חוברת למשקיע 3-3-2024

עורך: ד"ר שמואל גולדמן

הודעה:

מי שרוצה לקבל את חוברת למשקיע ועדיין לא שלח לנו דוא"ל, מתבקש לשלוח לנו דוא"ל לכתובת:

lamfund@gmail.com ולכתוב בשורת הנושא "מבקש/ת לקבל את חוברת למשקיע".

החוברת נשלחת לכתובת הדוא"ל ממנה נשלחת הבקשה אלינו.

מי שמבקש להפסיק לקבל את החוברת בדוא"ל מתבקש לשלוח לנו דוא"ל לכתובת: lamfund@gmail.com ולכתוב בשורת הנושא "מבקש/ת להפסיק לקבל את חוברת למשקיע".

הערה: החוברת הקודמת נשלחה ביום 18 בפברואר 2024.

הערה: כדי לשפר את הראות של גרפים מוצע בתוכנת פידיאף להגדיל את התצוגה ל-200%








תוכן החוברת:

הלחימה באוקראינה – המעבר "מהריון" "ללידה".

מלחמה בטייוואן.

השקעות "דולריות" בריבית לטווח קצר או לטווח בינוני/ארוך, מה היה עדיף?

מדדי מניות – שערי ריבית – זהב.







אם נסמן על ציר זמן את התקופה שבה נמשך הריון של בעל חיים – ברחם או בביצה – ואת התקופה שבה נמשך תהליך הלידה, נראה שתהליך הלידה הוא ארוע "מידי" שקורה בתקופת זמן קצרה מאד, ביחס למשך הזמן שבו נמשך הריון.

אפילו בתהליך טבעי שמשקף את יכולתו של בורא עולם, נדרש זמן רב – לפי סוג היצור הנולד – בתהליך של הריון, כדי שתקרה לידה. כלומר, נדרשת תקופה ארוכה שבה נוצרת האפשרות ללידה – דהיינו להופעת "יצור חדש" בעולם.

כך גם בתהליכים חברתיים/עסקיים/צבאיים.

אולם אחרי שמסתיימת תקופת ההכנה – “ההריון" – תהליך "הלידה" הינו קצר ביחס לתקופת "ההריון".

נציין פה כי בתהליכים חברתיים/עסקיים/צבאיים, כאשר מנסים לקצר את תקופת "ההריון", מתברר שלא ניתן להגיע "ללידה" – דהיינו ליצירת מצב חדש.

בעניין שאנו עוסקים בו, דוגמה מוחשית לכך, היה הניסיון של השלטון ברוסיה בחודשים פברואר – אפריל 2022, עם תחילת הלחימה של צבא רוסי באוקראינה, להגיע להכרעה מהירה של הלחימה וליצירת "מצב פוליטי" חדש באוקראינה. זאת על ידי תנועה מהירה של יחידות צבא רוסי לאזור עיר הבירה קייב של אוקראינה.

הערה: יש הטוענים שתנועת צבא רוסי לאזור העיר קייב, לא נועדה כדי לכבוש אותה, אלא כדי לרתק לשם יחידות של צבא אוקראינה וכך לאפשר לצבא רוסי לכבוש שטחים גדולים במחוזות זפוריז’ה וחירסון במזרח אוקראינה. כך גם הייתה המטרה של תנועת צבא רוסי לאזורים בצפון אוקראינה. אלו אזורים (כמו גם העיר חירסון במזרח אוקראינה), שמהם נסוג צבא רוסי בסתיו 2022.

אולם טעון שכזה אינו שולל למעשה את העובדה, שככול הנראה השלטון ברוסיה ניסה/קיווה לקצר את תקופת "ההריון" שנדרשת כדי להביא "ללידה" של מצב חדש באוקראינה. עובדה היא, שרק בקיץ 2022 הוחלט לגייס מילואים של 300 אלפי חיילים לצבא הרוסי. כמו כן בתחילת שנת 2023 הוחלט לגייס על בסיס התנדבותי – תמורת שכר – עוד כארבע מאות אלפי חיילים. כמו כן בסתיו 2022 הוחלט על מעבר מכיבוש שטחים חדשים "למגננה" במדיניות של "שחיקת היכולות הצבאיות של אוקראינה". במסגרת מדיניות "מגננה" זו גם הוחלט לפנות את תושבי העיר חירסון במזרח אוקראינה – יותר ממאה אלף אנשים!

השלטון ברוסיה התעשת והבין שלא ניתן לקצר את תקופת "ההריון", אם ברצונם להגיע "ללידה" של מצב חדש באוקראינה!

מה שקורה מזה כחודשיים הוא, שבשיטת הלחימה של צבא רוסי באוקראינה, מתגלים סימנים ראשונים למעבר לתהליך "לידה". זאת אחרי תקופה ארוכה של "הריון". כמו הופעה של צירים ראשונים אחרי תקופה ארוכה של הריון.

הבטוי לכך הוא במעבר של צבא רוסי "ממגננה" לכיבוש שטחים חדשים ו/או לכיבוש מחדש של שטחים, שמהם נסוג צבא רוסי במחצית השנייה של 2022 ובמחצית הראשונה של 2023.

זה קורה במספר אזורים לאורך חזית של כאלף ק"מ. כתוצאה מכך צבא אוקראינה נאלץ "לפזר" רזרבות של יחידות צבאיות במספר רב של מקומות וכך לדלל את הרזרבה של יחידות צבאיות "בעורף".

למה זה חשוב?

כי מספיק שצבא רוסי יתקדם בכמה מקומות למרחק של 30-50 ק"מ מקווי החזית הנוכחיים, כדי שלמעשה לא תהיה לצבא אקראינה יכולת לבלום התקדמות שלו לנהר הדנייפר לאורך כאלף ק"מ – כולל לאזור עיר הבירה קייב כמו גם העיר חרקוב בצפון ואודסה במזרח.

כך בתהליך "לידה" ליצור "מצב חדש" בשטחה של אוקראינה. זה יכול לקרות מהר מאד!

ייתכן כבר בתוך 4-6 החודשים הבאים. עד חודש ספטמבר 2024.

“הפתעה"? בכלל לא. שהרי מנהיג צ’צניה, מר קדירוב, כבר צפה זאת לפני חודשים רבים. למעשה "הודיע" שכך עומד לקרות. אבל מי הוא, חובב סוסי מרוץ מאזור מוסלמי ברוסיה, לעומת גנרלים שמרבים להופיע ברשתות טלביזיה "במערב"?!

