חוברת למשקיע 3-3-2023.
הערה: בסוף המאמר עדכון אוגוסט 2023.
הערה: קישורים לגרפים מניות חברות ליצור צ'יפים.
המאמר:
בחודש ספטמבר 2022, מר ביידן נשיא ארה"ב, נכח בטקס במדינת אוהיו – ארה"ב, לציון "תחילת עבודות" של חברת אינטל לבניית מפעלים לייצור צ’יפים. זאת בהשקעה ראשונית של כ-20 ביליון דולרים.
במהלך שנת 2022, אפשר היה לראות בשידורי טלביזיה של בלומברג, את מנכ"ל אינטל "מספר" כיצד החברה תשקיע עשרות ביליוני דולרים בהקמת מפעלים לייצור צ’יפים בארה"ב. אפילו נקב בסכום של עד 100 ביליון דולרים.
אז פוליטיקאים התכנסו לטקס באוהיו ואחרי כן…
חברת אינטל הודיעה על פיטורי עובדים – קיצוץ בשכר של עובדים ולאחרונה גם על קיצוץ של כשני שלישים בסכום הדיבידנד שהיא מחלקת למשקיעים במניות שלה.
ומחיר המניה?
הערה: המקור לגרף barchart.com.
מחיר מניית אינטל.
אולי זה בגלל שפוליטיקאים שנכחו בטקס באוהיו לא קנו מניות של החברה.
הערה: ראו עדכון לגרף מחיר מנית אינטל בקישור למטה.
מדוע חברה שמשקיעה עשרות ביליוני דולרים בהקמת מפעלים חדשים, מפטרת עובדים, מקצצת בשכר העובדים ובסכום הדיבידנדים? הרי היא אמורה לקבל סיוע ממשלתי של ביליוני דולרים להקמת מפעלים לייצור צ’יפים בארה"ב? "חסר לה כסף”?
אז התשובה היא כן. "חסר לה כסף”. את זה כנראה יודעים אלו שאמורים להשקיע במניות של החברה.
הכסף שהחברה תקבל מהממשל בארה"ב ישמש לחפירת בורות, לבניית בנינים, לקניית ציוד וכדומה. כמו כן החברה תצטרך להשקיע מכספה בחפירת בורות, בניית בנינים, קניית ציוד.
אז מה?
משקיעים במניות של החברה אמורים להחליט האם השקעות אלו תבאנה בעוד 3-4 שנים לתזרים מזומנים חיובי לחברה? זו שאלה נכבדה. שהרי אם זו השקעה "טובה", מדוע נדרשת "עזרה ממשלתית" כדי לבצע זאת? חסר "הון סיכון" בארה"ב? אם השקעה כזו נעשית רק בגלל "סיוע ממשלתי", זה מעלה ספק באשר לכדאיות הכלכלית שלה.
בכול מקרה, עד שיתברר האם השקעה זו תניב תזרים מזומנים חיובי, עדיין החברה צריכה להתקיים על בסיס הפעילות הנוכחית שלה. זו "מאכזבת" בגלל ירידה במכירת מחשבים נייחים וניידים ובכלל "חולשה" בתחום המחשוב אחרי "שגשוג" בתקופת קוביד 19. זאת גם בגלל שינוי בסוג הצרכנים של מחשבים נייחים – גידול בצריכה של גיימרים – למשחקי מחשב – ואלו משתמשים בצ’יפים שונים מאלו של אינטל. ובכלל ככול הנראה כמו בתחום של טלפונים סלולרים – “רוויה". דהיינו במקום קניית מחשב חדש עם "יכולות" גדולות יותר בכול פעם שחברת מיקרוסופט מודיעה על מערכת הפעלה חדשה, המשך שימוש "במחשבים ישנים". נוסיף לכך, שהעובדה שהיכולות של טלפונים סלולרים משתוות ליכולות מסוימות של מחשבים נייחים וניידים, מקטינה את הצורך להשתמש במחשב נייח – נייד, כדי לבצע פעולות מסוימות. למשל, חיפוש אינפורמציה, תקשורת במיילים, ביצוע פעולות פיננסיות, הזמנות של מוצרים ושירותים, “בידור". לחברת אינטל אין "אחיזה" בתחום של טלפונים סלולרים.
מה באשר לייצור צ’יפים בארה"ב?
הקונגרס אישר חוק לפיו יוענקו מענקים לחברות שתקמנה בארה"ב מפעלים לייצור צ’יפים. מדובר בסכום כולל של כ-70 ביליון דולרים (כולל למחקר ופיתוח ושאר “ירקות” שפוליטיקאים מעמיסים “בהזדמנות זו”).
