עורך: ד"ר שמואל גולדמן
הודעה:
מי שרוצה לקבל את חוברת למשקיע ועדיין לא שלח לנו דוא"ל, מתבקש לשלוח לנו דוא"ל לכתובת:
lamfund@gmail.com ולכתוב בשורת הנושא "מבקש/ת לקבל את חוברת למשקיע".
החוברת נשלחת לכתובת הדוא"ל ממנה נשלחת הבקשה אלינו.
מי שמבקש להפסיק לקבל את החוברת בדוא"ל מתבקש לשלוח לנו דוא"ל לכתובת: lamfund@gmail.com ולכתוב בשורת הנושא "מבקש/ת להפסיק לקבל את חוברת למשקיע".
הערה: החוברת הקודמת נשלחה ביום 7 בינואר 2024.
הערה: כדי לשפר את הראות של גרפים מוצע בתוכנת פידיאף להגדיל את התצוגה ל-200%
תוכן החוברת:
החלפת השלטון בישראל – “תרחיש פקיסטן".
תוצאות בחירות בטייוואן – אין הפתעה.
ישראל – אספקת חשמל "בסיוע כוחות הביטחון".
“התוכנית הרוסית" לכיבוש המדינות הבלטיות.
מדדי מניות – שערי ריבית – זהב.
החלפת השלטון בישראל – “תרחיש פקיסטן".
מר אימרם חאן כיהן כראש ממשלת פקיסטן קרוב לארבע שנים, החל משנת 2018. המפלגה שהוא עמד/עומד בראשה, בבחירות בשנת 2018 קיבלה כ-43% מהמושבים בפרלמנט, והקימה קואליציה עם מפלגות קטנות.
מר חאן, שחקן קריקט בעברו, לא היה חביב על הממסד הצבאי בפקיסטן "שקשור בטבורו" לשלטונות בארה"ב. כמו כן הוא סרב לנקוט עמדה עוינת לרוסיה.
באביב 2022 שוכנעו מעטים מחברי הפרלמנט בקואליציה לחבור לכמה מפלגות באופוזיציה והגישו הצעת אי אמון בממשלה. זו לא הובאה להצבעה בפרלמנט ואחרי כן הוחלט על פיזור הפרלמנט ועריכת בחירות. אולם בית המשפט העליון במדינה פסק שהחלטות אלו שלא לערוך הצבעת אימון/אי אימון נוגדות את החוקה וחייב את הפרלמנט לערוך הצבעה.
כאשר זו נערכה, הובע אי אמון בממשלה ברוב של 174 מתום 342 חברי פרלמנט. כלומר, הממשלה נפלה "על חודו של קול". מונה ראש ממשלה חדש ממפלגת האופוזיציה, מר שריף.
מר חאן טען שבידו הוכחה, שממשלת ארה"ב, היא זו שארגנה את הפלת ממשלתו.
אחרי כן, מר חאן נעצר, דבר שגרר הפגנות המוניות. כשנה אחרי כן נגזרו עליו 3 שנות מאסר בעוון "זוטות". בית משפט השהה את ביצוע גזר הדין, אולם מר חאן נשאר במעצר באשמה של…
כיוון שאמורות להערך בחירות בפקיסטן, השלטון לא רק מנסה למנוע ממר חאן להתמודד בבחירות, אלא גם למנוע מהמפלגה שלו להתמודד בבחירות. זאת על ידי פסילה סיטונית של מועמדים מטעם מפלגתו.
המשך יבוא. בינתיים איראן מפציצה מטרות בשטחה של פקיסטן וזו מפציצה מטרות בשטחה של איראן.
האם "תרחיש פקיסטן" יקרה בקרוב בישראל?
כדי שיקרה כך, צריכים מעטים מחברי הליכוד "לערוק" ולהצטרף להצבעת אי אמון "קונסטרוקטיבית" בממשלה. לחילופין ו/או בנוסף לכך, צריכה מפלגה מסוימת שתורתה אומנותה וכבר נהגה כך בעבר, “לפרוש מהממשלה" ולחבור לאופוזיציה.
האם זה מספיק? לאו דווקא.
ראשית, נדרשת "אחדות מטרה" של כול מפלגות האופוזיציה. מספיק שעשרה חברי כנסת שמשתייכים לשתי מפלגות "לאומיות", שכעת נכללות באופוזיציה– לא יסכימו לכהן בממשלה אחרת, ומהלך כזה לא יצלח.
האם הוא לא יצלח בגלל חילוקי דעות לגבי זהות ראש הממשלה? ראינו כבר בעבר הקרוב שזה לא מנע הקמת ממשלה "אחרת". אפילו עם ראש ממשלה שעמד בראש מפלגה קקיונית. זאת כדי להשיג את "המטרה".
אולם השאלה העיקרית היא, האם ציבור שמיוצג כעת על ידי לפחות 50-60 אחוזים מחברי כנסת שמכהנים בקואליציה ובאופוזיציה,, יהיה מוכן להשלים עם "תרחיש פקיסטן" בישראל, בלי "למחות" בצורה, שתשבש את מהלך החיים התקין במדינה? בייחוד לאור המצב הבטחוני במדינה.