סימנים בשטח אוקראינה? “לפתע" תיכבשנה אוגלדר – צ’בי יאר ואחרי כן קרמטורסק וסברסק. זה יפער פתח בחזית שיאפשר לצבא רוסי לנוע למרכז אוקראינה ומשם לאיים בכיתור של יחידות צבא אוקראינה בצפון (חרקיב) וגם בדרום (אודסה).

יש שלב שבו צבא מפסיק לתפקד ומתחיל במנוסה/נסיגה. כך קרה לצבא מצרי בסיני בקיץ 1967. כך קרה לצבאות בריטניה וצרפת במאי – יוני 1940 אחרי שצבא גרמני פלש לשטחה של צרפת. כך קרה לצבא רוסי בשנת 1917 במלחמת העולם הראשונה. חיילים רוסיים נטשו את החזית "וחזרו הביתה".

תופעה כזו קורית במהירות, כאשר חיילים מבינים שהשלטון עומד להתחלף/לנוס מהמדינה. אז המערכת הצבאית מפסיקה לתפקד.

נזכיר: המטרה הפוליטית של השלטון ברוסיה היא, להביא למעשה לשנוי השלטון הנוכחי באוקראינה. כאשר חיילים באוקראינה יגיעו להכרה שכך עומד לקרות "בקרוב”, המערכת הצבאית תפסיק לתפקד.

“לפתע" במהירות יתברר שקורית "לידה" – מצב צבאי/פוליטי חדש באוקראינה.

מתי? כאמור למעלה – לפי דברי מר קדירוב – כבר בששת החדשים הבאים!

סימן לכך שזה עומד לקרות בקרוב הוא החרפת הסנקציות שמוטלות על רוסיה כולל סנקציות משניות.

גורם שיאיץ הטלת סנקציות משניות על רוסיה הוא חידוש לחימה קרקעית בשטחה של אוקראינה.

לחימה קרקעית בשטחה של אוקראינה.

לא. לא התבלבלנו. אחרי שצבא רוסי נסוג מאזור העיר קייב ומשטחים בצפון אוקראינה – כמו לימן, סומי, קופינאסק – למעשה מזה יותר משנה הלחימה הקרקעית של צבא רוסי, מתרכזת בתוך שטחה של רוסיה. כלומר, באזורים שרוסיה כללה בשטחה, אחרי שסיפחה אותם בשנת 2022.

בלחימה זו, צבא רוסי מפציץ ומפגיז ישובים שלמעשה כלולים בשטחה של רוסיה (מבחינת השלטון ברוסיה). אלו הופכים לתילי חורבות, כאשר רוב האוכלוסיה נטשה אותם ומתי מעט מסתתרים במרתפים בבניניים שנחרבו.

מזה זמן עיקר הלחימה היא במחוז דונסק, שחלק גדול ממנו עדין מוחזק בידי צבא אוקראינה.

החורבן בישובים אלו, אינו "מעניין" את תושבי מערב – מרכז אוקראינה, שמקרבם מגויסים מרבית החיילים בצבא אוקראינה. גם לא את תושבי "מערב אירופה".

כאשר צבא רוסי יסיים לשחרר (מבחינת רוסיה) את מחוז דונסק וינוע לתוך שטחים שכעת נחשבים (גם בידי השלטון ברוסיה) לחלק מאוקראינה, כיצד הוא יכבוש ישובים באזורים אלו?

על ידי הפצצות והפגזות. כמו שעשה במה שנחשב (מבחינתו) לחלק משטחה של רוסיה.

זה יגרום למנוסה של מיליונים מאזורים אלו. אז תושבי מדינות השוק המשותף יראו את החורבן שייגרם באזורים אלו. לא במרחק אלפי ק"מ – בוויטנאם ובאפגניסטן – אלא במרחק של כמה מאות ק"מ מערים בגרמניה – ברומניה. "כך יעשה למי שפוגע ברוסיה". (אפשר לפי הצורך, להחליף את המילה "ברוסיה" ל"בארה"ב", ל"בישראל").

מה יוכלו אז לעשות מנהיגי "המערב"? להגדיל את השימוש בסנקציות משניות.

סנקציות משניות – בשיטת הסלמי.

יש הבדל – עד כה – בשיטה שבה מדינות "המערב" – ארה"ב, בריטניה, שוק משותף, קנדה, יפן ודרום קוריאה – מטילות על רוסיה סנקציות "ראשוניות" וסנקציות "משניות".

סנקציות "ראשוניות" על רוסיה מוטלות על ידי שלטון במדינה "במערב" – בצורה גורפת. למה הכוונה?

מכינים רשימה של מוצרים/שרותים שאסור למכור לרוסיה. כמו כן רשימה של אישים, חברות, ארגונים ברוסיה, שמטילים עליהם איסורים שונים.

בשיטת סנקציות זו, אין איסור על חברה מסוימת "במערב" לסחור עם רוסיה. האיסור הוא גורף – דהיינו חל על "כול" מי שנחשב תושב שלהן.

לעומת זאת, סנקציות "משניות" מוטלות על חברות מסוימות במדינות "אחרות", בגלל שהן סוחרות עם רוסיה. כלומר, נאסר על תושב ‘במערב’ להיות בקשרי מסחר איתן. (כמו לגבי קשרי מסחר עם חברות ברוסיה). זה כולל גם פעילות פיננסית/בנקאית.

המטרה היא לפגוע בסחר של רוסיה גם עם מדינות "אחרות".

מדוע "המערב" אינו מטיל איסור גורף – דהיינו על כול מי שסוחר עם רוסיה? אז לא יצטרכו להכין "רשימות" של חברות?

זו שיטת סלמי. כיוון שמנהיגי "המערב" חוששים מתגובה של שלטונות, בייחוד במדינות כמו סין, הודו, טורקיה ועוד.

כאשר מטילים סנקציות על קבוצה קטנה של חברות, ההנחה/תקווה היא, שהשלטונות במדינות אלו, “יכילו" זאת כדי להימנע "ממלחמת סחר". הכוונה/תקווה היא להרתיע חברות אחרות, שלא תקיימנה קשרי מסחר עם רוסיה. גם לא פעילות פיננסית.

לאחרונה, “המערב" הגדיל את רשימת החברות במדינות "אחרות", עליהן הוא מטיל סנקציות "משניות". זאת בשיטת הסלמי. עוד קבוצה ועוד קבוצה. בתקווה שהשלטונות במדינות אלו "יכילו" את הטלת הסנקציות.

אולם שיטה זו תגרום "לפיצוץ".

רוסיה מוכרת למדינות אלו בעיקר מוצרי אנרגיה, דשנים ומזון. אם לא תוכל לעשות שימוש בתמורה שהיא מקבלת עבור מכירות כאלו – תמורה גם במטבע מקומי של מדינות אלו – היא לא תמשיך למכור להן – בייחוד לא מוצרי אנרגיה.

