב והקטנה מדורגת של חשיפה כזו. זאת כהכנה למלחמה.

הקטנת הצורך של סין בהחזקת יתרות מט"ח בדולר/ביורו.

סין זקוקה ליתרות מט"ח בדולרים/ביורו, כדי שתוכל לשלם עבור היבוא של אנרגיה, מזון ומתכות תעשייתיות. חלק ניכר מהיבוא של מוצרים אלו נעשה ממדינות קטנות יחסית, שסין אינה יכולה לייצא אליהן מוצרים כסכום שהיא משלמת עבור יבוא מהן. אין בהן ביקוש בסכום כזה.

ככול שסין מגדילה סחר עם מדינות שמוכרות לה אנרגיה – מזון – מתכות תעשייתיות והתשלום נעשה במטבע סיני, זה מקטין את הצורך שלה "ליצור" עודף מסחרי בסחר שלה עם מדינות שמשלמות לה בדולרים/יורו. ארה"ב והשוק המשותף. במדינות כרוסיה ואיראן ייתכן ביקוש ליבוא מסין, כסכום ששווה לסכום שסין משלמת להן במטבע סיני עבור יבוא אנרגיה מהן. זה ייתכן גם עם אינדונזיה (יבוא לסין של אנרגיה ומתכות תעשייתיות). ייתכן אפילו בסכום מסוים עם אוסטרליה (יבוא של עפרות ברזל לסין), אם סין תתעקש לשלם במטבע סיני. כך גם עם ערב הסעודית ועירק (יבוא לסין של אנרגיה). כך גם עם ברזיל וארגנטינה (יבוא לסין של מזון).

ככול שתושרש התנהלות כזו בסחר עם סין, היא תזדקק לסכום קטן יותר של יתרות מט"ח בדולר/יורו, כדי לממן את היבוא של אנרגיה – מזון – מתכות תעשייתיות. לכן, גם לא תזדקק ליצור עודף מסחרי משמעותי בסחר שלה עם ארה"ב והשוק המשותף.

כך כאמור במאמר הזה, תסתיים "ההגמוניה" של הדולר בסחר בין מדינות, והממשל בארה"ב יצטרך למצוא מקור מימון "חדש" לגרעון בתקציב של ממשלת ארה"ב.

המשמעות של תהליך כזה בשוקי הון? שער ריבית ראלי גבוה יותר בדולר!

עד כמה יותר גבוה? האם במידה כזו, שתהיה לכך השפעה ניכרת על התמחור של נכסים פיננסיים/ראליים בארה"ב (ובמדינות אחרות)?

זו שאלה נכבדה. בייחוד, האם בגלל גודל סכום החובות בארה"ב (ובמדינות אחרות "במערב") של סקטור ציבורי ושל סקטור פרטי, תיתכן עלייה "משמעותית" בשער הריבית הראלי, בלי שזה יגרום לחדלות פרעון נרחבת?! מה זה "משמעותית" בהקשר זה? עלייה של שלושה אחוזים? או אפילו רק של אחוז אחד?!

עד שנעסוק בכך, אפשר לעקוב אחרי "התרוצים" של הממסד הפוליטי בקנדה, להתנהלות שלהם, כמתואר בהמשך חוברת זו.








הדיפלומטיה גועשת בסין – סימן מלחמה?

בחודש פברואר 2022, מר פוטין נשיא רוסיה, כינס את המועצה לביטחון לאומי של רוסיה. חלק מהדיון בה שודר לציבור. ממש בתחילת הדיון, מר פוטין פנה למר לברוב שר החוץ של רוסיה ובקש ממנו לדווח על "תוצאות המגעים הדיפלומטים" עם ארגון נאטו ועם ארה"ב בענין המסמכים שרוסיה הגישה להם לגבי "הסדרי ביטחון חדשים באירופה". תמצית התשובה של מר לברוב הייתה :”נאדה". כלומר, כלום. ואז עברו לדון במלחמה.