הבעיה היא, שאי אפשר לפתוח חבילת פופקורן ולצפות "בארוע". כיוון שכול תושבי המדינה יטלו חלק "בארוע", שכנראה פוליטיקאים כבר "מתכננים" אותו.
והבמאי של "ארוע" כזה? תשאלו את מר חאן בפקיסטן.
לפחות "נתנחם" במהלומות שמחליפות ביניהן איראן ופקיסטאן.
תוצאות בחירות בטייוואן – אין הפתעה.
בחודש ינואר 2024 נערכו בטייוואן בחירות לנשיאות ולבית הנבחרים. לנשיא נבחר סגן הנשיא הנוכחי ממפלגת השלטון DPP – שמצהירה על עצמאות של טייוואן מסין – עם
כ-40% מקולות הבוחרים. זאת לעומת כ-60% בבחירות שנערכו בשנת 2020.
מפלגת האופוזיציה העיקרית KMT קבלה 33% מהקולות בבחירות לנשיאות ומפלגה חדשה יחסית TPP קבלה כ-26% מהקולות בבחירות לנשיאות. למעשה חלקה בקולות גדל על חשבון המפלגה השלטת וגם על חשבון מפלגת האופוזיציה – שדוגלת "בהסכם" עם סין.
זה דוגמא "להפרד ומשול".
אולם לאור תוצאות הבחירות לבית הנבחרים, יהיה קשה לנשיא החדש למשול בטייוואן.
בבחירות אלו מפלגת האופוזיציה KMT קבלה 52 מושבים מתוך 113 מושבים בבית הנבחרים לעומת 38 מושבים בבחירות בשנת 2020, ומפלגת השלטון DPP קבלה 51 מושבים לעומת 62 בבחירות בשנת 2020.
יש לציין כי בבחירות בשנת 2016 כאשר מפלגת DPP “עלתה לשלטון", היא קבלה 68 מושבים לעומת 35 מושבים שקבלה מפלגת האופוזיציה הנוכחית KMT.
המפלגה החדשה יחסית TPP קבלה 8 מושבים בבחירות לבית הנבחרים בשנת 2024 לעומת אפס מושבים בשנת 2016 ו-5 בשנת 2020.
מה אפשר לראות "בחשבונאות" שמובאת למעלה?
שהמפלגה שמצהירה על עצמאות לטייוואן, נחלשה מאד משנת 2016. אולם הבוחרים שנטשו אותה לא "נעו" כולם למפלגת האופזיזציה אלא למפלגה חדשה – מעין "מפלגת מרכז".
אולם "מגמה" זו מחזקת את אלו בסין שטוענים שיש צורך להאזר בסבלנות בעניין "איחודה של טייוואן עם סין". כמובן רק כול עוד לא יהיה "ברור" שטייוואן היא "מדינה עצמאית".
אולם השלטון בארה"ב אינו מסייע בענין זה. מיד אחרי הבחירות בטייואן הגיעה לשם משלחת של "לשעברים" בממשל בארה"ב כדי להצהיר על תמיכה בנשיא החדש.
כמו כן הממשל בארה"ב אינו ממלא את חלקו בעסקה – שלדעתנו – נעשתה בפגישה בין נשיאי ארה"ב וסין: לא יכבשו את טייואן לפני הבחירות בארה"ב בנובמבר 2024 ולא יטילו סנקציות "משניות" על סין.
שרת המסחר של ארה"ב הודיעה שהם בוחנים לאסור לייבא לארה"ב צ’יפים "מאיכות נמוכה" שמיוצרים בסין. אם זה יכלול גם מוצרים שמכילים צ’יפים כאלו, זה עלול לפגוע ביצוא של מוצרים מסין לארה"ב.
כמו כן דווח שבנקים בסין בבעלות הממשלה נמנעים/מהססים להשתתף בעסקות יבוא/יצוא בין סין ורוסיה. דוברו של נשיא רוסיה אמר בענין זה, כי זה ענין ליבואנים/יצואנים ולא לממשלות. ברור שזו "העמדת פנים".
כתבנו כבר, שהמבחן לשלטון בסין יהיה אם וכאשר השלטון ברוסיה יחליט לסיים את הלחימה באוקראינה על ידי כיבוש רוב/כול שטחה של אוקראינה וסיום השלטון הנוכחי באוקראינה. אז יש סכוי גדול שידרשו להטיל "סנקציות משניות" על כול מי שסוחר עם רוסיה. זה יכול לקרות כבר עד קיץ 2024.
ישראל – אספקת חשמל "בסיוע כוחות הביטחון".
כאשר דורות של רמטכ"לים פעלו כדי להפוך את צה"ל "לצבא קטן וחכם", האם איזשהו "מוכר קישואים" בשוק העז לשאול, האם זה נכון לפרק חטיבות שריון וח"יר כמו גם יחידות ארטיליריה וחטיבות שמיועדות להגן על "מרחבים" גיאוגרפים סמוך לגבולות ישראל וגם הרחק מגבולות ישראל?!