מדובר לא רק במפעלים לייצור צ’יפים (וואפרים) אלא גם במפעלים "לאריזה" של צ’יפים וגם לחומרים שנדרשים בתהליך הייצור של צ’יפים. "המטרה" היא שכול תהליך הייצור של צ’יפים יעשה בארה"ב.
כיום עיקר הייצור של צ’יפים נעשה בצורה של "שירותי קבלן". כלומר, חברה בעלת ידע וציוד מייצרת צ’יפים לפי הזמנה של לקוח. מובילה בכך חברת TSMC אשר עיקר מפעליה נמצאים בטייוואן. כעת היא מקימה מפעל במדינת אריזונה בארה"ב ודנה בהקמת מפעלים ביפן ובמדינה בשוק המשותף. פעילות זו היא כדי למנוע ריכוז של יצור צ’יפים באזור שחשוף "לסכנה סינית". כך טוענים פוליטיקאים.
החברות אינטל וסמסונג עוסקות בייצור צ’יפים, אולם זאת בעיקר כדי לספק צרכים עצמיים שלהן. חברת אינטל אומרת שהמפעלים שיוקמו בארה"ב גם יספקו "שירותי קבלן".
יש גם חברות מדרום קוריאה ומארה"ב שעוסקות בייצור צ’יפים "מסוימים", בייחוד זיכרונות מסוגים שונים. אלו ממוקמים בעיקר בדרום קוריאה, בטייוואן ובסין. מעטים במדינות "במערב".
לפני שמייצרים צ’יפ, צריך לתכנן אותו. בתחום זה קיימות חברות בעיקר בארה"ב, בטייוואן ובסין. אלו משתמשות "בשרותי קבלן" כדי לייצר צ’יפים שהן תכננו. קיימת תחרות עזה בתחום זה.
לארה"ב אין כעת יתרון יחסי בתחום זה. עדיין יש לה יתרון בהיצע של כלי תכנות שמשתמשים בהם בתכנון של צ’יפים. אולם סביר שלא לעד, בייחוד בגלל פיתוח כלים כאלו בסין.
“למערב" יש כעת יתרון מובהק בהיצע של ציוד שנדרש לייצור צ’יפים – חברות בארה"ב בהולנד וביפן. אולם לא בכול "שרשרת הייצור" – למשל "באריזה" של צ’יפים. ארה"ב פועלת להטלת אמברגו מוחלט על אספקת ציוד כזה לסין. אולם רוב הצ’יפים "שנצרכים" במוצרים שונים, מלבד בטלפונים, אינם "מהדור החדש ביותר". יש סיכוי סביר "שבקרוב" יצליחו בסין לייצר ציוד שנדרש לייצור של צ’יפים כאלו. עובדים על זה "במרץ" תוך כדי קיום "דממת תקשורת".
כמו כן, עדיין ארה"ב לא הצליחה "לשכנע" את הולנד ויפן להטיל אמברגו מוחלט על יצוא ציוד לסין. זאת בגלל מכירות משמעותיות של ציוד כזה ("מדור ישן”) ממדינות אלו לסין.
“הצרכן הפשוט" אינו קונה צ’יפים. הוא קונה מוצר שבו מותקנים צ’יפים. מחשבים, טלפונים, טלביזיה חכמה, רכב, שעון חכם, ציוד רפואי, אפילו "מקרר חכם".
לכן, הביקוש לצ’יפים הוא למעשה במקומות שבהם מייצרים מוצרים כאלו. ברור שקיים ביקוש כזה במדינות"המערב" (עדיין יש בהן פעילות תעשייתית וגם שירותים שמשתמשים במוצרים שכוללים צ’יפים). אולם עיקר הפעילות התעשייתית – שמוצרים שלה נמכרים גם במדינות "המערב" – נעשית באסיה. ביפן, בסין, בווייטנאם, בדרום קוריאה, במלזיה, בהודו ועוד.
כלומר, אחרי הייצור של צ’יפ יש "להעביר" אותו למקום שבו מרכיבים אותו בתוך מוצר. מוצר למכירה "בשוק מקומי" וגם לייצוא.
נניח שבארה"ב התחילו לפעול מפעלים כאלו ואפילו מייצרים צ’יפים מהסוג המתקדם ביותר – למשל 3 ננו. (זה מוטל בספק!) “ממלאים ארגז" בצ’יפים ושולחים את הארגז ללקוח של החברה. למשל, לחברת אפל בקליפורניה. אופס. המשלוח חוזר. אין להם מה לעשות עם הצ’יפים בארגז. התבלבלנו.
צריך לשלוח את הארגז לחברה שמרכיבה טלפונים סלולרים. מצ’יפים ומפריטים אחרים, כמו מסך, מצלמה ועוד. למי ישלחו את הארגז?