לפני שיפן תקפה את בסיסי הצי והצבא של ארה"ב בפרל הרבור בהוואי – בדצמבר 1941, היו מגעים דיפלומטים מואצים בין יפן לארה"ב. אלו דנו ביחסים בין המדינות, בעקבות הפעילות הצבאית של יפן בסין ובמה שנקראה אז אינדו – צ’ינה (כיום ווייטנאם). זאת אחרי שארה"ב הטילה אמברגו על מכירת נפט ליפן. ואז התחילה מלחמה ביניהן.

גם בשכונה שלנו, דווח שלפני שפרצה מלחמת יום כיפור, היו מגעים דיפלומטים עקיפים בין ישראל ומצרים, באמצעות ארה"ב, לגבי אפשרות "להסדר". ואז התחילה מלחמת יום כיפור.

ידועה האמרה: מלחמה היא המשך הדיפלומטיה בדרכים אחרות.

מזה כמה חודשים גועשים המגעים הדיפלומטים בין ארה"ב וסין. אין שבוע ולעיתים יותר מפעם אחת בשבוע, שלא מדווח על פגישות בין בכירים בסין לבכירים ובכירים לשעבר מארה"ב. האחרון בהם, מר פולסון, לשעבר שר האוצר בארה"ב וחלק מהממסד הפיננסי בארה"ב. נפגש בסין עם בכירי השלטון בסין.

באתר גלובל טיימס – שופר של השלטון בסין, לפחות פעמיים בחודש האחרון, הופיעו כתבות שמדגישות את החשיבות של מפגשים תכופים בין בכירים בסין ובכירים בארה"ב (גם בשוק המשותף). זאת כאמצעי לשיפור היחסים בין שתי המדינות. מדווחים על פגישות פה ושם ועל עוד פגישות שצפויות בקרוב. גם מעריכים שפגישות כאלו תאפשרנה פגישה ברמה גבוהה יותר – דהיינו בין נשיא ארה"ב ונשיא סין. אבל זאת רק אם "ארה"ב תעשה משהו ולא רק תדבר".

ממש בולט כיצד מייחלים שיקרה "משהו" – שישפר את היחסים בין המדינות. אבל משהו "מעשי" ולא רק דיבורים. כי אחרת, מה יהיה לדיפלומטים הסינים להציג בכינוס של המועצה לביטחון לאומי של סין, שתצטרך לקבל החלטות הרות גורל?

ברור שבסין מתנהל מאבק איתנים בין אלו שאומרים "זה בזבוז זמן לחכות שארה"ב תשנה את המדיניות שלה כלפי סין" ואלו שאומרים "אפשר להמשיך להיפגש ולדבר ואז..”. זה טבעי. זה אנושי. אבל, בזמן כלשהו צריך לקבל החלטות. האם לפתוח במלחמה כהמשך לדיפלומטיה.

הבעיה של סין היא, שהעתוי לצורך בקבלת החלטה כזו, אינו נתון רק בידיה. זה תלוי גם ובעיקר בהחלטה שתתקבל ברוסיה לגבי המשך המלחמה באוקראינה. האם יגיעו למסקנה שאין מנוס מלכבוש את כול אוקראינה, כדי לסיים את "ההתקוטטות היומית שם"?

אז "המערב" – דהיינו ארה"ב, עלול לאיים על סין – ואחרים – להפסיק כול קשר שהוא – בעיקר מסחרי – עם רוסיה. אז יצטרכו בסין לקבל החלטה. ואם כבר, אולי זה מועד לסיים את הויכוח המילולי עם השלטון בטייוואן?

הפעילות הדיפלומטית הגועשת בסין- במפגשים עם ארה"ב – היא קרוב לודאי סימן, שהולך ומתקרב המועד שבו יצטרכו בסין לקבל החלטה. ברור כי יש בסין כאלו שמייחלים לכך שארה"ב – השלטון בה – יתן להם "משהו" מוחשי, שיסייע להם להכריע בויכוח שמתנהל בסין. עד כה – זו תקוות שווא. יתירה מזו – ככול שנמשכת ההתנהלות הנוכחית של הממשל בארה"ב ביחס לטייוואן והדיבורים בארה"ב על כך שסין היא האיום העיקרי על ארה"ב, גדל הסכוי שיתייחסו לאנשים כאלו בסין, כבעלי הזיות. מתקוות שווא אפשר "להתפקח". זהו תהליך "שכלי" של הסקת מסקנות מעובדות. מהזיות לא "מתפקחים", אלא "משתקמים". זה אינו תהליך "שכלי". זה תהליך שמאופין בסבל גופני רב. במקרה זה – מלחמה.