שהרי האנשים שקבלו החלטות אלו "יודעים" כיצד יראה שדה הקרב של ישראל ועם מי יצטרך צה"ל להתעמת. מה "למוכרי קישואים" לחלוק על התובנות שלהם?! מלבד אולי איזה אלוף (מיל) תמהוני, שמנפיק דוחות שממלאים את המגרות של "מקבלי החלטות".
לא רק "שמקבלי החלטות" אלו "יודעים" כיצד יראה "שדה הקרב", הם ביחד עם חבורה של אלופים (במיל וכעת שוכנים באולפנים) “יודעים" כיצד פועל/יפעל המוח של אויבי ישראל. שהרי הם כיהנו בראש "מחלקות מחקר", שביכולות שלהן מביישות את מיטב חוקרי המוח במוסדות אקדמים ובחברות תרופות בעלות מוניטין עולמי.
מסקנה? אל "למוכרי קישואים" בשוק להטיל ספק בתובנות של אנשים אלו.
כך גם לגבי אלו שקבלו/מקבלים החלטות לגבי "משק החשמל" בישראל.
מר כהן שר האנרגיה החדש/תורן פרסם הודעה בנוסח "שמשרד האנרגיה בסיוע כוחות הביטחון פועל להבטיח את אספקת החשמל בישראל".
בקישור למטה – לסרטון ביוטיוב – הצהרה של שר האנרגיה:
מקור:https://www.youtube.com/watch?v=DWu9xttXczQ
“מוכר קישואים", בניגוד "לכתבי החצר" (תועמלנים מטעם), יכול לשאול מה "לכוחות הביטחון" ואספקת חשמל בישראל? האם הם מפעילים תחנות כוח ליצור חשמל? האם הם מתכננים איזה סוג של תחנות כוח לייצור חשמל יבנו בישראל? אם לא, אז מה להם ולאספקת חשמל בישראל?!
הצהרה זו של שר האנרגיה ניתנה בביקור שערך – בלווית "כתבי חצר" – באסדת הקידוח הימי כריש – להפקת גז טבעי – מצפון לחיפה. אסדה זו ביחד עם אסדת הקידוח הימי לוויתן – מצפון לחדרה ואסדת הקידוח הימי תמר ליד אשקלון, אמורות לספק גז טבעי לתחנות כוח ליצור חשמל בישראל.
כעת יותר מ-70 אחוזים מיצור חשמל בישראל מבוסס על אספקה של גז טבעי מאסדות קידוח אלו. (הן גם מספקות כמויות קטנות יחסית לירדן ולמצרים.) כ-17 אחוזים מיצור חשמל בישראל נעשה באמצעות שימוש בפחם וכ-11% “משימוש באנרגיה "ירוקה". כמו כן עדיין מוחזקות "ברזרבה" יחידות יצור חשמל באמצעות סולר.
כול "מוכר קישואים" יודע שבטכנולוגיות שזמינות כיום, בוודאי לאיראן ולחיזבאללה, אפשר להשבית את פעילותן של אסדות גז אלו בתוך יום אחד. אסדת תמר ליד אשקלון הושבתה עם פריצת מלחמת "חרבות ברזל" מחשש שתיפגע מרקטות שישגר חמאס מרצועת עזה. רק לאחרונה חודשה פעילותה. אסדות כריש ולווייתן המשיכו/ממשיכות לפעול "בסיוע כוחות הביטחון".
כדוגמה "לסיוע" כזה דווח " ביולי 2022, לפני ההגעה להסכם (הסכם שעשתה “ממשלת לפיד” על גבול ימי עם לבנון), צה"ל יירט שלושה כטב"מים של חיזבאללה בדרך לאסדת הגז (כריש), עוד טרם החלה בהפקה. התקרית הזו חשפה את ההיערכות הישראלית לסיכול איומים כאלה, שהוכחה כמוצלחת.”
איננו ידעים אם הניסוח "שהוכחה כמוצלחת" הוא של הכתב או של "הגורם הבטחוני" שתדרך אותו. אולם כול "מוכר קישואים" יודע שאם "מקבלי החלטות" באיראן/בחיזבאללה יחליטו להשמיד את אסדות הגז בישראל, זה לא יעשה באמצעות 3 כטב"מים. אפשר ללמוד כיצד הצבא הרוסי – למעשה גם צבא אוקראינה לפי יכולתו – עושים זאת: ראשית "נחיל" של עשרות כטב"מים גורם "להתרוקנות" מלאי הטילים שמיועדים ליירוט "מטרות" באזור מסוים. אחרי כן טילים "מדויקים" משמידים את "המטרה".
מסקנה? זו אשליה שאפשר יהיה למנוע את השמדתן של 3 אסדות גז אלו, אם "מקבלי החלטות" באיראן/חיזבאללה יחליטו שמבחינת עלות/תועלת, כדאי להם לעשות זאת.
