ארה"ב – סין: מלחמת הצ'יפים.

חוברת למשקיע 9-6-2023.

הערה: בסוף המאמר עדכון אוגוסט 2023.

תקציר: בזמן מגפת קוביד 19, כאשר הושבתה הפעילות של חברות תעופה בארה"ב, הממשל והקונגרס החליטו לשמר את המסגרת הארגונית של חברות אלו והקצו לכך עשרות בליוני דולרים. כך נמנעו פיטורי עובדים שיהיו חיוניים כאשר יוכלו לחזור להפעיל אותן. נראה שבסין עושים זאת בחברות גדולות שעוסקות בתכנון צ'יפים, בייחוד בחברת Huawei. יש ניסיון לשמר עובדים שיהיו חיוניים להמשך פעילות בתכנון צ'יפים בסין. כנראה שזה מתבטא בנושאי פעילות וגם בתמיכה כספית של ממשלת סין. אחרי שתחלוף "הסערה", התוצאה תהיה פגיעה בחברות "מערביות" שעוסקות בתכנון/יצור של צ'יפים!



המאמר:

בזמן מגפת קוביד 19 בארה"ב, שותקה הפעילות של חברות תעופה אמריקאיות. היה חשש שהן תפטרנה את העובדים שלהן.

אז הממשל והקונגרס קבלו החלטה נבונה/נכונה שחיוני לשמר את המסגרת הארגונית/עסקית של חברות תעופה. זאת כדי שתוכלנה מהר לחזור לפעילות בסיום המגפה.

לכן אפשרו לחברות אלו לקבל סיוע בעשרות ביליוני דולרים. התנאי היה שהן חייבות להמשיך "להעסיק" את העובדים שלהן.

אם היו מפטרות אותם, אז ממילא הממשל היה חייב לסייע כלכלית למפוטרים. לכן, עדיף לשמר את המסגרת העסקית ולסייע להם כאשר הם ממשיכים להיות "מועסקים".

הערה: פעולה דומה נעשתה לגבי עסקים שקבלו סיוע בתנאי שימשיכו להעסיק עובדים (ולשלם שכר דירה).

כלומר, שימור המסגרת הארגונית/עסקית היא פעולה נבונה כאשר מצפים/ מקווים שיחלוף מצב נוכחי שמונע פעילות עסקית תקינה. זה יאפשר חידוש מהיר של פעילות כאשר ישתנו תנאים נוכחיים.

המלחמה הכלכלית של השלטונות בארה"ב בסין בתחום של יצור צ’יפים, התחילה/התמקדה בפעילות של חברת Huawei. נאסר על חברות "במערב" לקנות/להחזיק ציוד תקשורת מתוצרתה. נאסר על חברות "במערב" לייצר עבורה ציפים "מתקדמים".

מדוע ההתמקדות בחברה זו?

הסיבה היא בגלל הפעילות המוצלחת של חברת בת שלה HiSilicon שעוסקת בתכנון/פיתוח של צ’יפים מסוגים שונים. אלו נכללים במוצרים שונים שלה – ציוד תקשורת, טלפונים סלולרים, מערכות תקשורת בכלי רכב ועוד.

הוכחה היכולת שלה לתכנן/לפתח צ’יפים באיכות זהה/טובה יותר מאלו של החברות האמריקאיות המובילות כמו אפל, קואלקום, אינטל ועוד. זה אפשר לחברת האם שלה להגיע למעמד מוביל בתחום של ציוד תקשורת וטלפונים סלולרים.

אז הממשל בארה"ב הכריז עליה מלחמה. נאסר לאפשר לה להשתמש במערכות הפעלה "מערביות" בטלפונים סלולרים. נאסר לייצר עבורה צי’יפים פרי תכנון שלה.

הערה: אחרי כן המלחמה הורחבה – נאסר גם למכור לחברות בסין ציוד לייצור ציפים.

התוצאה לגבי Huawei?

בתחום של טלפונים סלולרים היא הובילה בעיקר בתחום של טלפונים איכותיים – תחרות באלו של אפל וסמסונג. למשל בסין, חברת סמסונג כמעט שלא מכרה טלפונים.

אחרי שהחברה כילתה את מלאי הצ’יפים שאגרה לקראת המלחמה בה, היא נאלצה להפסיק ייצור של טלפונים "איכותיים". את הפעילות שלה בתחום של טלפונים פחות איכותיים – דגם Honor היא העבירה לחברה חדשה שהוקמה, כך שזו תוכל להמשיך לייצר טלפונים כאלו (עם צ’יפים שמיוצרים עבורה). חלק השוק שלה בסין הוא כ-15%. מי הם הבעלים של חברה חדשה זו? סינים. אלו סינים? סינים.

מהי המטרה של מטילי הסנקציות על Huawei? שלא תוכל לייצר מוצרים באיכות של חברות מובילות "במערב". כיצד? שתחוסל הפעילות של חברת הבת שלה HiSilicon ושכול החברות בסין תאלצנה לקנות צ’יפים מחברות מובילות "במערב". כלומר, כול עוד "המערב" מרשה למכור להן צ’יפים.