מה יקרה ומתי – איש אינו יודע כעת. אולי נדע עד סוף ינואר 2024. בינתיים ימשיכו להיפגש ולדבר ולהיפגש ולדבר… אבל "מעשים" כלפי סין מצד השלטון בארה”ב??? יפסיקו לסייע צבאית לטייוואן? יפסיקו סנקציות כלכליות על חברות בסין? יפסיקו להגדיר את סין כאיום על ארה"ב? זול מאד "להזות". “כמה גרושים" ואפשר לשקוע בהזיות. זהו מצב גופני ולא מצב שכלי. יש כאלו שסבורים שכמה "גרושים" – דהיינו בליוני דולרים לאנשים בשלטון בסין – ואלו ימשיכו "להזות". אולי כן ואולי לא. מה שבטוח הוא ששנת 2023 "תסתיים" בעוד כשלושה חודשים.








אלו שהאלים רוצים להשמידם, תחילה הם מטריפים את דעתם.

Whom the gods would destroy, they first make mad

למשל: הפרלמנט בקנדה – וראש ממשלת קנדה – מכבדים בתשואות אזרח קנדי כיום – חייל לשעבר ביחידת צבא נאצית באוקראינה, שבמלחמת העולם השנייה, השתתפה בהרג של יהודים, פולנים ועוד:

אפילו ברשת BBC בבריטניה, שאינה ידועה "כתומכת פוטין ורוסיה" הבינו שהממסד הפוליטי בקנדה "משתגע":

The moment Canadian lawmakers celebrate Ukrainian Nazi

https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-66919230

גם ברשת sky באוסטרליה שגם היא אינה ידועה "כתומכת פוטין ורוסיה", חשפו את ההתנהלות המגוחכת של חברי הפרלמנט בקנדה.

שימו לב לעובדות הבאות:

חברי הפרלמנט בקנדה כבדו בתשואות את מר הונקה "גבור אוקראיני וגיבור קנדי" – כך הוא הוצג – אחרי שנאמר שהוא "לחם נגד הרוסים". זה העיקר. השאר אלו פרטים "לא נוחים". מר טרודו ראש ממשלת קנדה "התנצל" על אירוע זה בפני יהודים, פולנים, צוענים – סבתא בישלה דייסה ולמי לא נשאר? – אבל לא בפני רוסים. דוגמה של "המטרה מקדשת את האמצעים".

כיצד בתוך יום אחד התבררו פרטים לגבי מר הונקה – שלטענת השלטון בקנדה הוא לא היה מודע להם? באתר ויקיפידיה אפשר למצוא פרטים לגביו – בקישור למטה:

https://en.wikipedia.org/wiki/Yaroslav_Hunka

תאמרו שעמוד זה הוא "לאחר מעשה", אז הנה צילום של עמוד קודם לגביו:

שימו לב: בויקיפדיה, שקלו אפשרות למחוק עמוד זה.

האם מה שכתוב באתר זה הוא בהכרח נכון? לא. אבל אפשר לבדוק. לממשלת קנדה אמורים להיות אמצעים לבדיקה כזו.

ראשי השלטון בקנדה לא ידעו פרטים אלו? ראו הפרטים לגביו בויקיפידיה, כיצד פעל בגלוי לשימור המורשת של היחידה הצבאית בה שירת. מה זה אומר עליהם?