ההבטחות של אושיות ביטחון בישראל להחזיר את לבנון "לתקופת האבן", אם חיזבאללה יעז לעשות כך וכך, למעשה "מבטיחות" גם להחזיר את ישראל "לתקופת האבן". כול מגדלי המשרדים של 20-50 קומות יהפכו "לערמות אבנים" שלא ניתן להשתמש בהן, כאשר לא תהיה אספקת חשמל סדירה בישראל. (אחרי שיאזל מלאי סולר שמאפשר הפעלת גנרטורים "במגדלים" אלו). לא רק שלא יהיה חשמל "במגדלים", גם לא יהיו מים לשתיה ובשרותים כאשר תושבתנה משאבות "שמניעות" מים לגבהים. אלו יהיו "ערמות אבנים".
כך גם "מגדלי מגורים". ועוד ועוד.
אלו שהחליטו לבסס את רוב/כול יצור חשמל בישראל על אספקת גז טבעי מאסדות שניתן להשמידן בתוך יום אחד, למעשה בססו החלטות אלו על "מודל ההרתעה". כמו גם על התובנה "שאם להם יהיה טוב כלכלית, אז לא תהיה להם סיבה ‘להתשתגע’". נשמע מוכר? כלומר, לא היכולת של אויב, אלא הכוונות שלו.
נציין פה שבלי הפיכת משק החשמל בישראל לתלות למעשה מוחלטת באספקת גז מאסדות אלו, אין כדאיות כלכלית בניצול מקורות הגז ליד חופי ישראל!!! כמובן שאין לחשוד "בכשרים" לגבי "הסיבות" שהיו להם, כאשר קבלו החלטות אלו. הם טענו שהחלטות אלו "מבטיחות לישראל עצמאות אנרגטית וגם מוזילות את עלות החשמל לצרכנים בישראל". לגבי "עלות החשמל" הם צודקים. כאשר "מגדלים" יהיו ריקים בגלל חוסר באספקת חשמל, עלות החשמל לצרכנים שם תהיה אפסית. לגבי ביטחון אנרגטי, אז הם הבטיחו, כמו שהבטיחו "שהחמאס מורתע". איך אמר ראש ממשלה מנוח בישראל? “הבטחתי, אבל לא הבטחתי לקיים את ההבטחה".
ישראל בגלל החלטות של דורות רמטכ"לים, אינה תלויה רק באספקת "חימושים" מארה"ב וכדומה, אלא בגלל החלטות של… גם באספקת גז ליצור חשמל מאסדות, שהמשך פעולתן תלוי בהחלטות של "מקבלי החלטות" באיראן/חיזבאללה. אלו כידוע אומרים/דורשים שתופסק "התוקפנות" של ממשלת ישראל ברצועת עזה.
נזכיר פה את "המחויבות" של ארה"ב למנוע את התפשטות המלחמה ברצועת עזה לכלל האזור. למעשה הרתעה של השלטון באיראן. אם אלו יגיעו למסקנה שהממשל בארה"ב "מבלף" ו/או שבשיקולי עלות/תועלת שלהם – מבחינה אזורית – הם מוכנים שלבנון "תחזור לתקופת האבן", אז גם "מגדלים" בישראל יהפכו "לערמות אבנים".
מסקנה? “הכול פתוח". גם "התקפלות" של "מקבלי החלטות" בישראל בפני אינטרסנטים כלכליים שרוצים להביא לסיום "המלחמה" וגם היווצרות של "ערמות אבנים".
רמז? “קמח לרצועת עזה דרך נמל אשדוד". כאמרה סינית: מסע של אלף ק"מ (“בהתקפלות של ממשלת ישראל") מתחיל בצעד אחד קטן ואחרי כן בעוד צעד קטן וכך הלאה.
זה מזכיר את מה שאמר עיתונאי בלבנון על.. שהם…
זה מה שיש. אלו שאפשרו כדאיות כלכלית לניצול מקורות של גז טבעי ליד חופי ישראל, למעשה גם התוו את "מסלול אלף ק"מ" שבו תצעד כעת ממשלת ישראל.
או שלא. אולי לגבי חיזבאללה/לבנון/איראן יתממש "מודל ההרתעה" "ומודל הכדאיות הכלכלית" (לאויב)?! מי יודע?!
אבל מי שטוען "כוחות הביטחון יבטיחו אספקת חשמל בישראל" על ידי כך שיירטו "מטרות באוויר" – אינו מודע, או שהוא מתעלם, ממה שקורה בלחימה באוקראינה. שם אפילו צבא אוקראינה ביכולות המוגבלות שלו, מצליח מדי פעם לפגוע "במטרות איכות" בשטחה של רוסיה. וצבא רוסיה? תשאלו את מפעילי סוללות אמריקאיות וארופאיות ליירוט טילים: אלו כטענת שלטונות אוקראינה עד לאחרונה, היו משמידים 105 טילים מתוך כול מאה טילים ששוגרו על ידי צבא רוסיה בשעות הלילה. כך עד שהצבא הרוסי התחיל לשגר טילים וכטב"מים גם בשעות היום, ואז שיעור "ההצלחה" בירוט טילים ירד במפתיע ל-20-30 אחוזים בלבד. מדוע? כיוון "שהציבור" בשעות היום, ראה/רואה בעצמו את "מופע ההפצצות".