נזכיר: בעיה כזו קיימת כבר במכירת נפט להודו!

מה יקרה למחיר נפט – בנזין, אם רוסיה תפסיק למכור יותר מחמישה מיליון חביות נפט ביום?

המחיר יעלה. הרבה. בתקופת בחירות בארה"ב!

לכן, “המערב" אינו מטיל איסור על קניית נפט/גז מרוסיה (כמו שקיים לגבי השוק המשותף). הוא מנסה למנוע ממנה את השימוש בהכנסות ממכירת נפט.

כמו כן "פיצוץ" עלול להיגרם בגלל תגובת שלטונות אשר רואים בהמשך קשרים עם רוסיה, אינטרס איסטרטגי שלהן.

התוצאה עלולה להיות מלחמת סחר עולמית – שתביא להתמוטטות המערכת הפיננסית העולמית. בתקופת בחירות בארה"ב.

לכן, הם "מטפטפים" סנקציות "משניות". אולם "הטפטוף" הזה עלול להפוך "למבול" כאשר "הלידה" באוקראינה תגרום לחורבן של ישובים במערב אוקראינה ולמנוסה של מיליונים אל מחוץ לאוקראינה.

אמרה שמיוחסת לאלברט איינשטיין: לשני דברים אין גבול: ליקום ולטפשות של אנשים ואיני בטוח לגבי היקום. ייתכן שנדע כבר עד ספטמבר 2024.

סימן לכך "שפיצוץ" כזה מתקרב, אפשר לראות בדברים שאמר לאחרונה מר מדביידב, לשעבר נשיא רוסיה. בתגובה לרשימת סנקציות חדשות "מהמערב", אמר שרוסיה צריכה "להכות כלכלית את ‘המערב’". כיצד? לא פירט. להשמיד את שדות הנפט של נורבגיה? את הנמל בהמבורג? ברור שהמשך הסנקציות מתחיל "להרגיז" אותו. מה יעשו? נדע בקרוב.

עוד סימן "שפיצוץ" כזה מתקרב, אפשר לראות בהצהרות של מר מקרון נשיא צרפת על כך "שצריך להערך לשלוח יחידות צבא של ארגון נאטו לאוקראינה”. כלומר, אחרי שצבא צרפתי יתפנה מעימותים עם מפגינים בערי צרפת – לאחרונה בעיקר חקלאים.

אולי בכ"ז יהיה "הסכם" באוקראינה?

יש הטוענים/מקווים שאחרי שרוסיה תשחרר את כול השטחים שהיא מחשיבה כשטח רוסי, היא תסכים להפסיק את הלחימה באוקראינה, כחלק מהסכם עם "המערב" – עם ארה"ב.

למה לא?

הרי מר פוטין חוזר ומזכיר טעויות שעשה ביחסים שלו עם "המערב". הוא עדין צעיר יחסית ויכול לצבור עוד טעויות כאלו ואחרי כן להתחרט עליהן.

אז טוענים/מקווים.

הערה: בחירות לנשיאות ברוסיה אמורות להתקיים בימים 15-17 במרץ 2024. ישתתפו גם תושבי 4 מחוזות במזרח אוקראינה שסופחו לרוסיה בשנת 2022. אושרו 4 מועמדים להשתתפות בבחירות אלו. מר פוטין מתמודד בהן כמועמד "עצמאי", דהיינו לא כנציג מפלגה כלשהי. אין לשלול את האפשרות שכאשר מר פוטין ייבחר לתקופת כהונה נוספת, תגדל "העצימות" של מתקפות הצבא הרוסי באוקראינה. זאת כיוון שייתכן שהן מוגבלות כעת, כדי להימנע מכישלון במתקפה, שיגרום לאבדות גדולות לצבא רוסי – לפני הבחירות.

נציין פה שמר פוטין הדגיש כמה פעמים, שהוא משאיר לפיקוד הצבאי את התכנון/ביצוע של הלחימה באוקראינה – כדי להשיג את מטרות "המבצע הצבאי המיוחד". גם אם זה נכון ברמה הטקטית, סביר שזה קורה במגבלות שנקבעות על ידי הדרג המדיני ברוסיה. לכן, ייתכן שאחרי הבחירות באמצע מרץ 2024, תוסרנה כמה ממגבלות אלו.

אחד מסוסי המרוץ של מר קדירוב מנהיג צ’צניה, “מגלה" לו את התוכנית הצבאית של רוסיה לחיסולה של אוקראינה.

הערה: אחד מסוסי המרוץ בבעלותו של מר קדירוב, “הוקפא" על ידי שלטונות צ’כיה והוחזק באורווה בצ’כיה. בשנת 2023 דווח שהסוס נגנב מהאורווה. מר קדירוב האשים בגניבה את שרותי המודיעין של אוקראינה. כנראה רצו להיוודע מהסוס על התוכנית הצבאית של רוסיה. מאוחר יותר הסוס הוחזר לצ’צניה במבצע "מיוחד". שם יפרוש "לפנסיה" ויבלה בה את שארית חייו.

עוד הערה בקשר למר קדירוב שאלפים מתושבי צ’צניה – מוסלמים – משתתפים בלחימה באוקראינה. כמובן בעזרת "אללה אקבר". לקחו חלק עיקרי בכיבושה של העיר מריופול.

אחרי שמטוס מישראל "הותקף" בשדה תעופה בדג’קסטן, אזור מוסלמי ברוסיה, אמר מר קדירוב כי בניגוד להתנהלות של השלטונות בדג’קסטן, אם מישהו יעז לעשות זאת בצ’צניה,

הם ירו במתפרעים! במקרה כזה, “אללה אקבר" יגן על יהודים.

בראש הצבא הצרפתי (שמונה כעת כ-120 אלף חיילים), שמר מקרון יוכל לשלוח לאוקראינה, יוכל לעמוד ראש הממשלה החדש של צרפת. אדם צעיר בן 34, שכיהן עד ינואר 2024 כשר החינוך בממשלת צרפת. הוא הצהיר "שצרפת תעשה את כול הנדרש כדי למנוע ‘ניצחון’ של פוטין באוקראינה". נראה אם יתנדב להישלח לאוקראינה.

בקרוב "גרסה צרפתית" באוקראינה?

טילי טאורוס מגרמניה.