ותחזיקו חזק: הגברת בהריון מתקדם, שייצגה את ראש ממשלת קנדה בדיון שנערך בפרלמנט הקנדי בעקבות "ארוע מביך זה", בקשה שכול הארוע "ימחק מרשומות הפרלמנט הקנדי", כאילו לא קרה. זו נציגת "מפלגה ליברלית". מפלגת האופוזיציה שהשתתפה בתשואות למר הונקה, סרבה לבקשה זו. אישור של בקשה כזו, מצריך תמיכה "פה אחד".

מה זה אומר? אם כך הם מתנהלים, מדוע שלא נקלע "למקרה קיצון"?!

מה אומר השלטון הרוסי לציבור הרוסי, מאז תחילת הלחימה באוקראינה? שהם נלחמים בנאצים – שמגובים על ידי "המערב". יש ברוסיה חלק משמעותי של הציבור, “שרוצה לחיות/להתקיים לצד "המערב". מה שארועים כמו מה שקרה בפרלמנט בקנדה עלולים לגרום לציבור ברוסיה, זה "להקהות את ליבם". כלומר, כאשר תתחלנה להופיע "תמונות זוועה", אם וכאשר צבא רוסי ינוע לגבולות של אוקראינה עם פולין ורומניה – ותהיינה תמונות כאלו – כי זו תהיה מלחמה טוטלית – הציבור ברוסיה לא יהיה "רגיש" להן. יאמרו שהם נלחמים בנאצים שמגובים על ידי "המערב". אם "המערב" יתערב בלחימה על ידי כך שיפגע העורף הרוסי, אז הם יאמרו "אין מנוס מלפגוע גם בנאצים במדינות ‘המערב’".

מיהו ראש ממשלת קנדה כיום – בניגוד לתקופת מלחמת העולם השנייה כאשר חיילים מקנדה לחמו באירופה נגד המשטר הנאצי? דוגמה לנאום "חוצב להבות" שלו:

איזו התלהבות! האם ישלח חייל קנדי אחד כדי להלחם ברוסיה?! או רק ישלח "כסף מודפס"?

נזכיר: השלטון בקנדה – ראש הממשלה מר טרודו – עצר את גב’ מנג – אזרחית סינית, בתו של מייסד חברת Huawei, לבקשת השלטון בארה"ב – שטען שהיא בפעילותה בחברה זו, הפרה סנקציות שארה"ב הטילה על איראן. בתי המשפט "העצמאים" בקנדה דנו בבקשת ארה"ב, להסגירה לארה"ב.

מה עשו השלטונות בסין? עצרו שני אזרחים קנדיים ודנו אותם למוות באשמת ריגול.

מה עשו בתי המשפט "העצמאים" בקנדה? אישרו "הסכם" עם השלטון בארה"ב, לפיו הגברת "הודתה" בכך וכך ואם יהיה "צורך" תתייצב לדיון בבית משפט בארה"ב. עד אז "הציפור" פרחה מקנדה וחזרה לסין לנהל את חברת Huawei. שני אזרחים קנדים מאושרים חזרו לקנדה וראש ממשלת קנדה לא נאלץ להסביר לציבור בקנדה, למה הוא הסגיר לארה"ב אזרחית סינית ובסין הוצאו להורג שני אזרחים קנדים. הוא יכול להמשיך לשאת נאומים. גם להריע למי שהיה ביחידת צבא נאצית ידועה לשמצה. הוא אומר שזו הייתה טעות. גם אחד בשם נפוליאון ואחד בשם אדולף "עשו" טעות כשהחליטו להילחם ברוסים. האלים הטריפו את דעתם?!

נזכיר: היה גנרל אחד בשם מונטגומרי – כן אותו אחד מבריטניה במלחמת העולם השנייה – שאמר ששני דברים אסור לעשות: 1. “לצעוד" למוסקבה. 2. לנהל מלחמה "יבשתית" בסין (באסיה).

כיום פוליטיקאים אינם "יודעים" זאת. מה הפלא? אפילו אינם יודעים – כך הם טוענים – למי הם מריעים.








מדדי מניות – שערי ריבית – זהב

מחיר זהב – 1848 דולרים לאונקיה.

מדד דאו גונס תעשייתי – 33507.

מדד דאו גונס תעשייתי – 33507.