לחברות מטייוואן! היכן ממוקמים המפעלים שלהן? ניחשתם. בסין, בוויטנאם ולאחרונה גם בהודו. אז יעמיסו את הארגז על מטוס של פדרל אקספרס ובתקווה שמר טום הנקס אינו נמצא על המטוס, הוא יגיע למפעל באסיה שבו מרכיבים טלפונים סלולרים.
כמה יעלה "הטיול" הזה לחברת אפל לעומת העלות של צ’יפים שמיוצרים על ידי אותה חברה במפעל שלה בטייוואן? לעלות "הטיול" יש להוסיף גם את עלות הייצור של צ’יפים בארה"ב לעומת העלות בטייוואן – שכר עבודה ושאר ירקות.
למה שלחברת אפל יהיה אכפת אם היא תקבל צ’יפים שמיוצרים במפעל של חברה בטייוואן ולא במפעל של אותה חברה באריזונה? למה לחברת רכב בארה"ב יהיה אכפת אם היא תקבל צ’יפים ממפעל בטייוואן במקום ממפעל באריזונה? ואם לאותה חברת רכב אמריקאית יש מפעל בסין, היא תתעקש שהצ’יפים יגיעו מאריזונה?
הם יקנו מהמקור "הזול"! סביר שזה לא יהיה באריזונה וגם לא באוהיו!
אלא אם הממשל בארה"ב לא רק יסבסד "הקמה של מפעל לייצור צ’יפים", אלא גם את עצם הייצור של צ’יפים. וזה יהיה בור בלי תחתית. שהרי כאשר הממשלה משלמת, אין גבול לעלויות.
ונזכור – השוק הגדול בעולם לצ’יפים הוא בסין! סביר שהגידול העיקרי בצריכה יהיה באסיה! אז חברות מאריזונה ומאוהיו תמכורנה לאסיה במקום חברות שפעילות באסיה?!
בתחום של יצור צ’יפים יש "יתרונות לגודל" שמקטינים את עלות הייצור.
תאמרו, חברה לייצור צ’יפים שיש לה מפעל בארה"ב וגם מפעל באסיה, תציע מחיר זהה לשירותי קבלן שלה לייצור צ’יפים. כלומר, לקוח ישלם אותו מחיר בין שהייצור נעשה בארה"ב או באסיה. אבל במקרה כזה, סביר שהיא תאלץ להעלות את מחירי השירות שלה, בגלל שעלות הייצור בארה"ב גבוהה מאשר באסיה. זאת גם בתחום כזה שהוא עתיר הון, דהיינו שעלות שכר עבודה היא מרכיב "זניח" בסך כול העלות. יש הוצאות נוספות לשכר עבודה, (מלבד עלות ההון), שנובעות מחוקים מקומיים "ושאר ירקות". אחרת, הממשלה לא הייתה צריכה "להמריץ" חברות להשקיע בפעילות כזו בארה"ב.
ומתחת לראדר בסין (לא כולל טייוואן) יש פעילות להקמת מערך ייצור שלם של צ’יפים באמצעות ייצור מקומי של ציוד וחומרים. כמו שאמר נפוליאון, כאשר סין תתעורר בתחום זה, “העולם ירעד". זה יכול לקרות כבר "בקרוב". נראה.
אז מה יהיה? תהיה יכולת ייצור בארה"ב בלי צרכנים למכור להם את התוצרת? מלבד משרד ההגנה של ארה"ב וחברות לייצור נשק בארה"ב?
ייתכן שהתשובה כבר ניתנת בתרשים מחיר המניה של חברת אינטל. דהיינו "הישועה" לא תבוא מהקמת מפעל בארה"ב. העיקר שיש תמונה של נשיא ארה"ב ליד מכבש באתר של חברת אינטל. למזכרת.
מחיר מניית TSMC.
הערה: המקור לגרף barchart.com.
הערה: ראו עדכון לגרף מנית tsmc בקישור לגרפים למטה.
הערה: החברה צופה "האטה" במכירות. אולם בו בזמן ממשיכה להגדיל את ההשקעות במפעלים מחוץ לטייוואן. הודיעה על הגדלת ההשקעה במפעל באריזונה – ארה"ב. כמו כן על השקעה במפעל שני לייצור צ’יפים ביפן. כבר מושמעת ביקורת בטייוואן על ההשקעות הנרחבות שלה במדינות אחרות. “הבעיה" העיקרית של החברה לא תהיה רק "פוליטית", אלא אם תאבד את המעמד, כמעט מונופוליסטי שלה, בייצור צ’יפים. זאת כאשר "סין תתעורר". יחד עם זה, יש סיכון למלחמה עם סין, שעלולה לסכן את המפעלים שלה.