בכול מקרה, אם תשובש אספקת חשמל בישראל, זה לא יהיה בגלל משרד האנרגיה וההחלטות שלו לגבי סוג תחנות כוח לייצור חשמל בישראל. זה יהיה בגלל "שכוחות הביטחון כשלו בהגנה על אסדות גז". שהרי מה הציבור מצפה "מכוחות הביטחון"? אם הם כשלו בהגנה על סבתות "בעוטף עזה", מצפים שהם "ימנעו השמדה של אסדות גז"?! בגלל שאסדות גז הן נכס איסטרטגי וסבתות אינן נכס איסטרטגי? ואם מפקד "סטיל" יהיה עסוק בשיחה עם סבתא שלו בדיוק כאשר "מטרה אוירית" מתקרבת לאסדת גז? מסקנה: אסור למפקד סטיל לשוחח עם סבתא שלו.
“התוכנית הרוסית" לכיבוש המדינות הבלטיות.
המגזין הגרמני Bild פרסם מסמך "חסוי" של משרד ההגנה הגרמני שבו מתואר תרחיש של מתקפה רוסית על מדינות בלטיות – שחברות בארגון נאטו – בשנת 2025. זאת אחרי "שאוקראינה" “תתקפל" בפני מתקפה רוסית בשנת 2024.
יש לציין שני דברים. ראשית, בשנת 2025 אמורות להערך בגרמניה בחירות לבית הנבחרים. שר ההגנה הנוכחי בגרמניה בא ממפלגתו של מר שולץ קנצלר גרמניה, שלפי סקרים כעת צפויה "להתקפל" בבחירות הבאות בגרמניה.
שנית, דווח כאילו יש תוכנית פוליטית בגרמניה, שמר שולץ יפסיק לכהן כקנצלר – ראש ממשלת גרמניה – בשנת 2024. מי אמור להחליף אותו? שר ההגנה הנוכחי בגרמניה.
הוא כמו מר שולץ, הם תומכים נלהבים של השלטון הנוכחי באוקראינה. אם למרות זאת, אוקראינה צפויה "להתקפל", אז נדרש נושא חדש כדי להצדיק לבוחרים בגרמניה, שימשיכו להצביע עבור מפלגה שתמכה בשלטון כושל באוקראינה. מהו? להיות מוכנים להרתיע את רוסיה מלתקוף את המדינות הבלטיות. במסמך "חסוי" זה, מצוין שגרמניה תפרוס כוח של 30 אלף חיילים במדינות הבלטיות, כדי להרתיע את רוסיה. מי יפרוס? כאמור למעלה, כנראה שר ההגנה הנוכחי של גרמניה, שיהפוך לקנצלר גרמניה. עם יעוד להרתיע את רוסיה. והרי לכם "מצע לבחירות" בגרמניה.
המסמך "החסוי" הזה אינו מציין מה יקרה אחרי שגרמניה תפרוס כוח צבאי כזה במדינות בלטיות. למה להפחיד את הבוחרים? הרי לפני כשמונים שנים, חיילים רוסים "באו לביקור" בברלין – הם שוב יעשו זאת בשנת 2025?!
בכלל פוליטיקאים במדינות באירופה התחילו להפריח בלונים באוויר, על כך שצריך להתכונן למלחמה עם רוסיה בעוד 5-8 שנים. למה לא בעוד שנתיים? כי אם בעוד שנתיים, זה מצריך לעשות דברים כבר כעת. הם אינם רוצים לעשות כלום כבר כעת, כי יש לזה מחירים כלכליים וזה אינו מסייע לממשלות בשלטון. בעוד 5-8 שנים – יש זמן "להתכונן" וגם להכין "מצע לבחירות".
כמו שכתבנו כמה פעמים בעבר, מי שכבר מתכונן כעת לעימות צבאי עם מדינות נאטו באירופה היא רוסיה. היא מגדילה את צבאה – אנשים וציוד. היא מקטינה את תלותה ביבוא של מוצרים חיוניים ממדינות "במערב" – מטוסים לתעופה אזרחית, כלי רכב, תרופות, טורבינות, רכבות וגם בירה. שלא לדבר על המבורגרים.
כלומר, בהחלט סביר שבשנת 2025, לפי "התוכניות" כעת ברוסיה, תהיה לה יכולת הרבה יותר גדולה לעימות צבאי וגם כלכלי עם "המערב".
“היכולת" יכולה לשמש בעימות בפועל עם מדינות נאטו באירופה, או כדי להרתיע "חמומי מוח" “במערב" מלהתערב בלחימה באוקראינה, אם וכאשר יתברר במהלך 2024 שאוקראינה "מתקפלת" – כאמור במסמך "החסוי" של משרד ההגנה של גרמניה.
מה באשר "לכוונות" של רוסיה?