מדד נאסדק –13219.

תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב 10 שנים – 4.58%.

שער ריבית יומי ארה"ב 5.25%

מחיר נפט קל ארה"ב – 91 דולר לחבית. ברנט באירופה – 92 דולר.

תשואה ראלית אג"ח צמוד מדד ממשלת ארה"ב 10 שנים – 2.24%.

מדד דאו גונס תעשייתי – 33507.

מדד נאסדק –13219.

תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב 10 שנים – 4.58%.

שער ריבית יומי ארה"ב 5.25%

מחיר נפט קל ארה"ב – 91 דולר לחבית. ברנט באירופה – 92 דולר.

תשואה ראלית אג"ח צמוד מדד ממשלת ארה"ב 10 שנים – 2.24%.

על הקצה.

תהליכים מתנהלים "כרגיל", לעיתים גם "תחת לחץ", עד שהם מגיעים "לקצה" – אינם יכולים יותר להתנהל "כרגיל". אז מתחילה התנהלות "שמפתיעה" את אלו שרגילים לכך שתהליך מתנהל "כרגיל".

נראה לנו שאנו קרובים למצבים כאלו בשוקי הון. תהליכים יסטו "מהנורמה".

נתחיל בשער החליפין של ין יפני לעומת הדולר.

כתבנו בחוברת קודמת, מדוע מזה כשנה, מפוחת שער החליפין של הין היפני מול הדולר. השלטון ביפן אינו "מעז" להעלות את שער הריבית בינים יפנים במקביל לעלייה בשער הריבית בדולר. הסיבה: זה יהיה בלתי נסבל בשוק ההון ביפן שהורגל "לתהליך" שבו מתקיים שער ריבית אפסי בין היפני. בגלל גודל חובות הממשלה שהצטברו ביפן, עלייה גדולה בשער הריבית על חובות אלו, תגרום לסחרור למעלה בסכום החובות ולחדלות חובות ציבורית ופרטית ביפן. לכן נוצר פיחות מתמשך בשער החליפין של הין היפני. זה במוקדם או במאוחר, יגרום לעלייה משמעותית בשיעור האינפלציה ביפן – יתכן לסחרור אינפלציוני, שיסתיים בחדלות חובות ראלית ביפן.

כלומר, ביפן הגיעו "לקצה". אם תימשך עלייה בשער הריבית לטווח ארוך בדולר – ילך ויגבר שיעור הפיחות של הין היפני. כעת, חשש "מהתערבויות" במסחר במטבע זר על ידי הבנק המרכזי של יפן – "התערבויות" שגורמות לתנודות גדולות בשער החליפין – “מדכאות" את שיעור הפיחות של הין היפני – כאשר השער קרוב "לתחתית" הקודמת שלו (“שיא" בסכום לעומת הדולר), כ-148 ינים לדולר. אולם אם "בקרוב" לא תהיה שוב "התערבות", ושער הריבית לטווח ארוך בדולר, ימשיך לעלות, סביר שתהיה האצה בשיעור הפיחות של הין היפני לעומת הדולר.

מקור לגרפים: tradingeconomics.com

שער חליפין ין יפני לעומת דולר.

במקביל לכך ששער החליפין של הין היפני נמצא "על הקצה", אפשר לראות בגרף למטה שמדד מניות ניקאי 255 ביפן גם הוא נמצא "על הקצה". אבל בניגוד לעבר כאשר פיחות הין "גרם" לעליות במדד, כעת נראה – כאשר "הקצה" הוא בתחתית התחום שבו המדד נסחר לאחרונה – שהמשך פיחות הין לא ילווה בהמשך עליות במדד המניות. זה יהיה אימות לכך שביפן נמצאים "על הקצה" מבחינת תהליכים רגילים. סחרור בפיחות הין היפני – ילווה בעליה בשיעור האינפלציה – ולא יהיה מנוס מעליה בשער הריבית בין היפני – “וזה רע" למדד המניות.

מדד ניקאי 225 ביפן

שער חליפין דולר ליורו.