בינואר 2024 אמורות להיות בטייוואן בחירות לנשיאות ולבית הנבחרים. אם תיבחר שוב הנשיאה הנוכחית, זה עלול "לשכנע" את סין, “שלא לחכות" לשנוי פוליטי בטייוואן. אולם יתכן שזה יקרה מוקדם יותר. זאת אם רוסיה, תחליט לסיים את "המבצע באוקראינה" בכיבושה של כול אוקראינה. אז עלול להיווצר מצב שבו יהיה עימות צבאי ישיר עם ארה"ב.
אפילו ארה"ב לא תצליח להתמודד צבאית בו זמנית עם רוסיה וסין. כך אמר מר קיסינג’ר שכידוע קיבל פרס נובל לשלום על “ההסכם” שהשיג עם צפון ווייטנאם. ייתכן שהנהלת החברה "מבינה" זאת ופועלת בהתאם.
עדכון אוגוסט 2023.
ארה"ב "הצליחה" לשכנע את הולנד ויפן להרחיב את רשימות הציוד והחומרים שאסור למכור לחברות ליצור צ'יפים בסין. בינתיים חברת TSMC מטייוואן הודיעה שככול הנראה תדחה לשנת 2025 הפעלת המפעל ליצור צ'יפים שהיא בונה בארה"ב. חברות כאינטל ואנבידיה, שנאסר עליהן למכור צ'יפים "מתקדמים" לסין, פיתחו צ'יפים "מותאמים" לסנקציות, כדי שיוכלו להמשיך למכור אותם לסין. היו שמועות שמנהלי חברות אמריקאיות שמתכננות/מיצרות צ'יפים, "מבקשות" מהממשל בארה"ב, שלא להחמיר בסנקציות שמוטלות על מכירות לסין, כדי שלא "תפסדנה מכירות לסין". הייתה "שמועה" שמנכ"ל אינטל אמר כי בלי מכירות לסין, תוטל בספק הכדאיות הכלכלית של מפעל ליצור צ'יפים בארה"ב. נמשכת "דממה" בסין באשר להתקדמות ביצור עצמי של צ'יפים בסין. כמו שאנחנו כותבים במאמר אחר באתר זה, אם יופסק היצור של צ'יפים בטייוואן, בגלל "מלחמה", לא תהיה למעשה עדיפות טכנולוגית/מסחרית לחברות שמשתמשות בצ'יפים "מתקדמים" במוצרים שלהן, על פני חברות שנמנע מהן, בגלל סנקציות, להשתמש בהם. זאת בגלל שלא תהיינה כמויות משמעותיות של צ'יפים "מתקדמים".
קישורים לגרפים מניות חברות ליצור צ'יפים.
חברות שעוסקות בייצור – לא כולל חברות שעוסקות בתכנון צ'יפים ואינן מפעילות מתקני ייצור לצ'יפים. לא כולל את חברת סמסונג שגם עוסקת בייצור מוצרי צריכה/תשתית. לא כולל חברות ביפן.
המקור לגרפים tradingeconomics.com
לחיצה על קישור תציג גרף למחיר מניה לתקופה של שנה אחת.
מתחת לגרף יש תפריט – בו אפשר לבחור את התקופה להצגת הגרף.
למשל 5y – תקופה של חמש שנים.
בכול לחיצה על קישור נפתח טאב סמוך לטאב שבו מוצג עמוד זה.
כדי לחזור לעמוד זה, יש ללחוץ על הטאב משמאל עם שם האתר.
שימו לב! לחיצה על אחד מהקישורים למטה, תוציא אתכם מאתר זה. כאמור בתנאי שימוש וגלוי נאות – סעיף 7 – לאתרים כאלו יש מדיניות פרטיות משלהם.
מנית אינטל.
לחצו על הקישור למטה לגרף המניה.
לחצו פה אינטל .
מנית tsmc.
לחצו על הקישור למטה לגרף המניה.
לחצו פה TSMC .
הערה: שימו לב- בגרף זה המחירים של המניה הם בדולר טאייוואני. בגרף במאמר למעלה המחירים של חברה זו הם בדולרים אמריקאים בבורסה בארה"ב.
מנית מיקרון.
לחצו פה Micron .
הערה: בעיקר ייצור צ'יפים מסוג "זכרונות".
מנית SMIC.
לחצו פה SMIC .
הערה: החברה "המובילה" בסין לייצור צ'יפים. מחיר בדולר הונג קונג בבורסה בהונג קונג.
החברה נמצאת "ברשימה" של ארה"ב, שנאסר למכור לה סוגי ציוד לייצור צ'יפים.