אם אכן אוקראינה "תתקפל" בשנת 2024, בהחלט ייתכן שבהמשך לכך, רוסיה תחליט "לקפל" את ארגון נאטו מגבולותיה. זה קיים במדינות הבלטיות בגבול עם רוסיה וגם בגבול עם "המובלעת" הרוסית בקלינינגרד שלחוף הים הבלטי, בין פולין וליטא.
כול "מוכר קישואים" יודע שארגון נאטו לא יוכל למנוע מרוסיה לכבוש את המדינות הבלטיות. ייתכן אחרי שיתנו להן אולטימטום לסלק כוחות צבא זרים משטחן אחרת…
ברור שזה עלול לגרור גם מלחמה בין דנמרק ורוסיה, כאשר דנמרק תידרש למנוע מעבר ספינות רוסיות מהים הבלטי לכיוון האוקיאנוס האטלנטי. שיהיה בהצלחה למלך דנמרק החדש.
המסמך "החסוי" אינו מגלה "סודות". רוסיה הצהירה שהיא רוצה להגיע להסדרי ביטחון חדשים באירופה – כולל סילוק כוחות צבא זרים – אמריקאיים וכדומה – מגבולותיה. רצוי הסכם מדיני. אם לא, אז מכינים יכולת צבאית. זה אינו "חסוי".
אופס. כמעט החמצנו. הרי זה מה שממשלת ישראל אומרת לגבי הגבול עם לבנון! ההבדל הוא, שברוסיה אי אפשר לשבש את אספקת החשמל בכול המדינה על ידי "השמדת שלוש אסדות גז". נראה אם בישראל אלו "רק דיבורים".
מדדי מניות – שערי ריבית – זהב.
מחיר זהב – 2029 (2045) דולרים לאונקיה.
מדד דאו גונס תעשייתי – 37863 (37466)
מדד נאסדק – 15310 ( 14524)
תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב 10 שנים – 4.13% ( 4.05%.)
שער ריבית יומי ארה"ב 5.25%
מחיר נפט קל ארה"ב – 73 ( 74) דולר לחבית. ברנט באירופה –79 (79) דולר.
תשואה ראלית אג"ח צמוד מדד ממשלת ארה"ב 10 שנים – 1.80% ( 1.83%.)
בסוגריים – הנתונים ביום 7 בינואר 2024.
גרפים אפשר לראות באתר חוברת למשקיע
כמו כן
ירידה כאחוז אחד במחיר זהב. עליה כאחוז אחד במדד דאו ג’ונס כ-5% במדד נאסדק (בעיקר במחירי מניות טכנולוגיה), יציבות במחירי נפט, עליה קלה בתשואת אג"ח (ירידה במחיר) ממשלת ארה"ב.
(למתענינים: המשך עליה במחיר אורניום – כעת 106 דולרים לפאונד).
היפוך של "ההיפוך בעקום התשואה".
ראוי לשים לב:
תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב:
לפדיון 3 שנים – 4.17% בשנה,
לפדיון 5 – שנים – 4.05%,
לפדיון 7 שנים – 4.10%,
לפדיון 10 שנים – 4.13%,
לפדיון 20 שנים – 4.46%.
כלומר, החל מתקופות פדיון מעל 5 שנים, עקום התשואה הפך להיות חיובי. דהיינו התשואה עולה ככול שעולה התקופה לפדיון. זה קרה בשבועיים האחרונים במקביל לעליה בתשואה לפדיון לעשר שנים, כאשר הבנק המרכזי של ארה"ב עדין לא התחיל להוריד את הריבית היומית – כעת כ-5.2%.
לפי "הצפי" הזה בשוק בארה"ב, הריבית היומית לא תחזור לרמה אפסית כמו שהייתה בתקופות ארוכות אחרי 2010-2012. ספק אם תפחת מ-3% אחוזים בשנה.
עקום תשואה חיובי אינו "מתאים" לאפשרות של מיתון "כאן ועכשיו". כבר דנו בכך בחוברות קודמות, כאשר הערכנו שניכנס לתקופה של סטגפלציה.
בתקופה כזו יש "יתרון" לחברות בעלות מעמד מונופוליסטי שיכולות לשמר רמת רווחיות ראלית – קיצוץ בהוצאות והעלאות מחירים. כך נאמר לגבי חברות "טכנולוגיה".
בחזרה למדיניות "הקלה מוניטרית".
בחוברת קודמת דנו בשאלה "כיצד הבנק המרכזי של ארה"ב יוריד את הריבית?”
כעת התחילו להופיע "תחזיות" שהוא לא רק יתחיל להוריד את הריבית – החל בחודש מרץ 2024 – אלא גם יפסיק את המדיניות של צמצום מוניטרי – דהיינו הקטנת הכמות המוחזקת של אג"ח ממשלה ואג"ח מגובות במשכנתאות. מתי? כבר באביב 2024. ואז? יחזור ויגדיל החזקות באג"ח. דהיינו "הקלה מוניטרית".
