הרס תחנות כוח באוקראינה

חוברת למשקיע 20-1-2023.

עדכון אוגוסט 2023.

תקציר: מה המטרה בהפצצת תחנות כוח ליצור חשמל באוקראינה. מתי תתקבל החלטה להרוס "לחלוטין" את יכולת אספקת חשמל במערב אוקראינה? מה תהיה המטרה הפוליטית של פעולה כזו? פעולה כזו תקדם/תלווה איזו פעילות צבאית של רוסיה באוקראינה?



המאמר:

מדי כעשרה ימים הצבא הרוסי מפציץ "תשתיות אנרגיה" ברחבי אוקראינה. הוא אינו מדווח על פירוט המקומות שהופצצו ועל מה שהופצץ שם. יש ידיעות מהימנות על המקומות שהופצצו. פחות ברור (ציבורית) מה שהופצץ. ההנחה היא שעד כה פגעו באמצעים לחלוקת/הובלת חשמל ולא באמצעים לייצור חשמל. כלומר, לא במכשור שנדרש לייצור חשמל, כמו טורבינות ועוד. לכן, באוקראינה מצליחים, אם כי במידה פחותה מדי פעם, להחזיר את אספקת החשמל "לפי התכנון". זה כולל ירידה בשעות שבהן מסופק חשמל, אולם מנסים להודיע מראש על "לוח זמנים" לאספקת חשמל באזור מסוים.

המתקפה האחרונה, לפני כשבוע ימים, על "תשתיות אנרגיה", כללה גם, לפחות חלקית, פגיעה באמצעי ייצור לחשמל בתחנת כוח אחת. כך לפי "ניתוח" שהופיע בערוץ טלגרם של rybar. שם ציינו שזו הפעם השנייה בלבד שנעשה כך.

סביר להניח שהחלטה רוסית להרוס לחלוטין את האמצעים לייצור חשמל באוקראינה לא תתקבל לפני שתתקבל בה החלטה לכבוש את כול שטחה של אוקראינה. וסביר שזו לא תתקבל או שתבוצע לפני שהצבא הרוסי "ישחרר" את שארית מחוז דונסק שעדין מוחזק בידי צבא של אוקראינה. זה יכול לקרות הרבה יותר מהר מהקצב שזה נעשה עד כה. לא רק במקום אחד, אלא לכול אורך החזית מהצפון ועד למחוז זפוריז’ה. (“שחרור" חלק ממחוז זה וחלק ממחוז חירסון, ייתכן שיבוא מאוחר יותר. אולם יש כבר ידיעות על מתקפה רוסית במחוז זפוריז’ה. ).

לשלטון הרוסי יש בעיה לגבי כיבוש כול אוקראינה. מצד אחד לפי הניסיון המר/מאכזב של הסכמי מינסק, גם לפי גרסת מר פוטין נשיא רוסיה, אין טעם בהסכמים עם "המערב". בייחוד אם נותרת אפשרות לממשלה באוקראינה לחזור ולהתחמש ולהפציץ שטחים שכעת הם חלק מרוסיה (אחרי שסופחו אליה). כך עלול להיות המצב אם צבא רוסי לא ישלוט בכול חלקי אוקראינה עד הגבול שלה עם פולין ועם רומניה.

מאידך, לשלטון ברוסיה אין רצון/יכולת "לפרנס" כ-30 מיליון תושבים שעדין נמצאים בחלקי אוקראינה שאינם "חלק מרוסיה". יש להם מספיק מחויבות לגבי האזורים שסופחו לרוסיה, בהם היו 7-8 מיליוני תושבים. מחויבות לכלכלה ולתעסוקה וגם לבניה מחדש של ישובים שנהרסו בלחימה. אינם זקוקים לעוד 30 מיליון תושבים, סביר שברובם תושבים עוינים לרוסיה. בייחוד במערב אוקראינה – בגליציה.

סביר שעדיף לשלטון ברוסיה, “לקבל" “שטח נקי מתושבים". לפחות מרוב אלו שכעת נמצאים שם. לחימה בשטחים אלו תמריץ רבים לעזוב אותם. זה קורה במלחמות.

מה שיכול "לעודד" תושבים לעזוב הוא הרס אמצעים לייצור חשמל! זה יפגע גם באמצעים לחימום ולאספקת מים. כמו כן ביכולת לקיים פעילות תעשייתית ומסחרית. כלומר, אפשרות להתפרנס באזורים אלו. נטישה המונית של תושבים תמוטט למעשה את היכולת של ממשלה לשלוט באוקראינה ואת היכולת לקיים בה צבא.

עד כמה שזה נשמע אכזרי, זו הייתה המציאות במלחמות רבות, כולל בשכונה שלנו. לאחרונה בסוריה.

אם אכן השלטון ברוסיה יחליט כי אין מנוס מכיבוש כול שטחה של אוקראינה – ייתכן שכבר החליט כך – אז ייתכן שביחד עם תחילת מבצע צבאי גדול כדי להשיג זאת (אחרי "שחרור" כול חבל דונבס), הצבא הרוסי ינסה להשמיד את האמצעים לייצור חשמל באוקראינה. ייתכן "בבת אחת", או "במנות" בכול תקיפה, כפי שנעשה לכאורה בתקיפה האחרונה. לכן, יהיה "מעניין" לראות מה יקרה בתקיפה הבאה של "תשתיות אנרגיה". המשך "מתכונת" כזו בתקיפות, תורה שככול הנראה התקבלה החלטה לכבוש את כול שטחה של אוקראינה.

אז מנהיגי "המערב", דהיינו ארה"ב, יצטרכו לקבל "החלטות קשות". “להסלים" או לטעון נצחנו "וללכת הביתה". יהיה להם קל לומר "ניצחנו", שהרי המטרה המוצהרת שלהם היא "להחליש את רוסיה". יוכלו לומר "השגנו מטרה זו”. או שיסלימו ואז…

הערה: כמחצית מייצור החשמל באוקראינה נעשה כעת בשלוש תחנות כוח גרעיניות. אפשר להניח שהצבא הרוסי לא יתקוף את אמצעי הייצור בהן, אלא תחנות משנה שמובילות את החשמל שמיוצר בהן. כמו כן ייתכן שלא יהיה מנוס מלהפסיק ייצור חשמל בהן בגלל חוסר איזון במערכת הכללית לאספקת חשמל, בגלל תקיפת תחנות כוח אחרות.

עדכון אוגוסט 2023.

מזה תקופה ארוכה שאין דיווחים על הפצצת תחנות כוח ליצור חשמל באוקראינה. בו בזמן הצבא הרוסי ממשיך מדי יום להפציץ באמצעות טילים ורחפנים, מטרות שונות בכול רחבי אוקראינה. כאמור למעלה, הפצצות אלו סביר שלא תחודשנה לפני שצבא רוסי "ישחרר" את כול אזור דונבס במזרח אוקראינה "וינוע" מערבה לנהר הדניפר ומעבר אלו.