בניגוד לבנק המרכזי ביפן, הבנק המרכזי של גוש היורו העלה את הריבית היומית מרמה אפסית ל-4.5%.

שער ריבית יורו.

אומנם שער ריבית זה נמוך כ-0.75% משער הריבית בארה"ב, אולם לכאורה "מוזר" לראות את ההחלשות האחרונה בשער החליפין של היורו לעומת הדולר.

שער חליפין דולר ליורו.

גם פה אפשר לראות בגרף למעלה, ששער החליפין יורו-דולר נמצא "על הקצה" התחתון של התחום שבו היה מתחילת שנת 2023.

כמו ביפן, אפשר לראות בגרף למטה של מדד מניות דקס 40 בגרמניה, שמאז יולי 23, כאשר החל הפיחות "הנוכחי" בשער החליפין של היורו לעומת הדולר, מדד המניות לא הגיב על כך "בחיוב". נמצא קרוב "לקצה" הנמוך של התחום שלו לאחרונה.

מדד דקס 40 בגרמניה.

האם כמו הין היפני, שער החליפין של יורו-דולר (ומדדי מניות בגוש היורו), יתנו "איתות מקדים" על כך שלא תהיה בקרוב ירידה בשער הריבית בדולר/תימשך עלייה בשער הריבית לטווח ארוך בדולר?

הרי הבנק המרכזי של גוש היורו יכול להמשיך להעלות את שער הריבית ולמנוע פיחות של היורו לעומת הדולר?!

“יכול", אבל אינו רוצה. מדוע?

ראשית, ברור שבמדינות בגוש היורו כבר מסתמנת סטגנציה/ירידה בפעילות כלכלית. גם ובעיקר בגרמניה. בנקים מרכזיים אינם ממשיכים להעלות ריבית כאשר כבר ברור לכולם שיש סטגנציה/ירידה בפעילות כלכלית. שהרי פעולה כזו תחריף/תזרז ירידה בפעילות כלכלית. (נציין: אין כך המצב כעת בארה"ב!)

שנית, המשך עלייה בריבית בגוש היורו, כולל בריבית לטווח ארוך, תקטין את יכולת הפירעון של חובות – בייחוד כאשר יש כבר סטגנציה/ירידה בפעילות כלכלית – בסקטור פרטי בגוש היורו. אבל גם בסקטור ציבורי במדינות "חלשות" שכבר נזקקו בעבר לסיוע פיננסי, כדי למנוע חדלות פירעון בחובות שלהן. בייחוד במדינה כמו איטליה, שהבנק המרכזי של גוש היורו נאלץ "לתמוך" במחירי אג"ח ממשלה לטווח ארוך שלה. כעת התשואה באג"ח אלו – 4.8% גבוהה בשני אחוזים מזו של אג"ח ממשלת גרמניה!

בניגוד לעבר, כאשר אפשר היה לסמוך על ממשלת גרמניה "שתציל" את גוש היורו מהתפרקות, במקרה של חדלות פירעון נרחבת במדינות בגוש היורו, כיום בגלל המצב הכלכלי- פיננסי בגרמניה, כמו גם המצב הפוליטי בה, ייתכן שזה יהיה בלתי אפשרי.

לכן, סביר שגם הבנק המרכזי של גוש היורו, כמו הבנק המרכזי של יפן, מייחלים לכך שהבנק המרכזי של ארה"ב יפסיק להעלות את שער הריבית ויתחיל להוריד אותה "הרבה ומהר". אחרת, כמו ביפן, הם יאלצו "להשלים" עם פיחות מתמשך בשער החליפין יורו -דולר.

דברים אלו אמורים גם לגבי שער החליפין דולר – שטרלינג.

שאלה כלכלית לגבי הבנק המרכזי של ארה"ב:

המדיניות המוצהרת שלו היא, “להחזיר את שיעור האינפלציה השנתית לכ-2%.”