לפי הניסיון אחרי שנת 2010 -2012, כאשר הבנק המרכזי של ארה"ב מתחיל "בהקלה מוניטרית", הוא גם מודיע למשך כמה זמן יפעל כך. אז פעילים בשוקי הון יכולים "לשים טייס אוטומטי" – להחזיק במדדי מניות ובאג"ח לטווח ארוך "וללכת לישון" למשך כמה שנים רצופות, תוך כדי שהם "אוספים" בונוסים שנתיים על רווחיות "מדהימה" בהשקעות שהם מנהלים. תארנו תקופה זו "כתרחיש 2013”.
אולם הדגשנו שזה קרה אחרי ירידה גדולה מאד במחיר זהב ובמחירי סחורות מרמות שיא אחרונות שלהם.
“תנאי" זה לא התממש עד כה!
אם לא יקרה כך, אז סביר שתקופות של עליות מרשימות במדדי מניות, תהיינה לזמן קצר – חודשים ספורים – ואחרי כן ירידות "גדולות ומהירות".
איתות אזהרה שכך עומד לקרות, יהיה מהפסקת עלייה במחירי אג"ח – ירידה בתשואות בה הן נסחרות. ייתכן כפי שכבר קורה כעת. כמו גם "בסרוב" מחיר זהב לרדת מתחום רמת שיא שלו, סביב 2000 דולרים לאונקיה.
נציין כי עד כה מדד דאו ג’ונס תעשייה עלה כ-3% מרמת השיא שלו לקראת סוף שנת 2021, מדד נאסדק עדיין לא עלה מעל רמה זו ומדד נאסדק 100 (מניות טכנולוגיה) עלה כ-4% מעל רמה זו. מחיר זהב נשאר יציב עד עליה של 2-3 אחוזים מעל רמה זו.
מדדי מניות בסין.
בסין מדדי מניות – בניגוד למדדי מניות "במערב" החל מתחילת שנת 2023 – ממשיכים לרדת ולרדת. זה משקף מגמה שנמשכת כבר כמה שנים, של דכוי חברות טכנולוגיה – המנהלים/בעלים שלהן – בסין על ידי השלטון המרכזי בסין. כמו כן "נטישת השקעות בסין" על ידי מנהלי השקעות בארה"ב, שחוששים ממגבלות שתוטלנה על השקעות כאלו על ידי הממשל בארה"ב. זה מאפשר להפנות השקעות למניות "טכנולוגיה" בארה"ב. גם כאשר סביר, שזו רק שאלה של זמן, עד שתוגבל יכולתן לפעול בסין! מדינה שבה יש שוק גדול למוצרים שלהן.
מחירי קרן אג"ח "זבל" hyg.
הערה: בניגוד למדדי מניות, לא חזרה לרמת המחירים בה הייתה בסוף שנת 2021. אולם חזרה לרמה בה הייתה כאשר הבנק המרכזי של ארה"ב באביב 2022 התחיל להעלות את שער הריבית היומי. אם מחיר הקרן לא ימשיך לעלות, זה "עלול" להיות "צפי" לכך שלא יתממש "תרחיש 2013”.
שער חליפין ין יפני לדולר
הערה: פוחת כ-5% בחודש האחרון. התייחסנו אליו בעבר "כצופה עתידות" לגבי תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לפדיון 10 שנים. ואכן הין היפני חזר ופוחת כאשר תשואה זו חזרה ועלתה – כעת יותר מ-4.1% לשנה. חזר לרמה של כ-150 ינים לדולר. זו הרמה שבה הבנק המרכזי ביפן מכר עשרות ביליוני דולרים, “כדי לשמור על פעילות תקינה" בשוק המט"ח. גם כעת כבר התחילה "התערבות מילולית" שלו בנוסח "אנחנו עוקבים", דהיינו "תיזהרו, בקרוב שוב נתערב".
אולם לפי מה שקורה במדד מניות ביפן, נראה כי קיים "צפי" להמשך פיחות הין היפני ונובע מכך להמשך עליה בתשואות שבה תסחרנה אג"ח ממשלת ארה"ב לפדיון עשר שנים.
מדד מניות ביפן.
הערה: בדומה לשוק ההון בארה"ב גם ביפן מניות "טכנולוגיה" בולטות בעליות מחירים. מתאים לתרחיש של המשך פיחות הין היפני וגם של המשך עליות מחירים ביפן. בגלל המשך מדיניות "הדפסת ינים יפנים" על ידי הבנק המרכזי של יפן. ייתכן שבדומה לעליות במדדי מניות ביפן, גם שער החליפין של הין היפני לפתע יעלה (יפוחת) הרבה ומהר, כאשר יתברר שהבנק המרכזי של יפן "מבלף" באשר "להתערבויות" למניעת פיחות גדול נוסף של הין היפני.
חודש מרץ 2024.
הקונגרס בארה"ב – סנט ובית נבחרים – שוב האריכו את המועד של "תקציב ביניים" – דהיינו המשך ביצוע תקציב שנה קודמת – עד לתחילת חודש מרץ 2024. הגלגול הזה של "תקציב ביניים" נגרם בגלל חוסר יכולתו של הממשל בארה"ב להעביר בבית הנבחרים – בו יש רוב זעום למפלגה הרפובליקאית – תקציב "כפי שהוא רוצה בו". זה כולל למעשה גם סיוע בסך 61 בליון דולרים לאוקראינה. אז הם "מגלגלים".