בריטניה וצרפת מספקות לאוקראינה טילי שיוט שמשוגרים ממטוסים בעלי טווח של כ-250 ק"מ. הן "לוחצות" על גרמניה לספק לאוקראינה טילי שיוט מסוג טאורוס בעלי טווח של

כ-500 ק"מ. מר שולץ קנצלר גרמניה סרב עד כה לעשות זאת. לאחרונה הסביר זאת בין השאר בכך שגרמניה "אינה יכולה" לעשות את מה שעושות בריטניה וצרפת, באמצעות חיילים שלהן שנמצאים באוקראינה, שמשתתפים בבחירת מטרות ושיגור טילים שסופקו על ידן. אמר שגרמניה אינה יכולה לעשות זאת לא בגרמניה "ולא במקום אחר".

המשמעות פשוטה מאד: אינו רוצה שחיילים גרמנים ישתתפו ישירות בהתקפות על רוסיה!

נזכיר: בכול שנה בחודש מאי נערכים בערי רוסיה מצעדים "לזכר הניצחון על גרמניה", בהם המשתתפים נושאים תמונות של חיילים רוסים (סוביטים) שהשתתפו במלחמה נגד גרמניה.

אם יש מדינה שלרוסיה יש חשבון פתוח איתה – 27 מיליון רוסים נהרגו במלחמת העולם השנייה – זו גרמניה. כיום רוסיה יכולה להשמיד את גרמניה בתוך יום אחד! האוכלוסיה ברוסיה "תקבל זאת בהבנה".

בריטניה הגיבה בזעם על "גלוי המודיעין" בידי מר שולץ קנצלר גרמניה. רוסיה טוענת מזה זמן "ששכירי חרב" מצרפת ומבריטניה משתתפים במלחמה באוקראינה. כעת מר שולץ "גילה" כיצד הם משתתפים. נציין פה שאדמירל בריטי שהיה אמור לפרוש מהשרות, נדחתה פרישתו בשנה אחת. הסבר (רוסי): הוא (היחידה שהוא עומד בראשה) מתכננת מתקפות על רוסיה, בייחוד באזור הים השחור.

העורכת הראשית של אתר RT (קשור לשלטון ברוסיה) פרסמה ידיעה, שברשותה הקלטה של שיחה בין ראשי הצבא הגרמני, לגבי הערכות לאספקת טילי טאורוס לאוקראינה, שיוכלו לשמש גם לפגיעה בגשר, שמחבר את חצי האי קרים עם שטחה של רוסיה (שטחה לפני סיפוח חצי האי קרים). אחרי כן פרסמה תמליל של שיחה זו. נקודה חשובה בשיחה זו (כך נאמר בדיווח שלה), היא כיצד להסתיר קשר ישיר של גרמניה לביצוע פעולה כזו, כך שהשלטון בגרמניה יוכל לטעון שאינו מעורב בכך.

בין שכך היה ובין שזה "סיפור", העובדה שאתר רוסי (למעשה ממשלתי) מפרסם זאת, היא מעין "הודעה" למר שולץ קנצלר גרמניה "תיזהר. אנחנו יודעים מי עשה זאת". ואז נגיב!!!

כיצד? הפצצות בשטחה של גרמניה? מקרה כזה אינו דומה לפיצוץ צינור הגז מרוסיה לגרמניה בים הבלטי. פה מדובר בהתקפה על שטחה של רוסיה (אחרי סיפוח חצי האי קרים).

להלן קישור לתמליל – כפי שמופיע באתר של עורכת RT: תרגום מכונה לאנגלית.

https://vk.com/@m_s_simonyan-rasshifrovka-razgovora-vysokopostavlennyh-oficerov-bundesver

יהיה "שמח".

הערה: לפי פרסום במגזין הגרמני שפיגל, נראה שדיווח זה הוא נכון ונפתחה חקירה בגרמניה כיצד "דלף".







לפני כארבעה חודשים דווח שחברת SMEE בסין מתכננת הנפקה ראשונה של מניות החברה.

מה לזה ולמלחמה בטייוואן?

חברה זו מפתחת/מייצרת ציוד ליטוגרפי לייצור צ’יפים. עד כה היא מכרה ציוד לייצור צ’יפים עד "לגודל" של 90 נאנו. זאת לעומת ציוד שקיים כבר לייצור צ’יפים "בגודל" 5 נאנו. זאת בשיטה של EUV – בה קיים כעת מונופול לחברה ההולנדית ASML – לעומת שיטה מסוג DUV שמשמשת לייצור צ’יפים "בגודל" 14 נאנו ומעלה.

(אם כי לאחרונה דווח שחברת SMIC בסין מייצרת בשיטה זו צ’יפים "בגודל" 7 נאנו – עבור טלפונים סלולרים של חברת HUAWEI).

לפני כשלוש שנים, חברה זו הודיעה על כוונתה לפתח ציוד לייצור צ’יפים "בגודל" 28 נאנו.

עד כה לא יוצר ציוד ליטוגרפי כזה בסין. חברות לייצור צ’יפים בסין נאלצו לקנות ציוד מחברות זרות, בעיקר בהולנד וביפן.

כזכור הממשל בארה"ב תחילה הטיל איסור למכור לסין ציוד לייצור צ’יפים "מגודל" 7 נאנו ומטה – בשיטת EUV. אולם מחודש אוקטובר 2023 הרחיב את האיסור גם לסוגי ציוד מסוימים לייצור צ’יפים בשיטת DUV. גם השלטונות בהולנד וביפן הודיעו על הטלת איסורים כאלו.

למעשה צ’יפים "בגודל" 28 נאנו ומעלה, מהווים את רוב המכירות של צ’יפים לסוגי מוצרים שונים – מלבד בטלפונים סלולרים ובמרכזי מידע גדולים, שמאחסנים כמויות גדולות של נתונים כמו גם "בצמתי תעבורה" גדולים של נתונים.

כך סין למעשה תלויה ביבוא של צ’יפים כאלו ו/או בייצור שלהם באמצעות ציוד שמיובא ממדינות זרות.

כבר בקיץ 2023 היו דיווחים שחברת SMEE הצליחה לפתח ציוד ליטוגרפי לייצור צ’יפים "בגודל" 28 נאנו. אולם אלו היו בגדר "שמועות". נציין שבעבר היו דיווחים שפיתוח כזה יסתיים עד אביב 2023. מזה 2-3 שנים, בסין קייים מעטה של סודיות על התפתחויות בתחום ייצור של ציוד ליטוגרפי לייצור צ’יפים. סביר כדי לא לתת אינפורמציה "למטילי הסנקציות" בממשל בארה"ב.

לכן, הנפקת מניות ראשונה של חברת SMEE עשויה להראות שכבר קיים בסין ייצור עצמי של ציוד ליטוגרפי לייצור צ’יפים "בגודל" 28 נאנו ויש לו קונים בסין. כמו כן שיש לו ביקוש גדול ויש להגדיל השקעות ביכולת ייצור של ציוד כזה כמו גם להשקיע בפיתוח נוסף של ציוד, ייתכן בשיטת EUV או אפילו בשיטות "מתחרות" לזו, שכעת לחברה בהולנד יש בה מונופול.