מה עשתה Huawei אחרי שהוטלו עליה סנקציות כאלו? ראשית חילקה בונוס בסכום של חודש משכורת לכול העובדים שלה.

אחרי כן וזה העיקר, הודיעה שתגדיל את הסכום שמוקצה "למחקר ופיתוח". זאת למרות שסך המכירות שלה קטן מ-130-140 ביליון דולרים בשנה ל-90 ביליון דולרים בשנה. (לא כולל מכירות של חברת Honor החדשה.) הרווח המדווח שלה קטן מ-10 ביליון דולרים לכארבעה ביליון דולרים בשנה.

הערה: זו חברה "פרטית" ששייכת לעובדים שלה. כלומר לסינים. היא מפרסמת דוחות כספיים.

המייסד – הבוס שלה – הודיע שחברת HiSilicon תמשיך לפעול גם אם פעילות זו אינה רווחית כעת. יחד עם זאת יושם דגש על פעילות שמביאה להכנסות כעת.

כלומר, כמו במקרה של חברות תעופה בארה"ב, הוחלט לשמר, במידת האפשר, את העובדים שחיוניים להתפתחות עתידית של החברה, עד שישתנו התנאים שמגבילים כעת את הפעילות שלה. זה כמו לומר לטייס שהטיס מטוסי נוסעים: כעת תטיס מטוסי מטען עד ששוב תוכל להטיס מטוסי נוסעים אחרי סיום המגיפה.

מדוע היא יכולה לעשות זאת?

השאלה במקומה, כיוון שחברת אופו הסינית שמייצרת טלפונים סלולרים וגם היא החזיקה צוות גדול לפיתוח צ’יפים, הודיעה לאחרונה שהיא תפסיק פעילות זו. מדוע?

ייתכן, כיוון שלא הייתה לה הצלחה ניכרת בתחום זה. ייתכן כיוון שהקף הפעילות שלה לא הצדיק זאת. ייתכן שחששה שגם עליה יוטלו סנקציות ולא תוכל לייצר צ’יפים שהיא תכננה אותם. במקרה כזה, כול הפעילות שלה הייתה מחוסלת.

לא כך הוא המצב אצל Huawei. לזו יש פעילות גדולה בתחום של ציוד תקשורת. באלו כמו גם צ’יפים עבור כלי רכב ועוד, לא נדרשים צ’יפים מהסוג "המתקדם" שנאסר לייצר עבורה. למוצרים שלה בתחומים אלו יש שוק גדול מאד בסין וגם במדינות "ידידותיות".

לכן, סביר שיש לה יכולת פיננסית לקיים פעילות שכעת אינה רווחית – בתחום של תכנון צ’יפים. היא גם פיתחה בעצמה מערכות הפעלה וכלי תכנות – לתכנון צ’יפים ולניהול עסקי.

בנוסף לכך, גם הבנק המרכזי של ארה"ב למעשה מאפשר את היכולת לשמר את המסגרת הארגונית/עסקית של פעילות שכעת אינה רווחית.

לא התבלבלנו. הבנק המרכזי של ארה"ב?

הוא עושה זאת באמצעות "מתווך" שנקרא "ממשלת סין".

לסין יש עודף מסחרי של 300-400 ביליוני דולרים בסחר שלה עם ארה"ב. הוא משמש למימון ייבוא של מוצרי אנרגיה, מתכות תעשייתיות, מזון ועוד.

גם למימון תמיכה בסקטורים שחיונים לפעילות כלכלית/בטחונית בסין. למשל "עצמאות בתכנון/ייצור של צ’יפים".

כלומר, מענקים של הממשלה בסין לחברות, שפעילות שלהן אמורה להביא להשגת מטרות אלו. זה יכול לכלול המשך העסקת "טייסים" שכעת מטיסים מטוסי מטען ולא מטוסי נוסעים.

אין אבסורד כלכלי גדול יותר מאשר להטיל סנקציות על מדינה, שלמטיל הסנקציות יש גרעון מסחרי עצום בסחר שלו עם "היעד לסנקציות".

במקום להשקיע כספי עודף מסחרי של סין באג"ח של ממשלת ארה"ב, משקיעים אותם בשימור של "יכולות מקצועיות" עד למועד שבו אפשר יהיה לנצל מלוא יכולות אלו.

חשבתם על זה כשהטלתם סנקציות?!

הערה: זה שונה מאד ממה שקרה ברוסיה אחרי "ההפרטה" של נכסי המדינה שהועברו למקרובים לשלטון החדש שהפכו לאוליגרכים. ברוסיה שבה ירדו הכנסות הממשלה מפעילות כלכלית, חוסלו היכולות המקומיות בתחומים רבים. העודף המסחרי שלה, הועבר "למערב". היא נפתחה "לפלישה" של חברות "מערביות". כעת התחיל תהליך הפוך.