השאלה היא, האם לנוכח המדיניות הפיסקלית המרחיבה בארה"ב, זהו יעד אפשרי, בלי שתהיה ירידה בפעילות כלכלית בשאר מדינות "המערב”?! זאת בגלל שהבנק המרכזי של ארה"ב, יאלץ "להשלים" עם המשך קיומו של "שער ריבית גבוה", כדי למנוע "התבדרות אינפלציונית" בארה"ב – בייחוד בשנת בחירות!

אם כך הוא, אז ביפן ובגוש היורו יצטרכו "להשלים" עם המשך תהליך של פיחות המטבעות שלהם לעומת הדולר.

"והפתעה": כך גם בישראל. אחרת "ירוקנו" את בנק ישראל "מיתרות מט"ח".

למה גם בישראל? כיוון שהסקטור הפיננסי, אינו יכול לספוג חדלות פירעון נרחבת, אם תהיה עלייה משמעותית נוספת בשער הריבית בשקל! אז יעדיפו פיחות ושיעור אינפלציה "גבוה יותר". כלומר גם פה סביר שנמצאים "על הקצה".

שער חליפין שקל לדולר.

החבובות" – אג"ח זבל.

אפשר לראות בגרף למטה – שמחיריהן נמצאים "על הקצה" התחתון בתחום המחירים שבו הן נסחרות מזה תקופה ארוכה. אם "תתקפנה בבהלה" נוכח אפשרות שתימשך עלייה בתשואה בה נסחרות אג"ח ממשלת ארה"ב, אז סביר "שבבת אחת" הן "תיפולנה מהקצה".

מחירי קרן hyg.

כך גם מחירי קרן lqd של אג"ח פרטיות "משובחות".

אם תימשך עלייה בתשואות בה נסחרות אג"ח ממשלת ארה"ב, סביר שיגדל הפער בין התשואות שבהן נסחרות אג"ח סקטור פרטי ואג"ח ממשלת ארה"ב. כלומר, שיעור הירידה במחיריהן יהיה גבוה משעור הירידה במחירי אג"ח ממשלה. אם הפער אינו גדל ואפילו קטן, זה מסמן שהצפי הוא, שהעלייה בתשואה שבה נסחרות אג"ח ממשלה, היא "זמנית".

מדדי מניות.

נפילה – למטה – "מהקצה" כמתואר למעלה, תלווה קרוב לוודאי, בסיום תהליך עלייה במדדי מניות, כפי שהיה מתחילת שנת 2023. “סיום עליה" עלול להימשך "לפתע" בירידה גדולה ומהירה במדדי מניות. מדוע? כיוון שפעילים בשוקי הון באמצעות הלוואות, אינם יכולים "לסבול" “דריכה במקום", כאשר מתקיימים שערי ריבית כמו שהם היום וגבוהים יותר מכך. הם "דורשים" שיהיה תהליך רצוף של עליות, כדי להצדיק את עלויות המימון שלהם. אם אין כזה – הם "יוצאים".

מדד ספ500

אם תקרנה נפילות "מהקצה" כאמור למעלה – גם אלו יאמרו "היה נחמד כול עוד זה נמשך. להתראות מתי שהוא".

מחיר זהב.

“כמעט תמיד" בתחילת נפילות כלליות "מהקצה", מחירו "משתתף" בירידות. אחרי כן – תלוי במה שיעשה הבנק המרכזי. ייתכן שהירידה המהירה במחירו בימים האחרונים, “מאותת" שעומדת לקרות "נפילה מהקצה".

מבחינה כלכלית – הדבר העיקרי שככול הנראה נמצא "על הקצה", היא היכולת של הממשל בארה"ב לממן את ההוצאות שלו, בלי שזה יגרום לירידה בצריכה/השקעות של סקטור פרטי בארה"ב ובמדינות אחרות "במערב".

בטוי לכך היא התשואה הראלית שבה נסחרות אג"ח צמודות למדד של ממשלת ארה"ב. בחוברת קודמת התייחסנו לקשר הכלכלי בין תשואה זו לשיעור צמיחה ראלי במשק בארה"ב בטווח ארוך. הצגנו גרף שמתאר את התשואה הראלית לאורך שנים רבות.