כמובן שאחרי פיתוח ראשוני, נדרש זמן כדי להערך ליכולת ייצור גדולה של ציוד כזה.

נראה שבסין התכוננו "לצורך בזמן" שכזה. זאת על ידי כך שכבר לפני שנתיים חברות בסין הגדילו מאד את ההזמנות של ציוד מסוג DUV, בעיקר מחברת ASML בהולנד שלה יש מונפול בציוד מסוג EUV אולם גם מוכרת הרבה ציוד מסוג DUV. החברה בעצמה דיווחה על גידול רב באספקת ציוד כזה לסין בשנת 2023, בייחוד ברבעון האחרון של שנת 2023 – בסכומים מצטברים של ביליוני דולרים. מנכ"ל החברה אמר שהגידול הניכר באספקה של ציוד לסין נבע מכך, שבתקופות קודמות, כמות האספקה לסין הייתה נמוכה בשיעור ניכר מכמות ההזמנות מסין.

לקראת סוף שנת 2023, הממשלה בהולנד הודיעה על הטלת איסורים למכור סוגי ציוד כזה לסין. (אלא אם תיתן רשיונות לכך.)

לכן, ייתכן שבסין נערכו לאפשרות שלא יהיה ניתן לייבא ציוד כזה ויהיה צורך לפתח ציוד כזה בסין ואז גם להגדיל את כושר היצור שלו בסין. מכאן החשיבות של הנפקת מניות ראשונה על יד חברת SMEE. הנפקה כזו תמשוך משקיעים, בייחוד מסין: “יש מוצר. יש לו ביקוש גדול. כעת נדרש להגדיל את כושר הייצור שלו".

חשוב להדגיש כי ציוד ליטוגרפי לייצור צ’יפים הוא חלק ממערך ייצור של צ’יפים. נדרשים עוד סוגי ציוד, בייחוד מסוג etching – deposition. אולם בסוגי ציוד כאלו כבר יש בסין יכולת ייצור עצמי – אפילו בין "המובילות" בעולם.

כמו כן יש חשיבות בחומרים שנדרשים בתהליך הייצור של צ’יפים – בייחוד בייצור "מסיכות" “שמעבירות" את הדגם של צ’יפ לחומר הסיליקון. לחברות ביפן יש מעין מונופול בתחום זה. במידה מועטה גם לחברות בטייוואן. כמובן שהשלטונות "במערב" התחילו להטיל מגבלות על מכירת חומרים כאלו לסין. כמובן שבסין מנסים להגיע ליכולת ייצור עצמית של חומרים כאלו.

מה לכול זה ולמלחמה בטייוואן?

זוכרים כיצד עלה מחיר החיטה אחרי תחילת הלחימה באוקראינה? כי היה יצוא גדול של חיטה מאוקראינה וחששו שהוא יפגע במלחמה. כמו כן הייתה עליה גדולה במחיר של גז במערב אירופה כיוון שחששו שתופסק אספקת גז מרוסיה לאירופה. (חלק מזה בצינורות שעוברים בשטחה של אוקראינה).

התברר "שאפשר להסתדר" בלי חיטה מאוקראינה וגם בלי גז מרוסיה למערב אירופה.

לכן, מבחינת מקבלי החלטות "במערב", אפשר להקריב את אוקראינה במאבק "להצלת הדמוקרטיה". לא רק שזה אינו גורם, עד כה, לנזקים כלכליים/פיננסיים גדולים "במערב", אלא זה גם מהווה "תירוץ" "להדפסת" כסף כדי לממן את המאבק ברוסיה – “סיוע" לאוקראינה.

כך גם יקרה בטאייוואן.

המונופול למעשה של חברת TSMC בטייוואן לייצור צ’יפים, הולך ומתפוגג "בתנועת מלקחיים".

מצד אחד בשוק הגדול בעולם לצ’יפים – סין – יש אפשרות לירידה גדולה בביקוש לצ’יפים שמיוצרים בטייוואן – בגלל גידול בכושר הייצור של צ’יפים בסין.

מצד שני, גדלות ההשקעות במפעלים לייצור צ’יפים מחוץ לטייוואן – זאת גם על ידי חברה זו עצמה. היא עושה זאת בארה"ב, ביפן ובקרוב בגרמניה. כמו כן מוקמים מפעלים כאלו בארה"ב על ידי חברות אחרות, כמו אינטל ומיקרון – בסיוע מימון מממשלת ארה"ב וכך גם ביפן.

כך יווצר מצב שבו אפשר יהיה להקריב את טייוואן במלחמה עם סין, כמו שעושים עם אוקראינה במלחמה עם רוסיה. לצורך זה, ארה"ב כבר מקימה קו הגנה שני בשרשרת האיים שמטרתו "לחסום" את סין. זאת בפיליפינים! מתאפשר על ידי הממשל החדש של מרקוס בפיליפינים.

אומנם אפשר להניח כי בפגישה שהייתה בסן פרנסיסקו בין נשיא סין ונשיא ארה"ב, הוסכם שסין לא תתקוף את טייוואן לפני הבחירות בארה"ב וארה"ב לא תגדיל סנקציות שמוטלות על סין. אולם שלוחיה של ארה"ב בשוק המשותף עושות זאת עבורה ומטילות סנקציות על חברות בסין בשיטת הסלמי.

אם צבא רוסי ינוע למערב אוקראינה כבר בששת החודשים הקרובים, יש אפשרות "שהמערב" יטיל סנקציות משניות גורפות על כול מי שסוחר עם רוסיה. זאת בגלוי ולא "בהחבא" כפי שמדווח שארה"ב עושה כעת/או מאיימת שתעשה, במדינות כמו טורקיה, איחוד האמירויות וגם בהודו.

הצרוף של כול ארועים אלו, כמו הנפקה ראשונית של מניות על ידי חברת SMEE עלול להראות שמגיע תורה של טייוואן לעמוד "בחזית המאבק להצלת הדמוקרטיה".

אז מה?

כי אם יחסמו נתיבי השיט של סין (במצר מלקה), אז יחסמו גם נתיבי השיט של דרום קוריאה ויפן. לזה תהיה השפעה גדולה על הפעילות הכלכלית "במערב".

לכן, כמו שייתכן גם באוקראינה, “מקבלי החלטות" “במערב" – בייחוד בארה"ב – יסכימו לדון על "הסדרים" חדשים באירופה ובאסיה. אחרת…

זה מה שיש.