מדוע כעת עד חודש מרץ 2024?
סמוך לתחילת חודש מרץ 2024 סביר שיתברר, האם הנשיא (לשעבר) טרמפ עומד להיות המועמד של המפלגה הרפובליקאית בבחירות בחודש נובמבר 2024. זאת אחרי מה שידוע בבחירות המקדימות בארה"ב כ-Super Tuesday. ייתכן שעד אז גם יתברר, האם בית המשפט העליון יפסול החלטה במדינת קולורדו שלא לאפשר לנשיא טרמפ להתמודד בבחירות מקדימות. ייתכן שעד אז גם יתברר, האם עוד לפני הבחירות בחודש נובמבר 2024, הנשיא טרמפ יופלל בתביעות שהוגשו נגדו, למשל במדינת ג’ורג’יה.
“תבוסה" לנשיא טרמפ בבחירות מקדימות, ייתכן שתחזק את המתנגדים לו במפלגה הרפובליקאית ותאפשר העברת תקציב כרצון הממשל של הנשיא ביידן. גם בבית הנבחרים. אחרת, חברי בית הנבחרים מהמפלגה הרופבליקאית וגם סנטורים שעומדים לבחירה בנובמבר 2024, יצטרכו "להיכנס מתחת לאלונקה", אם לא יעשו כך, הם עלולים להכין "קורות חיים" אחרי הבחירות בנובמבר 2024. ייתכן אפילו לפני כן, אם יובסו בבחירות מקדימות במפלגה הרפובליקאית. מה שמסביר מדוע אינם מזדרזים "לנקוט עמדה" לפני חודש מרץ 2024.
ייתכן שלו"ז זה גם משליך על הנסיונות של ה"ה הנשיא ביידן ושר החוץ בלינקן, להביא לסיום המלחמה בעזה בפרט ובאזור בכלל. “חלון ההזדמנויות" שלהם בענין זה, עלול להיסגר, לפחות זמנית, בחודש מרץ 2024. כי בבחירות כמו בבחירות. כאשר צד א’ אומר "משהו", אז צד ב’ אומר ההפך מזה. כיוון שלרוב הבחירות מוכרעות על ידי אחוזים בודדים, אז שום צד אינו רוצה לאבד אותם, בגלל נושא "שירגיז" אותם אחוזים בודדים.
בחודש מרץ 2024 יתברר האם הנשיא פוטין נבחר לתקופת כהונה נוספת. (בבחירות שכמובן תהיינה "מזויפות" כפי שיטענו "במערב"). לעומת זאת בבחירות באוקראינה לא יהיו "זיופים". זאת בגלל שהנשיא זלנסקי פשוט אינו מאפשר לערוך בחירות בגלל "המצב הצבאי". זה מענין. כי בישראל זה אינו מפריע לאלו שדורשים לערוך בחירות עכשיו. דמוקרטיה זה ענין של גאוגרפיה. או כיצד פוליטיקאים מגדירים מהי דמוקרטיה.
בתקווה לימים טובים – למשפחות הנרצחים/חללים, לחטופים/שבויים, לחיילים, לתושבים, לפצועים שמחלימים, למפונים מבתיהם, למפוטרים.
מנהיגים כושלים יחלפו/יודחו. לעומת זאת זה מה שתמיד ישאר.
תנאי שימוש וגלוי נאות
- פרסום זה שייך לד"ר שמואל גולדמן ת.ד. 39312 ת"א 61392 טל. 03-6424743. המאמרים נכתבו על ידי ד"ר שמואל גולדמן והם משקפים את דעת הכותב בלבד, בזמן כתיבתם.
- אין לראות במאמרים אלו משום הצעה לפעולת השקעה כלשהי או כמתן חוות דעת על הכדאיות של השקעה כלשהי ואין הם מהווים תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
- הדעות המובאות בפרסום זה, ניתנות לשנוי בכל עת ללא מתן הודעה כלשהי.
- פעולות השקעה שנעשות על ידי ד"ר גולדמן, יכולות להיות בניגוד למשתמע מפרסום זה.
- המידע שמופיע בפרסום זה, שאוב ממקורות שנחשבים כמהימנים, אולם אין הכותב אחראי על נכונות המידע או שלמותו.
- כל שימוש שנעשה בפרסום זה, נעשה שלא על דעת הכותב והוא נעשה באחריות המשתמש בלבד.
- לפי העניין בסופו של כל מאמר ניתן גלוי לעניין האישי שיש או אין לכותב בזמן כתיבתו, במישרין או בעקיפין, בניירות ערך ובנכסים פיננסיים שמוזכרים בו. נתונים אלו יכולים להשתנות לאחר מועד הכתיבה.
- אין להעתיק בכל צורה שהיא ואין לפרסם או להפיץ בכל צורה שהיא, כל מאמר או חלק ממאמר, שמופיע בפרסום זה, בלי לקבל מראש ובכתב את הסכמתו של ד"ר שמואל גולדמן.