כעת התשואה היא כ-2.24 אחוזים לשנה (מעבר "להפרשי הצמדה" למדד המחירים לצרכן בארה"ב). מזה שנים רבות, “מקרה קיצון" לתשואה זו היה כ-2.8% לשנה.

המשך עלייה בתשואה זו, יקרב אותנו "למקרה קיצון" מבחינה כלכלית, שפרושו שסקטור פרטי בארה"ב ובמדינות אחרות "במערב", יאלץ להקטין את הצריכה/השקעות שלו, כדי לאפשר לממשלת ארה"ב לממן את הוצאותיה. מעבר כזה של מקורות מסקטור פרטי לממשלה נעשה על ידי הטלת מיסים על סקטור פרטי (ו/או קיצוב מוצרים בזמן מלחמה).

מיסים יכולים להיות מיסים ישירים או מיסים "סמויים" בצורת תהליך אינפלציוני "מפתיע".

אם אכן אנחנו מגיעים "לקצה" הכלכלי בתחום זה, שבטוי לו הוא בתשואה הראלית באג"ח ממשלת ארה"ב, אז יהיה מובטח שהגענו "לקצה" בתחומים שונים כמתואר למעלה. עם המשמעויות של זה על התמחור של נכסים פיננסיים ונכסים ראלים.

שימו לב בגרף למטה, שבתשואה הנוכחית, 2.24%, “נעלמה" ההשפעה של "הקלה מוניטרית" בארה"ב על רמת התשואה הראלית – דהיינו היכולת "לדכא" אותה וכך "להמריץ" צריכה/השקעות במשק. מדוע? כיוון שהבטוי "להמרצה" היא עלייה גדולה בשיעור האינפלציה. עלייה כעת ולא בעוד שנים רבות. זה מתכון "להתאבדות פוליטית" של שלטון.

לכאורה אפשר "לחיות" עם רמת תשואה כזו, כפי שהיה בשנים 2003-2007. ראשית, זה היה בתקופה שבה היה גידול עצום ביצוא מסין ובמימון (חיסכון) מסין לצריכה "במערב". שנית, אנחנו יודעים כיצד זה הסתיים בשנת 2008. שיהיה בהצלחה.

תשואת אג"ח צמוד למדד ממשלת ארה"ב – לפדיון אחרי 10 שנים.

מועדים לשמחה וחג שמח.

תנאי שימוש וגלוי נאות

  1. פרסום זה שייך לד"ר שמואל גולדמן ת.ד. 39312 ת"א 61392 טל. 03-6424743. המאמרים נכתבו על ידי ד"ר שמואל גולדמן והם משקפים את דעת הכותב בלבד, בזמן כתיבתם.
  2. אין לראות במאמרים אלו משום הצעה לפעולת השקעה כלשהי או כמתן חוות דעת על הכדאיות של השקעה כלשהי ואין הם מהווים תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
  3. הדעות המובאות בפרסום זה, ניתנות לשנוי בכל עת ללא מתן הודעה כלשהי.
  4. פעולות השקעה שנעשות על ידי ד"ר גולדמן, יכולות להיות בניגוד למשתמע מפרסום זה.
  5. המידע שמופיע בפרסום זה, שאוב ממקורות שנחשבים כמהימנים, אולם אין הכותב אחראי על נכונות המידע או שלמותו.
  6. כל שימוש שנעשה בפרסום זה, נעשה שלא על דעת הכותב והוא נעשה באחריות המשתמש בלבד.
  7. לפי העניין בסופו של כל מאמר ניתן גלוי לעניין האישי שיש או אין לכותב בזמן כתיבתו, במישרין או בעקיפין, בניירות ערך ובנכסים פיננסיים שמוזכרים בו. נתונים אלו יכולים להשתנות לאחר מועד הכתיבה.
  8. אין להעתיק בכל צורה שהיא ואין לפרסם או להפיץ בכל צורה שהיא, כל מאמר או חלק ממאמר, שמופיע בפרסום זה, בלי לקבל מראש ובכתב את הסכמתו של ד"ר שמואל גולדמן.