מזה תקופה ארוכה, ההנחה שרווחה בשוקי הון הייתה שבשנת 2024, הבנק המרכזי של ארה"ב יתחיל בסדרה של הורדות בריבית היומית – fed funds. הנחה זו קבלה חיזוק מפרוטוקול ישיבה של הבנק המרכזי בדצמבר 2023, לפיו הוא יתחיל לשקול הורדה של הריבית היומית.

נזכיר: הריבית היומית הגיעה לרמה של כ-5.25% בקיץ 2023.

לכאורה, לאור זאת "המשקיע הנבון" היה אמור להעדיף להחזיק בהשקעות/פקדונות דולריים לתקופות בינוניות/ארוכות על פני השקעות כאלו לטווח קצר. זאת כדי "לשריין" לעצמו ריבית "גבוהה" יותר מזו שתהיה "בעתיד".

להלן נבחן האם כך היה – עד כה – בהשקעות בשטרי אוצר ובאג"ח של ממשלת ארה"ב.

אנחנו בוחנים את התשואות שבהן נסחרו ניירות ערך אלו לפני ששה חודשים – דהיינו 25 בחודש אוגוסט 2023 – והתשואה בה הן נסחרות כעת.

אנחנו משווים השקעות/פקדונות אלו לעומת השקעה/פיקדון לתקופה של ששה חודשים, החל מ-25 באוגוסט 2023. אז כולם כבר "ידעו" מה יעשה הבנק המרכזי של ארה"ב בשנת 2024. ההשוואה היא לחידוש השקעה/פיקדון לתקופה של ששה חודשים, כאשר מסתיים פיקדון/השקעה קודמת.

התשואות הן על בסיס שנתי.

תשואה בהשקעה לששה חודשים:

25 באוגוסט 2023: 5.55%

25 בפברואר 2024: 5.37%

תשואה בהשקעה לשנה אחת:

25 באוגוסט 2023: 5.42%

25 בפברואר 2024: 5.02%

תשואה בהשקעה לשתי שנים:

25 באוגוסט 2023: 5.03%

תשואה ב-25 בפברואר 2024: 4.66%

תשואה בהשקעה לשלוש שנים:

25 באוגוסט 2023: 4.70%

תשואה ב-25 בפברואר 2024: 4.42%

תשואה בהשקעה לחמש שנים:

25 באוגוסט 2023: 4.40%

תשואה ב-25 בפברואר 2024: 4.25%

חידוש פיקדון לששה חודשים כעת: תשואה של 5.37%

תשואה שתתקבל בששת החודשים הבאים מהשקעה שנעשתה לשנה אחת: 5.42%

כלומר תוספת תשואה של 0.05% (על בסיס שנתי) בששת החודשים הבאים.

לעומת זאת בהשקעה שנעשתה לשנה אחת (לפני ששה חודשים) התקבלה תשואה של 5.42% בששת החודשים הראשונים לעומת תשואה של 5.55% באותה תקופה בהשקעה שנעשתה לששה חודשים.

מסקנה: לא הייתה עדיפות להשקעה שנעשתה לתקופה של שנה אחת.

חידוש פיקדון כעת לששה חודשים כעת: תשואה של 5.37%

תשואה שתתקבל בששת החודשים הבאים מהשקעה שנעשתה לשתי שנים: 5.03%

כלומר, פחות מתשואה שתתקבל בששת החודשים הבאים מחידוש פיקדון לששה חודשים.

כמו כן בששת החודשים הקודמים התקבלה מהשקעה לשתי שנים תשואה של 5.03% לעומת תשואה של 5.55% מפיקדון לששה חודשים.

מסקנה: בשנה הראשונה יש עדיפות ברורה לפיקדון "מתגלגל" לששה חודשים.

מה יקרה בעוד ששה חודשים בתחילת השנה השנייה?

בפיקדון שנעשה לשתי שנים תתקבל תשואה של 5.03%

מה תהיה התשואה בחידוש פיקדון לששה חודשים? זה אינו ידוע כעת.

אולם ברור שהיא תצטרך להיות פחות מ-5.03% כדי שיתברר אחרי שתי שנים שהייתה עדיפות להשקעה לשתי שנים על פני "גלגול" פקדונות לתקופה של ששה חודשים.

כמה פחות? כדי לכסות על הפרש שלילי בשנה הראשונה – כ-0.4% בשנה הראשונה –

תצטרך להיות פחות מ-4.6% (על בסיס שנתי).

כלומר, הריבית היומית בעוד ששה חודשים תצטרך להיות נמוכה מ-4.6% לעומת 5.25% כעת.

האם זה סביר? רק כאשר הבנק המרכזי "נבהל" ומוריד הרבה ומהר את הריבית. זה לא יקרה אלא אם תהיה ירידה גדולה במדדי מניות. אחרת ספק אם הוא יוריד את הריבית ביותר ממחצית האחוז במשך ששת החודשים הבאים.

גם בשתי אפשרויות אלו, בולטת העדיפות לפיקדון/השקעה לתקופה של ששה חודשים – במשך השנה ראשונה.

אי אפשר לדעת כעת, מה יהיה המצב אחרי שנה אחת. אולם ברור שבתקופות אחרי תום שנה אחת, התשואה בפיקדונות לששה חודשים תצטרך להיות נמוכה מ-4.4%-4.7%, כדי שיתברר שהייתה עדיפות להשקעות/פקדונות לשלוש – חמש שנים על פני השקעות/פקדונות לששה חודשים. זאת כדי "לפצות" על הפרש שלילי בתשואות שלהן במשך השנה הראשונה.

האם זה סביר?

תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לפדיון 6 חודשים. מאז שנת 2000.

מקור: tradingeconomics

הערה: ירידות מהרמה הנוכחית בתשואה שבה נסחרו אג"ח אלו החל בשנת 2000 והחל בשנת 2007, היו לפני/ביחד עם ירידות של עשרות אחוזים במדדי מניות. רק במקרים כאלו יש "לפתע" לבנק המרכזי סיבה להוריד הרבה ומהר את שער הריבית היומי.

אולם בתרחיש של סטגפלציה, הוא לא יוכל לעשות זאת!

תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לפדיון 10 שנים. מאז שנת 2000.

הערה: מאז שנת 2001 התשואה שבה נסחרו אג"ח אלו, לא הייתה גבוהה מהרמה הנוכחית, מלבד בתקופה 2006-2007, לפני המשבר הפיננסי שבו למעשה מערכת הבנקאות "קרסה".

לכן, לכאורה, כעת יש "הזדמנות קנייה" של אג"ח אלו. אולם מאז שנת 2000 לא הייתה תקופה של סטגפלציה. כלומר, האטה כלכלית ביחד עם תהליך אינפלציוני!