אז ממשיכים לחכות שתצא תרנגולת מהסיר של סין. סביר כי כמו שכבר אמר נפוליאון: כאשר יצא נשר מהסיר של סין אז העולם (“המערב") ירעד.

כאמור בין השאר תודות לפעילות של הבנק המרכזי של ארה"ב, שדולרים "מודפסים" שלו מאפשרים את המשך הצריכה בארה"ב – היבוא מסין ושימור היכולות המקצועיות בסין.

לא נתפלא אם זה יתברר לקראת/במהלך שנת 2024. עד אז יבשילו (לא בתוך סיר הסנקציות) מהלכים שנעשו/נעשים בסין "בתמרוץ" של הסנקציות. ייתכן שסימן לכך היא דווקא "דממה" שקיימת מצד חברות שפעילות בתחומים הרבים, שקשורים בכול שרשרת הייצור של צ’יפים, באשר "להתקדמות" בתחומי פעילות שלהן. הכוונה בעיקר לייצור שלא באמצעות "פריטים זרים". אבל זו סתם "השערה פרועה" שלנו.

את זה יודעים כנראה מנהלי חברות קוולקום, נבידיה ואינטל בארה"ב, שמבקשים/דורשים מהממשל בארה"ב לאפשר להם להמשיך למכור צ’יפים בסין.

הנמקה "הגיונית" לכך: זה ימנע התפתחות תחרות מקומית בסין והם ימשיכו להיות תלויים בנו (בארה"ב).

אז מחכים לתרנגולת. או שיצא נשר.

כאשר יצא נשר מהסיר, תהיה לכך השפעה גדולה מאד מבחינה כלכלית/עסקית ומבחינה פוליטית.

מבחינה פוליטית, זה יקטין/יחסל את התלות של פעילות כלכלית בסין בהחלטות של פוליטיקאים בארה"ב בתחום של תכנון/יצור צ’יפים. זה ישפיע גם על החשיפה של סין לסנקציות בעימותים עם "המערב".

מבחינה כלכלית/עסקית, מנהיגי סין יוכלו לאלץ את מנהיגי ארה"ב לבחור בין הפסקת סנקציות על חברות בסין וסגירת שווקים בפני חברות מסין, לבין סגירת השוק בסין בפני חברות מארה"ב, מיפן, הולנד, דרום קוריאה. סגירת השוק בסין בפני חברות כאלו, תהיה מכה עסקית קשה מאד עבור חברות כמו אפל, קוולקום, נבידיה, אינטל בארה"ב, אסמל בהולנד וסמסונג בדרום קוריאה. כמובן גם חברות בטייוואן.

כמו כן גידול ניכר ביכולת התחרות בתחום של תכנון/ייצור צ’יפים. אם יתאפשר ייצור צ’יפים בסין, אז גם יהיה תמריץ לתכנון צ’יפים בסין. אלו יתחרו בחברות אמריקאיות בתחום זה.

בנוסף לכך תהיה תחרות בחברות שמספקות ציוד לייצור צ’יפים – בארה"ב, ביפן, בהולנד.

כמו גם בחברות, בייחוד ביפן, שמספקות חומרים שנדרשים בתהליך ייצור של צ’יפים.

כול זאת, אם במקום תרנגולת יצא נשר מהסיר.

זו לא תהיה "הפתעה". מה שעלול/עשוי "להפתיע", הוא המועד שבו זה יקרה. הרבה יותר מוקדם ממה שמצפים "מומחים" ובוודאי פוליטיקאים בארה"ב. אלו כעת יוזמים הצעות חוק, אלו סנקציות תוטלנה על סין אם זו תעז "לכבוש" את טייוואן. אם סין תוכל לייצר בעצמה צ’יפים, ספק אם יש בכלל אפשרות להטיל עליה סנקציות משמעותיות, בלי שזה יגרום להתמוטטות המערכת הפיננסית של "המערב". זאת אם יופסק הסחר של "המערב" עם סין. אבל להגיש הצעות חוק בקונגרס, “זה לא עולה כסף".








עדכון אוגוסט 2023.

ארגון שמייצג בארה"ב חברות שעוסקות בתכנון/יצור ציפים וציוד ליצור צ'יפים, "גילה את סין". אומר שחברת Huawei בונה בסין מפעלים ליצור צ'יפים. (עד כה עסקה רק בתכנון צ'יפים). איזו "תגלית"? ייתכן "שהצפה" פומבית של "תגלית" זו מורה, שככול הנראה זו כבר עובדה מוגמרת, או שנמצאים קרובים מאד לכך שבסין יתאפשר יצור סוגי צ'יפים שלא יוצרו עד כה. לא בכמויות מסחריות.

כאמור במקומות אחרים בחוברת, מצב כזה עלול להוות תנאי הכרחי להחלטה של השלטון בסין, לפעול צבאית נגד טייוואן. ייתכן לקראת סוף שנת 2023.