כמו כן "משבר פיננסי" כעת לא יהיה בגלל משבר חובות אבודים בבנקים, מלבד בבנקים קטנים יחסית. זה יקרה בגלל החוב של ממשלת ארה"ב, שלא יהיה ניתן למחזר אותו בשערי ריבית נמוכים, כמו שהיו משנת 2008. מחזור שלו בשערי ריבית "גבוהים" – ככול שידרשו – יגרום לחדלות פרעון נרחבת בסקטוור הפרטי, שם לא יוכלו למחזר חובות בשערי ריבית "גבוהים".

שני סימנים יקדמו לכך: המשך עליות במחיר זהב – מעל 2150 דולרים לאונקיה. ירידות "מפתיעות" במדדי מניות.

מחיר זהב -בירוק ציר ימני, מדד ספ500 בכחול ציר שמאלי מחודש אפריל 1999.

הערה: שימו לב שמשנת 2000 ומשנת 2007, ירידות במדד מניות ויציבות/עלייה במחיר זהב, קרו לפני/ביחד עם ירידה גדולה בשער ריבית לששה חודשים (ראו בגרף למעלה).

לאורך התקופה בגרף למעלה, מדד ספ500 עלה פי 10 ומחיר זהב עלה פי 7.4. שיעור תשואה עודף למדד המניות של כ-35% לאורך 25 שנים. דהיינו בממוצע 1.4% בשנה. לכך יש להוסיף תשואת דיבידנד, נניח כ-2% בשנה. לפיכך תשואה עודפת ממוצעת של 3.4% בשנה.

ברור שחלק נכבד מהתשואה העודפת של מדד ספ500, נובע מהעליות במחירי מניות טכנולוגיה – “שבעת המופלאות". זאת בייחוד משנת 2020, תחילת קוביד19, כאשר הבנק המרכזי של ארה"ב "הדפיס" כ-4000 ביליון דולרים.

אם יהיה שנוי במגמת "העדיפות" של מדד המניות, אז המניות שתרמו חלק ניכר "מהעדיפות" של מדד המניות עד כה, תהיינה אלו "שתתרומנה" לירידות במדד המניות. סימן מקדים לכך יכול לבוא ממניית חברת אפל, כשזו "תפגר" אחרי עליות במניות חברות אחרות בקבוצת "שבעת המופלאות”.

מחיר מניית אפל בכחול ציר ימני, מדד נאסדק100 בירוק ציר שמאלי. חמש שנים אחרונות.

מחיר מניית אפל בכחול ציר ימני, מדד נאסדק100 בירוק ציר שמאלי. שנה אחרונה.

הערה: אפשר לראות בגרף למעלה את "הפיגור" במחירה של אפל לעומת מדד נאסדק100.

“הפיגור" נוצר על ידי המשך עליות במחירי מניות כמו מיקרוסופט ואנבידיה. “היתקעות" במחירה של מניית אפל.

מכירות טלפונים סלולורים בעולם.

מקור: statista

הערה: הסטגנציה/ירידה בכמות המכשירים שנמכרת, “מסתירה" שנויים בהתפלגות מכירות בין חברות שונות. זאת בגלל הגדלת תחרות ביכולות טכנולוגיות וגם בגלל מגבלות פוליטיות על חברות מסוימות. נכון הוא שיש שיפורים טכנולוגיים ביכולות של מכשירים שנמכרים וזה מאפשר במידת מה לשמר ואפילו להגדיל את מחירי המכשירים וכך את ההכנסות של חברות. אבל יש גבול לתועלת השולית שמפיקים צרכנים ממכשירים אלו ולנכונותם להגדיל הוצאות עליהם. זה מתייחס לא רק למחיר של מכשיר אלא גם לתדירות שבה מחליפים מכשירים ישנים במכשירים חדשים. בתנאי שוק כאלו יהיה קשה לשמר את "הנאמנות" של צרכנים לחברה מסוימת ולא יהיה מנוס מירידה ראלית במחירים של מכשירים אלו וגם במרווח התפעולי של חברות ממכירה שלהם. סטגנציה בהכנסות של צרכנים, בייחוד "במערב", תאיץ מגמות כאלו.

אומדן לחלק השוק במכירות של טלפונים סלולרים (מבוסס על סקרים).

הערה: שימו לב שהגידול בחלק השוק של אפל משנת 2021 לשנת 2023 קרה במקביל לירידה בחלק השוק של חברת Huawei בגלל מגבלות שהוטלו עליה על ידי הממשל בארה"ב. התבטא בעיקר בגידול במכירות של חברת אפל בסין! מגמה זו התחילה להשתנות ברבעון אחרון של 2023 והשנוי צפוי לגדול מאד במהלך שנת 2024. מדוע? המגבלות שמוטלות על חברת Huawei מאבדות מההשפעה שלהן – גידול ביכולת ייצור עצמית בסין.







מחיר זהב – 2083 (2013) דולרים לאונקיה.

מדד דאו גונס תעשייתי – 39087 (38627)

מדד נאסדק – 16274 ( 15778)

תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב 10 שנים – 4.18% ( 4.28%.)

שער ריבית יומי ארה"ב 5.25%

מחיר נפט קל ארה"ב – 80 ( 79) דולר לחבית. ברנט באירופה – 83 (83) דולר.

תשואה ראלית אג"ח צמוד מדד ממשלת ארה"ב 10 שנים – 1.86% ( 1.95%.)

בסוגריים – הנתונים ביום 18 בפברואר 2024.

עלייה של 1-3 אחוזים במדדי מניות. עלייה של כ-3% במחיר זהב. ירידה בתשואת אג"ח (עלייה במחיר). יציבות במחיר נפט.

הירידה בתשואת אג"ח בייחוד ב-1 במרץ בתגובה לידיעות על "חולשה" בפעילות כלכלית בארה"ב, מה שחיזק צפי להורדת ריבית ברבעון השני של 2024.

גרפים אפשר לראות באתר חוברת למשקיע

כמו כן

גרף של מחיר הזהב.

אנחנו מקבלים צרוף של ידיעות על "חוזק" בשעור אינפלציה "וחולשה" בפעילות כלכלית.

זה מה שקורה בסטגפלציה!

בשלב זה, ההשפעה העיקרית על מדדי מניות היא לפי מודל של "הורדות ריבית". בייחוד לגבי מחירי מניות טכנולוגיה "מובילות". אלו אמורות "להתמודד" עם "חולשה בכלל המשק" וזחילה למעלה בשעור אינפלציה (ובשערי ריבית). אולם רק כול עוד "הזחילה" למעלה בשעור אינפלציה ובשערי ריבית, אינה הופכת "לדהרה".

סימן מקדים למעבר כזה יהיה במחיר זהב, “שמסרב" לרדת ומגיב "בחיוב" לידיעות שמחזקות את הצפי, שהבנק המרכזי יוריד "בקרוב" את הריבית היומית.

יש להדגיש כי מלבד צפי שהבנק המרכזי בארה"ב יוריד "בקרוב" את הריבית, יש גם צפי שהוא יפסיק את המדיניות של כיווץ מוניטרי על ידי הקטנת החזקות באג"ח (אי מחזור של אג"ח שיוצאות לפדיון). ייתכן שזה יעשה באמצעות הכרזה על "סלט אותיות" כשם למדיניות חדשה. אבל המשמעות תהיה שהוא מפסיק להקטין החזקות באג"ח "ובקרוב" יחזור להגדיל החזקות באג"ח. זה יניח את הבסיס "לדהרה" בשעור אינפלציה ובשערי ריבית, אחרי הבחירות בנובמבר 2024. כך מקווה הבנק המרכזי של ארה"ב. הוא אינו רוצה להוריד ריבית לפני הבחירות ומיד להאלץ להעלות ריבית עוד לפני הבחירות. אז מחכים. גם מחיר הזהב "מחכה".

לגבי מחיר זהב, יש לציין גם "תוכנית" שמובלת על ידי הממשל בארה"ב "להחרים" את יתרות מט"ח של הבנק המרכזי של רוסיה, שמוחזקות בידי גופים פיננסיים "במערב". בעיקר באמצעות יורוקליר בבלגיה – בצורת אג"ח. יתרות מט"ח של רוסיה כמו גם של סין, נובעות/נבעו מעודף בסחר שלהן עם "המערב". אם אין אפשרות לצבור "יתרות" (חיסכון) בסחר עם אזור מסוים, אז אין הגיון בהמשך עודף בסחר עם אזור כזה.

אלא אם התשלום עבור "העודף" יהיה בצורה אחרת מהמטבעות של המדינות שיש להן גרעון בסחר חוץ. בעיקר דולר אמריקאי ויורו.

רוסיה כבר פועלת בכיוון זה, על ידי הפניית סחר "למזרח". אבל סין אינה יכולה להפנות סחר "למזרח". בוודאי לא במלוא העודפים שיש לה כעת בסחר עם "המערב".

מה שהיא יכולה לעשות הוא להפנות סחר חוץ לסחר פנים. (מה שרוסיה כבר עושה במידה מסוימת).

לזה תהיה השפעה גדולה על שערי ריבית ראליים "במערב"! יקטן החיסכון השוטף שמקורו בסין!

המשך עלייה במחיר זהב (בדולרים וביורו), ייתכן שיהיה סימן, שמתבסס תהליך כזה. בייחוד כאשר מחירו יעלה מעל 2150 דולרים לאונקיה למשך לפחות 3 חודשים.

(המחיר הנקוב לעיל, 2150 אינו מבוסס על מידע כלכלי/פיננסי. זהו ניחוש! הוא יותר מבוסס על "פסיכולוגיה" של ציבור. להראות שמחיר זהב עלה במידה משמעותית מעל "שיא קודם שלו – כ-1800 דולרים לאונקיה ולכן ייתכן שלא יחזור לרדת במידה רבה, כפי שקרה כבר פעמיים, כאשר מחירו היה כ-1800 דולרים לאונקיה. זהו ניחוש!).

יש לציין כי יש עוד אפשרות שיקטן הסחר בין סין "והמערב" – ירידה גדולה בפעילות הכלכלית בארה"ב. אולם זה לא יקרה ככול שנמשכת המדיניות הפיסקלית המרחיבה בארה"ב. ולא לפני שתהיה עלייה גדולה בשערי ריבית בארה"ב.

וזה לא יקרה, אלא אם יהיה ממשל חדש בארה"ב!

הקטנת הסחר עם סין רק על ידי הטלת מכסים, לא תביא לירידה גדולה בפעילות כלכלית בארה"ב, אלא אם תלווה בעלייה גדולה בשערי ריבית.

לכן, בכול תרחיש פוליטי בארה"ב, הסטת סחר החוץ של סין לסחר בתוך סין, ילווה בעלייה גדולה בשערי ריבית "במערב".

כמו שקרה בעבר, במצב כלכלי/פוליטי כזה, זה גם עלול להיות מלווה במלחמה גדולה.

שהרי כדברי איינשטיין: אין גבול לאיוולת של אנשים.

————————————-

בתקווה לימים טובים – למשפחות הנרצחים/חללים, לחטופים/שבויים, לחיילים, לתושבים, לפצועים שמחלימים, למפונים מבתיהם, למפוטרים.

מנהיגים כושלים יחלפו/יודחו. לעומת זאת זה מה שתמיד ישאר.



  1. פרסום זה שייך לד"ר שמואל גולדמן ת.ד. 39312 ת"א 61392 טל. 03-6424743. המאמרים נכתבו על ידי ד"ר שמואל גולדמן והם משקפים את דעת הכותב בלבד, בזמן כתיבתם.
  2. אין לראות במאמרים אלו משום הצעה לפעולת השקעה כלשהי או כמתן חוות דעת על הכדאיות של השקעה כלשהי ואין הם מהווים תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
  3. הדעות המובאות בפרסום זה, ניתנות לשנוי בכל עת ללא מתן הודעה כלשהי.
  4. פעולות השקעה שנעשות על ידי ד"ר גולדמן, יכולות להיות בניגוד למשתמע מפרסום זה.
  5. המידע שמופיע בפרסום זה, שאוב ממקורות שנחשבים כמהימנים, אולם אין הכותב אחראי על נכונות המידע או שלמותו.
  6. כל שימוש שנעשה בפרסום זה, נעשה שלא על דעת הכותב והוא נעשה באחריות המשתמש בלבד.
  7. לפי העניין בסופו של כל מאמר ניתן גלוי לעניין האישי שיש או אין לכותב בזמן כתיבתו, במישרין או בעקיפין, בניירות ערך ובנכסים פיננסיים שמוזכרים בו. נתונים אלו יכולים להשתנות לאחר מועד הכתיבה.
  8. אין להעתיק בכל צורה שהיא ואין לפרסם או להפיץ בכל צורה שהיא, כל מאמר או חלק ממאמר, שמופיע בפרסום זה, בלי לקבל מראש ובכתב את הסכמתו של ד"ר שמואל גולדמן.

ראו גם תנאי שימוש וגלוי נאות לאתר זה.